Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

După 25 de ani. Fenomenul Piaţa Universităţii amintit în 10 zile de Radio România Cultural

0

Radio România Cultural marchează, în perioada 8-18 iunie, 25 de ani de la Fenomenul Piaţa Universităţii prin dezbateri la Timpul Prezent şi printr-o serie de documentare originale Storymania.

„Mai bine haimana,/Decît trădător,/Mai bine huligan,/Decît dictator,/Mai bine „golan”,/Decît activist,/Mai bine mort,/Decît comunist!” Vă mai amintiți de Imnul Golanilor? El va râmâne pentru totdeauna legat de fenomenul Piața Universității care, dincolo de miza politică, a reprezentat un spațiu boem unde scriitori, filosofi, muzicieni, actori, plasticieni, arhitecți, regizori și-au găsit un loc al creativității spontane. În GOLANIA, zona liberă de neocomunism, erau pancarte, un ecran de proiectie, afișe, graffitti-uri, confectionate de studenții de la Arhitectură, un balcon unde se țineau discursuri, se citeau liste cu revendicări, apăreau intelectuali și dizidenți care creditau, prin simpla lor prezență, manifestația maraton.

piata univ

Fenomenul Piața Universității a fost o stare de spirit, la care au aderat personalități din lumea întreagă: EUGENE IONESCO s-a autodeclarat „academician golan”, ALEXANDRU PALEOLOGU care era atunci ambasadorul României în Franța s-a autonumit ” Ambasador al Golanilor „, chiar și foarte cunoscuta calugăriță misionară Maica Tereza transmitea un mesaj de solidaritate cu Piața Universitații.

Piața Universității a fost, în primăvara lui 1990, sediul protestatarilor care se opuneau noului regim condus de Ion Iliescu. Acesta a cîștigat, cu un scor zdrobitor, alegerile din 20 mai, primele alegeri libere. În noaptea de 12-13 iunie forțele de ordine încep să intervină pentru a-i evacua din Piața Universității pe ultimii manifestanți. În 14 iunie mii de mineri, în frunte cu Miron Cozma, au venit în București și au devastat sediile partidelor de opoziție, au bătut manifestanți anti-comuniști și simpli trecători. Bilanțurile oficiale ale zilelor de 13-15 iunie 1990 vorbesc despre 6 morți și sute de răniți, asociațiile victimelor mineriadelor susțin că e vorba de mai mulți. Curtea Europeană a Drepturilor Omului a obligat statul român să continue investigațiile în dosarul Mineriadei din iunie 1990 și să găsească vinovații.

În săptămîna 8-11 iunie la „Timpul prezent” discutăm despre fenomenul Piața Universității și mineriada din iunie 1990, împreună cu invitații noștri, între care îi amintim pe istoricii Clara Mareș, Alin Rus, scriitorul și antropologul Florin Dumitrescu. În fiecare zi, de luni pînă joi, de la 11.30 la 12.00. Realizatori: Adela Greceanu și Matei Martin.

Sfertul de secol trecut de la Fenomenul Piaţa Universităţii va fi marcat şi în săptămâna 15-18 iunie prin patru documentare originale difuzate de radio România Cultural în cadrul liniei Storymania.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.