Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Dosarele Alternatorului se deschid la ODD

0

Cercetarea Canalului Dunăre – Marea Neagră este prezentată publicului în Expoziția alternator.space

Echipa Alternator, compusă din artiștii Valentin Cernat, Mihai Șovăială și Ovid Pop, se întoarce la București după o lungă perioadă de cercetare în zona Canalului Dunăre – Marea Neagră. 

Artiștii și-au început proiectul de cercetare artistică încă din 2016, iar anul acesta în perioada 1 iulie – 12 octombrie au realizat cercetarea de teren. Echipa Alternator a interacționat cu locuitorii din regiune și a încercat să se apropie de istoria locală a Canalului Dunăre – Marea Neagră, dar și de arta socialistă realizată pentru glorificarea muncitorilor și a lucrării. 

 

Pentru a înțelege cum se raportează în prezent tinerii la istoria și arta Canalului, echipa Alternator a realizat un workshop de artă participativă în colaborare cu elevele și elevii Liceului Teoretic „Nicolae Bălcescu” din Medgidia. Rezultatele au fost prezentate în cadrul expoziției „Spațiul Tineretului Fragil” ce a avut loc la Casa de Cultură a Sindicatelor din Medgidia între 7-12 octombrie, dar o să fie expuse și publicului din București.

Perioada de cercetare a definit 4 perspective de analiză: heterogenitatea receptării canalului, arta la canal, funcția personală a memoriei și eliberarea psihopolitică. Rezultatele și intervențiile artistice realizate la Canal vor fi prezentate în cadrul expoziției alternator.space. Vernisajul v-a avea loc pe data de 22 octombrie, la spațiul ODD în prezența artiștilor, iar expoziția va fi deschisă publicului până pe data de 26 octombrie. 

Alternator Artistic la Canal este, ca orice alternator, un convertor de energie. Dintr-un spațiu cultural stereotipic – cu înțelegeri date de-a gata – în care se transformase după 1989, Alternatorul readuce Canalul la zi și-i redă complexitatea. Complexitatea Canalului Dunăre-Marea Neagră reflectă complexitatea istoriei recente din România. Canalul este astăzi un portal pentru logică acumulării globale de capital. Situat, totuși, la periferie. Echipa Alternatorului nu se apropie de acest subiect punând întrebări incriminatorii, ci punând întrebări critice: ce înseamnă că astăzi, în capitalismul financiar, o construcție realizată în socialism își regăsește utilitatea, triplându-și activitatea? În ce fel s-a transformat utilitatea Canalului în cele 7 decenii, de la primul proiect de construcție? Poate artă să formuleze o poziție față de aceste transformări care să nu reproducă naiv (sau complice) narative politice reacționare? Echipa Alternatorului se angajează să răspundă la aceste întrebări din interior. Echipa Alternatorului ia interviuri, investighează și documentează materiale, pune la dispoziție unelte de înțelegere ale narațiunilor referitoare la Canal. Și, nu în ultimul rând, ia poziție. 

Evoluția proiectului se poate urmări pe pagina de Facebook: Alternator la Canal și pe pagina de Instagram: @alternatorlacanal .

Proiectul Alternator este un proiect co-finanțat de A.F.C.N și nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.