Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Documentar „Vântul schimbării”

0

Sâmbătă, 3 noiembrie, de la ora 17.00 va avea loc proiecția documentarului “Vântul schimbării a-nceput din sud” la Clubul Țăranului.

Filmul “Vântul schimbării a-nceput din sud” documentează cum oameni simpli din comunități vulnerabile pot deveni antreprenori la ei acasă și își clădesc un trai mai bun pentru ei și familiile lor, cu condiția să aibă oportunități potrivite și sprijin.

Aproape jumătate din copiii României sunt în prezent la risc de sărăcie și excluziune socială potrivit Eurostat, iar statisticile guvernamentale arată că 70% dintre romi trăiesc sub pragul sărăciei. Nu este astfel de mirare cum România este una din țările din care au emigrat  cei mai mulți cetățeni în ultimii 10 ani: 3 milioane de români și-au părăsit țara în cautarea unui trai decent conform ONU.

Există însă și oameni care încearcă să clădească un viitor pentru copiii lor în România: ”Sunt mândru să îi ofer un exemplu fiicei mele, să îi arăt valoarea muncii și cât de important este să își câștige propria existență și să aibă grijă de banii ei. Sper ca atunci când va crește, să meargă în oraș la facultate, dar chiar dacă rămâne aici, va avea ceva bun de la care să pornească și pe care să-l dezvolte”, spune Costică Safta, unul din antreprenorii susținuți prin proiectul zefiR, care din 2013 a contribuit la dezvoltarea a12 comunități din sudul României.

Proiectul zefiR a intervenit în comunități vulnerabile de romi din județele Olt, Dolj, Gorj pentru a-i ajuta pe localnici să aibă o viață mai bună. Pe lângă programe de școală după școală și centre medico-sociale, în proiect, 28 de familii au primit finanțări și consiliere pentru a dezvolta activități economice noi sau deja existente în domeniul tinichigeriei, construcțiilor, agriculturii și creșterii animalelor.

Costică Safta și Hagi Stoican sunt doi dintre antreprenorii sprijiniți în proiect și vor participa la proiecție să ne povestească mai multe despre cum este în România să îți deschizi o afacere dacă ești de etnie romă și trăiești la sat. Hagi este din Ocolna, județul Dolj, unde a înființat prima cooperativă din sat, iar Costică locuiește în Amărăștii de Jos, județul Dolj și și-a construit primul solar de legume, cu ajutorul proiectului zefiR.

Cei doi invitați ne vor povesti cum și-au implementat planurile de afaceri și cum se descurcă în prezent. Apoi vor urma discuții pe tema dezvoltării economice în comunitățile vulnerabile.

Documentarul este proiectat în cadrul Festivalului de Film Antropologic Culese din Balkani 4.0. pe 3 noiembrie de la ora 17.00 la Clubul Țăranului.

Intrare liberă!

Familiile de antreprenori au fost sprijinite prin proiectul zefiR de către Terre des hommes Romania, Fundația PACT și Fundația NESsT România. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.zefirincomunitate.ro.

Proiect co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.