Eastern Connection, colaborare româno-japoneză în dans contemporan

0

Fundația Gabriela Tudor lansează „Eastern Connection”, un program de colaborare româno-japoneză în domeniul dansului contemporan, reunind artiști, producători, organizatori de festivaluri și critici de dans, inițiat de coregraful Cosmin Manolescu și derulat pe durata a doi ani, între 2013-2015. Proiectul reprezintă prima platformă de cooperare între România și Japonia în zona dansului și are ca scop să faciliteze și să stimuleze cunoașterea între comunitățile artistice contemporane din cele două țări.

Faza pilot a programului se desfășoară la ZonaD – studio Paradis Serial în București în perioada 26 august – 23 septembrie, și include un atelier-audiție condus de coregraful Zan Yamashita între 27-29 august pentru selectarea unui coregraf/dansator român în vederea participării la proiect și o rezidență coregrafică reunind artiști japonezi și români – Zan Yamashita, Mikiko Kawamura, Cosmin Manolescu și artistul roman ales -, urmată la finalul acesteia de o prezentare deschisă publicului în data de 17 septembrie.

Eastern_Connection

ZonaD va găzdui de asemenea două conferințe despre scenele de dans contemporan din Japonia și România, susținute de criticul Takao Norikoshi, în 3 septembrie, și respectiv de criticul Mihaela Michailov, în 4 septembrie, ambele de la orele 19:00, iar spectacolul „(anti) aging” de Mihaela Dancs & Mădălina Dan va fi prezentat la Centrul Național al Dansului București în 5 septembrie, de la 20:00 în conexiune cu vizita profesioniștilor japonezi la București.

Proiectul include de asemenea o platformă de reflecție destinată explorării posibilităților de colaborare artistică dintre România și Japonia, care va aduce împreună artiștii și criticii de dans amintiți, alături de manageri, producători și organizatori de festivaluri din Japonia și România. Între aceștia se numără Shinji Ono, director al Teatrului Aoyama (Tokyo) și producător al Trienalei de Dans de la Tokyo, unul dintre cele mai importante evenimente de dans din Japonia, și Miki Braniște, director al festivalului Temps d’Images și al Asociației Colectiv A din Cluj.

Deopotrivă, programul evenimentelor cuprinde o serie de prezentări deschise susținute de coregrafii japonezi Zan Yamashita și Mikiko Kawamura cu privire la proiectele lor artistice, prezentări ale proiectelor realizate de Miki Braniște și Ștefania Ferchedău, manager al ZonaD și al proiectului E-Motional, precum și un jam session cu participarea muzicianului Vlaicu Golcea și a video designer-ului Cinty Ionescu.

Eastern Connection este un program organizat de Fundația Gabriela Tudor în parteneriat cu Teatrul Aoyama din Tokyo, cu susținerea The Saison Foundation, Tokyo. Proiect cultural finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Partener asociat: Centrul Național al Dansului București.

Parteneri media: Șapte Seri, Zeppelin, Scena.ro, ArtAct magazine, Tataia, Modernism, ArtClue, Romania Pozitivă

Imagine de Mihai Păcurar

Detalii și program: zonadstudio.wordpress.com.

poster eastern connection

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează