Două momente istorice. De la aurul dacic la limuzina lui Ceaușescu

0

Nici anul acesta Artmark nu se abate de la tradiție, Licitația de Crăciun fiind un prilej deosebit de a începe puțin mai devreme sărbătorile de iarnă și, implicit, de a te bucura mai mult de această perioadă specială. În fond, a sărbători prin artă este cadoul ideal pentru iubitorii de frumos. Ediția curentă aduce, pe lângă varietatea de bijuterii, colecții de vinuri, artă plastică importantă, jucării și obiecte religioase, două vestigii ale unor epoci marcante în istoria românilor: un set de artefacte din aur dacic din sec II – III e.n. și limuzina Hillman Hunter (Chrysler) a lui Nicolae Ceaușescu.

Descoperite în primii ani ai secolului XX, în zona Abrud din județul Alba, cel mai bogat patrimoniu arheologic al țării și nucleu al descoperirilor istorice despre populația geto-dacă, Plăcuțele lui Bitus reprezintă, pe lângă valoarea istorică incontestabilă, o situație extrem de rară în rândul colecțiilor românești. Transmise din generație în generație și scăpând de auspiciile naționalizării comuniste, artefactele sunt un caz cu totul deosebit în istoria colecționismului românesc, rămânând până în prezent singurele plăcuțe votive din aur aflate într-o colecție privată.

pic 3

Cele trei plăcuțe clasate în categoria Tezaur sunt realizate prin turnare în matrițe din lemn și confecționate din aur probabil aluvionar dată fiind puritatea foarte mare (de aproape 100%). Tehnica folosită și materialele redau o imagine clară a acelei epoci în care administrația romană monopoliza extragerea aurului din mine, iar adunarea aurului aluvionar era specifică perioadei dacice, putând fi practicată și după cucerirea Daciei în schimbul unui impozit.

Descoperiri similare au avut loc la sfârșitul anilor ’80, pe teritoriul așezării romane de la Germisara (Geoagiu Băi, jud. Hunedoara), când s-au descoperit alte câteva plăcuțe votive din aur, care se păstrează astăzi la Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva. Valoarea istorică a Plăcuțelor lui Bitus este apropiată de cea a publicizatelor brăţări dacice, care au fost furate de către vânătorii de comori și recuperate recent printr-un proces dificil din Statele Unite ale Americii, Franţa, Elveţia şi Germania.

Atenția colecționarilor a fost stârnită și de limuzina Paykan Hillman Hunter din 1974 care a aparținut dictatorului Nicolae Ceaușescu. Primită cadou de acesta de la șahul Mohammad Reza Pahlavi al Iranului, cu prilejul alegerii lui Nicolae Ceaușescu drept Președinte al R.S.R., această marcă de mașina (Paykan) reprezenta un simbol național al Iranului și un icon pentru întreaga industrie iraniană de automobile. Relațiile dintre România și Iran erau inițiate încă din 1966, când au fost deschise relațiile economice cu statul din Orientul Mijlociu și tot astfel a început între conducătorul român și șahul Iranului o relație strânsă atât la nivel personal, cât și diplomatic. Mașina se află în stare foarte bună, are un motor în 4 cilindri în linie, 54 CP, transmisie manuală iar viteza maximă pe care o poate atinge este de 145 km/h. Prețul de pornire al limuzinei Hillman Hunter este de 4.000 euro.

Expoziția Licitației de Crăciun (9 decembrie, Athénée Palace Hilton) poate fi admirată până luni, 8 decembrie, la sediul Artmark.

Pentru mai multe informaţii, vizitaţi www.artmark.ro.

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.