Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Doamna cu licornul. Animale fantastice, simboluri si heraldica

0

Fundatia Calea Victoriei va invita miercuri, 18 iunie, de la ora 19:00 la evenimentul Doamna cu licornul. Animale fantastice, simboluri si heraldica, susținut de istoricul Monica Neatu.

The-Lady-and-the-Unicorn

Va asteptam intr-o lume fascinanta, in care animalele si culorile se metamorfozeaza, capata puteri nebanuite si sunt asociate, intr-un mod straniu, ritualului cotidian.

Cultura europeana a dezvoltat, din cele mai vechi timpuri, o gandire de tip simbolic atunci cand  incerca sa cunoasca, domesticeasca ai sa se familiarizeze cu regnul animal. Bestiarele ai miniaturile medievale abunda in reprezentari animaliere, mai mult sau mai putin reale, stemele seniorilor si regilor sunt populate de monstri hibrizi, iar personajele feminine sunt acompaniate de inorogi sau alte animale exotice.

Locul fantasticului in ratiunea gesturilor si reprezentarilor europene a fost influentat de spaime, dorinta de putere sau puritate a oamenilor, imaginarul integrandu-se in real. Spaima de pisica neagra, ce mai populeaza imaginatia contemporana, isi afla originile intr-un trecut incarcat de temeri si simboluri ce s-a integrat in mentalul secolului XXI. In aceasta istorie simbolica nu doar animalele sunt reinventate si investite cu puteri deosebite, culorile isi au si ele destinul lor straniu, lor li se alatura fiinte imaginate, jumatate om jumatate animal.  Heraldica medievala si moderna este un exemplu graitor in acest sens, insemnele principilor occidentali dar si ale domnilor romani ne ofera un fastuos spectacol vizual.

Lector: Monica Neatu

Data eveniment:18 iunie; Ora curs: 19:00

Cost: 30 ron; Cost redus (card fidelitate, studenti, pensionari): 25 ron

Locul desfasurarii: Str. Popa Soare nr. 40, etaj 1 (in apropierea Rondului Pache Protopopescu si Bisericii Sfanta Vineri – B-dul Corneliu Coposu)

Inscrieri la CONTACT@VICTORIEI.RO

Detalii la www.victoriei.ro

Despre autor

avatar

Ne-am propus sa oferim celor din jur „delicatese culturale”, impachetate in forma unor evenimente sau ateliere care coloreaza si invioreaza peisajul cotidian. La Fundatia Calea Victoriei, discutam despre antropologie, istorie, muzica, pictura, astronomie, filozofie, teatru, mistica si orice alt subiect ne face placere sa abordam. Lectorii nostri sunt personalitati marcante ale vietii culturale bucurestene: profesori universitari, scriitori, pictori, actori etc. Numele fundatiei doreste sa celebreze o perioada efervescenta din istoria Bucurestilor, perioada in care Romania a fost un stat european in adevaratul sens al cuvantului, prin spirit si mentalitate. Vrem, de asemenea, sa sugeram ca exista o cale a victoriei personale prin vizitarea subiectelor culturale si intalnirea cu oameni care au cu adevarat lucruri de spus.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.