Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Docuart Fest 2018 anunță selecția oficială

0

Festivalul documentarului românesc, Docuart Fest începe în 6 noiembrie cea de-a 7-a ediție care cuprinde proiecții ale celor 28 de filme selectate din peste 100 totale înscrise în competiția documentarelor românești. Selecția oficială a festivalului s-a încheiat, iar filmele intrate în cele trei secțiuni competiționale vor fi proiectate timp de 6 zile, în perioada 6-11 noiembrie.

Am fost din nou entuziasmată de calitatea filmelor studenţeşti care mi-au prilejuit un festin vizual şi tematic. Multă diversitate de gen şi inovaţie formală, personaje captivante, emoţie discretă, dar şi privire revelatoare. Mulţi dintre aceşti debutanţi mi s-au părut deja regizori formaţi, spune Anca Grădinariu, scenarist și critic de film.

Cei trei membri ai juriului de preselecție au fost Anca Grădinariu, Cristi Mărculescu și Max T. Ciorbă (regizor și lector la AMTAP din Chișinău). În urma evaluării lor, 14 filme au ajuns în secțiunea principală, 9 în secțiunea studențească și 5 în secțiunea dedicată documentarului de televiziune.

Despre filmele selectate în secțiunea documentar TV, criticul de film Cristi Mărculescu spune că „Între reportaj și documentar există demarcații clare, dar și numeroase puncte comune. Televiziunea privilegiază informația, dar poate oferi un festin vizual și prezenta coordonate fundamentale pentru a facilita înțelegerea realității și a altor realități. Selecția Docuart marchează teme istorice («Brașov 1987. Doi ani prea devreme»R: Liviu Tofan) și mozaicuri de teme actuale și perene («Etnic road movie» R.: Curean Dan, «Life is a path» R.: Dinesz Dite) ”.

Secțiunile competiționale reunesc documentare de autor ce aparțin regizorilor formați, dar și debutanților, producții românești ale realităților imediate din viețile noastre pe care le aduc în prim plan-ul spectatorilor. Secțiunea principală cuprinde filme care ne arată și documentează adevărul de zi cu zi, fenomen ocolit cumva de mulți dintre noi. Mă bucur că filmele selectate în acest an tind să prezinte realitatea brută, într-o formă cât mai artistică pentru a sparge bariere, creiere, nuci! #spargebula”, punctează Max T. Ciorbă.

În 2018, București Docuart Fest îndeamnă oamenii să vină la documentar și să îndrăznească să iasă din propria bulă – Non-ficțiunea arată ce se află în exterior.

Pe lângă proiecțiile din competiție, festivalul găzduiește o serie de secțiuni necompetiționale, dezbateri și sesiuni de masterclass care vor fi anunțate în curând.

București Docuart Fest este organizat de asociația Docuart, cofinanțat de CNC (Centrul Național al Cinematografiei) și UCIN (Uniunea Cineaștilor din România).

Lista completă a filmelor selectate în competiție

festival.docuart.ro/filme-2018

Lista celor 28 de filme din secțiunile competiționale:

BDF 2018: secțiunea principală

 1. The Wetland R.: Ioana Mischie
 2. Caisă R.: Alexandru Mavrodineanu
 3. Pofiți vă rog! R.: Szilard Serestely
 4. Abandoned Places R.: József László
 5. Rătăciți printe cuvinte R.: Vera Belocrîs
 6. Cutezatorii R.: Tudor Botezatu
 7. ALLEGRETTO R.: Francesca Della Seta, Teresa Satta, Ionuț Popa
 8. Materie si gest R.: Diana Iabrasu
 9. Eu sunt Hercule R.: Marius Iacob
 10. Virgo R.: Vlad Sacaleanu, Lise Hendrix
 11. Ceasornicar R.: Vladimir Lipartia
 12. Sub aripa Silviei R.: Aleksandra Petrov
 13. Oameni şi vaci R.: Vargyasi Levente, T. Bányai Péter
 14. Resita on film R.: Bălbărău Andrei Florin

 

BDF 2018: secțiunea studențească

 1. Speranţa R.: Sandra Rad
 2. A Christmas story R.: Andrei Olănescu
 3. Circus R.: Tiberiu Toth
 4. Nunta Anului R.: Jozsef Ban
 5. Acum, în Deltă, se lasă seară R: Andrei Tache Codreanu
 6. Turn that frown upside down R.: Diana Zaharia
 7. Marie R.: Letiția Popa
 8. Tatăl meu, Imre R.: Andreea Știliuc
 9. All or nothing R.: Valentin Anghel

 

BDF 2018: secțiunea dedicată documentarului TV

 1. Life is a path R.: Dinesz Dite
 2. Brașov 1987. Doi ani prea devreme R.: Liviu Tofan
 3. Toarcla R.: Cornel Mihalache
 4. Etnic road movie R.: Curean Dan
 5. Povestea unui om extraordinar R.: Diana Deleanu

 

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.