Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Documentarul Anul Dragonului va fi proiectat luni, 7 septembrie 2015, în cadrul proiecțiilor Docuart, cu intrare liberă

0

Anul Dragonului, în regia lui Iulian Manuel Ghervas și a Adinei Popescu, completează seria de documentare românești ce pot fi urmărite, bilunar, la Cinema Muzeul Țăranului, în cadrul Proiecțiilor Docuart. Filmul surprinde fața necunoscută a unei comunități din București cu dificultăți de adaptare, o largă comunitate de imigranți chinezi, care încearcă să trăiască într-o țară radical diferită de cea din care provin. Ce au adus aici și ce au preluat ei de la autohtoni, cum se descurcă și cum arată această realitate a lor – sunt întrebări la care cercetările din film aduc răspunsuri și noi perspective culturale.

afis_anul_dragonului

Regizorii vor fi prezenți în sală pentru o sesiune de întrebări și răspunsuri cu spectatorii, după difuzarea documentarului.

Filmul a pornit dintr-o curiozitate personală, din contactul zilnic cu un element real mai puțin cunoscut. Adina Popescu mărturisește: „Eu locuiesc aproape de Bucur Obor, adică la granița dintre și restul capitalei. Comunitatea de chinezi s-a stabilit aici, în partea de nord a orașului, adică în cartierul Colentina și mai departe spre comuna Voluntari, unde se află, de fapt, și faimosul complex Dragonul Roșu. Așadar, începusem să-i văd pe chinezi pe stradă, în piață și la hipermarket-uri și să-mi pun întrebări legate de ei. Cum se descurcă acești oameni în România? Cum și dacă s-au adaptat aici?”

Inițial, a fost gândit ca un film de ficțiune, minimalist, însă acesta și-a schimbat direcția, rămânând fidel ideii de prezentare a unui personaj reprezentativ pentru acești imigranți. „Cumva, o parte din povestea asta s-a păstrat și în documentarul Anul Dragonului (2013), unde există un astfel de muncitor chinez, emigrant ilegal, care rătăcește dezorientat prin peisajul social şi economic din România actuală, devenind, fără voia sa, eroul unor mici situaţii hilare sau dramatice, la intersecţia dintre două culturi total diferite”, afirmă Iulian Manuel Ghervas.

Proiectul face parte din inițiativa Docuart pentru revigorarea și promovarea filmului documentar românesc, în parteneriat cu Muzeul Național al Țăranului Român și Radio România Cultural.

Proiecțiile Docuart au debutat în luna iunie a acestui an și completează acțiunile asociației omonime pentru sprijinirea cinematografiei autohtone.

Intrarea în lumea documentarului este liberă.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.