Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Dragoste si seductie – de la Tristan si Isolda la Don Juan

0

Ne reintalnim cu istoricul si carismaticul lector Monica Neatu la atelierul Dragoste, seductie si erotism – de la Tristan si Isolda la Don Juan, unde vom vorbi despre sensurile pe care dragostea si seductia le-au primit de-a lungul timpului in imaginarul european, in artele plastice si literatura, dar si in povestile traite.

De la Tristan si Isolda la Don Juan, istoria cuplului, a seductiei si a erotismului s-a rescris de nenumarate ori la nivelul mentalitatilor europene. Chipul dragostei a cunoscut nenumarate metamorfoze in literatura si arta; dar oare aceste naratiuni si imagini incantatoare fac parte dintr-o realitate traita sau imaginata? Oamenii acelor veacuri indepartate chiar si-au trait pasiunile? Dragostea si jocurile seductiei erau atat de diferite de ce traim noi astazi?

Va invit sa descoperim, cu ajutorul unor tablouri si texte celebre, povesti si realitati traite, sa aflam o preistorie a cuplului, sa ne minunam in fata nonsalantei, inventivitatii si tabuurilor strabunicilor nostri si sa aflam ce am pastrat si ce am pierdut de-a lungul veacurilor.

Temele celor trei ateliere sunt:

1. Tristan si Isolda. Cum s-a nascut mitul? A inventat evul mediu dragostea sau nu? Ce a simbolizat seductia pentru omul medieval, dar erotismul? Amour courtois – de la imaginat la trait.

2. Renasterea si o noua imagine a dragostei. Libertatile si constrangerile iubirii. De la gravuri scandaloase la realitati traite. Dublul standard.

3. Cum s-a nascut mitul lui Don Juan? Cervantes, Moliere, Mozart. Harta tandretii si pasiunile barocului. Aventurierul seducator si libertinul. Ce a mai ramas din cele doua mituri in epoca moderna?

RomeoJulieta-304x250

Lector: Monica Neatu

Data incepere: 29 Ianuarie 2014; Ora curs: 19:00

Numar ateliere: 3

Frecventa: saptaminal, miercuri

Cost: 130 ron; Cost redus (card fidelitate, studenti, pensionari): 120 ron

Locul desfasurarii: Str. Popa Soare, nr 40, etaj 1

Va puteti inscrie la CONTACT@VICTORIEI.RO

Programul complet al atelierelor poate fi accesat aici.

Despre autor

avatar

Ne-am propus sa oferim celor din jur „delicatese culturale”, impachetate in forma unor evenimente sau ateliere care coloreaza si invioreaza peisajul cotidian. La Fundatia Calea Victoriei, discutam despre antropologie, istorie, muzica, pictura, astronomie, filozofie, teatru, mistica si orice alt subiect ne face placere sa abordam. Lectorii nostri sunt personalitati marcante ale vietii culturale bucurestene: profesori universitari, scriitori, pictori, actori etc. Numele fundatiei doreste sa celebreze o perioada efervescenta din istoria Bucurestilor, perioada in care Romania a fost un stat european in adevaratul sens al cuvantului, prin spirit si mentalitate. Vrem, de asemenea, sa sugeram ca exista o cale a victoriei personale prin vizitarea subiectelor culturale si intalnirea cu oameni care au cu adevarat lucruri de spus.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.