Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

district 40 | primul cartier pregătit la cutremur

0

Antiseismic district

district 40 | primul cartier pregătit la cutremur

ARCEN și Asociația Re:Rise au demarat „Antiseismic District”, primul proiect din România pentru informarea, educarea și abilitarea unei comunități urbane vulnerabile la cutremur, aflată în granițele unui cartier central din București, definit în mod convențional „District 40”.

Inițiativa a fost lansată marți, 25 iunie 2019, în cursul serii, în cadrul unei întâlniri de prezentare cu locuitorii cartierului – cetățeni și organizații -, precum și cu reprezentanți ai autorităților, printre care Raed Arafat, secretar de stat în cadrul Ministerului Administrației și Internelor. Perioada de derulare a proiectului va fi de 9 luni și se va solda cu o metodologie care va putea fi aplicată în orice alt cartier expus la cutremur din București și din țară.

Inițiativa face parte din Proiectul District 40, demarat de ARCEN în 2018, pentru reabilitarea prin cultură și educație a comunității și a cartierului din zona Icoanei, denumită și District 40. Zona se întinde de la Str. Mihai Eminescu la Piața Rosetti, de la Piața Gemeni la Piața Lahovari, de la Bulevardul Magheru la strada Vasile Lascăr. Este o zonă centrală a Bucureștiului care cuprinde 209 imobile cu risc seismic I, II, U1, U2, U3 (conform listei oficiale a Primăriei Capitalei) și alte 176 imobile multietajate, mai vechi de 50 de ani, fără expertiză tehnică, dar care prezintă fisuri seismice și care au fost identificate în cadrul proiectului ARCEN, Catalog București, prin metodologia propusă de Re:Rise.

Persoanele și organizațiile interesate să se implice sunt invitate să contacteze ARCEN, la contact@arcen.info.

Cum va functiona Antiseismic District?

Proiectul este construit pe campanii etapizate de informare a locuitorilor, de dialog cu președinții asociațiilor de proprietari și rezidenți, campanii de consultări cu locuitorii și comercianții din cartier, de sesiuni de consultanță pentru proprietari și asociațiile de proprietari, urmate de acțiuni practice în interiorul comunității vizate: semnalizarea locurile de întâlnire, realizarea de hărți post-seism cu distribuția apei și păturilor, și chiar realizarea unei rețele de solidaritate la nivelul comercianților, în caz de cutremur, care să sprijine comunitatea afectată și să colaboreze cu Departamentul pentru Situații de Urgență – DSU.

Campaniile de informare și comunicare, consultările cu comunitatea și evenimentele, precum și toate materialele informative distribuite vor conține, pe lângă informațiile referitoare la riscul seismic al Bucureștiului și al României – date adunate din experiența și cunoștințele Re:Rise în domeniu -, sfaturi practice și indicații prin care cetățenii expuși riscului seismic își vor putea micșora vulnerabilitatea prin acțiuni individuale (ex.: trusa de cutremur) sau colective (ex.: plan de urgență la nivel de bloc/stradă, demararea procesului de consolidare, etc). Astfel, informația referitoare la riscul seismic („problema”) va fi transmisă oamenilor împreună cu un set de acțiuni practice pe care le pot întreprinde pentru a micșora gravitatea situației, obiectivul fiind să obținem atitudini constructive și deschise din partea comunității, nu să alarmăm fără să oferim soluții.

Exemple de activități care se vor desfășura în cadrul Antiseismic District:

 • Maparea District 40 – microzonarea cartierului și a vecinătăților sale pe priorități de acțiune în funcție de numărul de locuitori, amplasarea imobilelor, vecinătăți;

 • Comunicarea proiectului către principalii beneficiari – locuitorii din District 40 și mobilizarea lor pentru a amplifica impactul proiectului asupra comunității, printr-un eveniment public ce va avea loc în cartier;

 • Conștientizarea expunerii la risc seismic și oferirea de soluții de reducere a riscului seismic atât la nivel personal cât și la nivel colectiv prin organizarea de întâlniri comunitare în piețe publice/locuri din cartier;

 • Facilitarea dialogului dintre autoritățile publice , inclusiv DSU, și comunitate;

 • Crearea primei rețele de colectare de ajutoare post-seism destinată oamenilor din cartier; includerea lor în materialele informative, harta post-seism, marcare vizuală cu stickere;

 • Semnalizarea unor locuri de întâlnire în cartier și integrarea lor atât în materialele informative cât și în cadrul întâlnirilor comunitare;

 • Realizarea primei metodologii de reducere a riscului seismic într-o comunitate urbană expusă și lansarea ei în paralel cu comunicarea rezultatelor și informarea autorităților în cadrul unui eveniment public la finalul proiectului;

 • Realizarea și afișarea hărții post-seism din District40 în care vor fi incluse: locurile de adunare post-seism din cartier, punctele de colectare și distribuție apă, pături și alte ajutoare, spitalele, școlile, farmaciile, adăposturile publice de protecție civilă etc.;

 • Realizarea de materiale informative structurate pe identificarea și reducerea vulnerabilității seismice, comportament în timpul cutremurului și suport post-seism și distribuirea lor în localurile și instituții publice și private din District40.

 • Dezvoltarea comportamentului responsabil înainte de cutremur, în timpul acestuia și după cutremur printr-o serie de materiale video informative adresate tuturor comunităților urbane vulnerabile;

 • Promovarea conștientizării vulnerabilității seismice la nivelul grupurilor de inițiativă civică, ONG-uri și grupuri interesate din alte cartiere.

Informații de Background

Antiseismic District” este o intervenție în comunitate, care face parte din Proiectul District 40, demarat în 2018 de ARCEN, pentru reactivarea prin intermediul culturii a Cartierului Icoanei și a împrejurimilor sale.

District 40 este un exemplu pentru modul în care cultura și educația aduc calitate în viața și conviețuirea noastră cu cei de lângă noi, creând o anume stare de spirit prin refacerea, reinterpretarea modernă, activarea și valorificarea legăturii dintre oameni și spațiul în care locuiesc. District 40 promovează „conviețuirea într-o stare de spirit”.

ARCEN este un ONG care a deschis și întreține zi de zi un dialog istoric pe tema viețuirii urbane de calitate, pentru „cultură și trăire cu rezon pentru București”. Direcțiile ARCEN de dialog și acțiune sunt: valorificare, revitalizare și activare prin cultură, memorie și patrimoniu, educație urbană, interconectare comunitară, implicare civică, legislație și intervenție.

Re:Rise este prima organizație non-profit din România dedicată reducerii riscului seismic.  Face acest lucru prin aplicarea de proiecte și soluții concrete, campanii publice de conștientizare și acțiuni de coagulare a implicării civice. Re:Rise funcționează ca o punte de legătură între persoanele expuse riscului seismic și resursele tehnologice, financiare, administrative și umane aflate la dispoziție (experți, legiferatori, autorități și mediul privat).

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.