După 25 de ani. Fenomenul Piaţa Universităţii amintit în 10 zile de Radio România Cultural

0

Radio România Cultural marchează, în perioada 8-18 iunie, 25 de ani de la Fenomenul Piaţa Universităţii prin dezbateri la Timpul Prezent şi printr-o serie de documentare originale Storymania.

„Mai bine haimana,/Decît trădător,/Mai bine huligan,/Decît dictator,/Mai bine „golan”,/Decît activist,/Mai bine mort,/Decît comunist!” Vă mai amintiți de Imnul Golanilor? El va râmâne pentru totdeauna legat de fenomenul Piața Universității care, dincolo de miza politică, a reprezentat un spațiu boem unde scriitori, filosofi, muzicieni, actori, plasticieni, arhitecți, regizori și-au găsit un loc al creativității spontane. În GOLANIA, zona liberă de neocomunism, erau pancarte, un ecran de proiectie, afișe, graffitti-uri, confectionate de studenții de la Arhitectură, un balcon unde se țineau discursuri, se citeau liste cu revendicări, apăreau intelectuali și dizidenți care creditau, prin simpla lor prezență, manifestația maraton.

piata univ

Fenomenul Piața Universității a fost o stare de spirit, la care au aderat personalități din lumea întreagă: EUGENE IONESCO s-a autodeclarat „academician golan”, ALEXANDRU PALEOLOGU care era atunci ambasadorul României în Franța s-a autonumit ” Ambasador al Golanilor „, chiar și foarte cunoscuta calugăriță misionară Maica Tereza transmitea un mesaj de solidaritate cu Piața Universitații.

Piața Universității a fost, în primăvara lui 1990, sediul protestatarilor care se opuneau noului regim condus de Ion Iliescu. Acesta a cîștigat, cu un scor zdrobitor, alegerile din 20 mai, primele alegeri libere. În noaptea de 12-13 iunie forțele de ordine încep să intervină pentru a-i evacua din Piața Universității pe ultimii manifestanți. În 14 iunie mii de mineri, în frunte cu Miron Cozma, au venit în București și au devastat sediile partidelor de opoziție, au bătut manifestanți anti-comuniști și simpli trecători. Bilanțurile oficiale ale zilelor de 13-15 iunie 1990 vorbesc despre 6 morți și sute de răniți, asociațiile victimelor mineriadelor susțin că e vorba de mai mulți. Curtea Europeană a Drepturilor Omului a obligat statul român să continue investigațiile în dosarul Mineriadei din iunie 1990 și să găsească vinovații.

În săptămîna 8-11 iunie la „Timpul prezent” discutăm despre fenomenul Piața Universității și mineriada din iunie 1990, împreună cu invitații noștri, între care îi amintim pe istoricii Clara Mareș, Alin Rus, scriitorul și antropologul Florin Dumitrescu. În fiecare zi, de luni pînă joi, de la 11.30 la 12.00. Realizatori: Adela Greceanu și Matei Martin.

Sfertul de secol trecut de la Fenomenul Piaţa Universităţii va fi marcat şi în săptămâna 15-18 iunie prin patru documentare originale difuzate de radio România Cultural în cadrul liniei Storymania.

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează