Distribuție de excepție în noua expoziție Actorii și Fotograful de la Cărturești

0

Portretistul Simion Buia revine cu o expoziție de fotografie din seria Actorii și Fotograful” în care protagoniști sunt 17 actori de excepție din Craiova, Cluj, Brașov și București. Expoziţia este deschisă publicului în perioada 21 ianuarie – 2 februarie, în ceainăria librăriei Cărtureşti din București, str. Arthur Verona nr. 13-15. Vernisajul are loc luni, 28 ianuarie, ora 20:00. Portretele expuse completează galeria marilor actori români pe care artistul Simion Buia îi fotografiază, îi expune şi îi va cuprinde într-un album de artă.

Afis A3 expozitie_900 pixeli

Actorii și Fotograful este un proiect personal al fotografului Simion Buia. A pornit la sfârșitul anului 2007, când, spune fotograful Buia: „Au murit doi mari actori, Adrian Pintea și Florian Pittiș. Am observat atunci că la televizor și în mass-media nu erau prezentate fotografii de portret, ci mai degrabă imagini „rupte” din scene de teatru sau film. M-am gândit la utilitatea unor portrete gen CINÉ-VERITÉ (metodă în cinematografie care își propune să surprindă o realitate cât mai nealterată, mai puțin artificială – conform DEX). Așa că în micul meu studio din Ecaterina Teodoroiu am invitat, rând pe rând, marii actori români la sesiunea foto. Printre primii i-am portretizat pe: Mircea Albulescu, Victor Rebengiuc, Mariana Mihuț, Florin Zamfirescu, Șerban Ionescu, Dan Condurache, Coca Bloos, Alexandru Repan, Maia Morgenstern, Horațiu Mălăele, Dorel Vișan, Oana Pellea, Dorina Lazăr. Alți actori au fost fotografiați la ei acasă: Constantin Codrescu, Ștefan Radof, Valentin Uritescu, Mircea Andreescu, Senkálszky Endre, Csíki András, iar pe câțiva dintre ei la teatrul de care aparțin, înainte sau după repetiții: George Mihăiță, Valentin Teodosiu, Virginia Itta Marcu, Valer Dellakeza, Ilie Gheorghe, Anton Tauf. Pe doamna Melania Ursu am fotografiat-o între două cursuri pe care le ținea la Facultatea de Actorie din Cluj. Interesul meu este să prezint actorul în oglinda cotidianului, nu pe scenă, nu în luminile rampei. Omul-actor, actorul-om.”

Simion Buia a organizat, până acum, 8 expoziții de fotografie în București, Timișoara, Cluj, Constanța, portretele actorilor apărând în printuri mari realizate pe Fine Art Canvas sau pe hârtie Baryta. În 2010, proiectul „Actorii și Fotograful” a fost premiat cu Mențiune la Gala Societății Civile, fapt ce l-a determinat pe autor să continue portretizarea celor mai cunoscuți actori din România.

Acum, în ianuarie 2013, Simion Buia aduce în fața publicului viziunea sa asupra unor actori populari din București, dar și a altora la fel de talentați însă mai puțin cunoscuți, deoarece ei joacă în teatrele dinafara capitalei. Actorii craioveni sunt: Valer Dellakeza, Emil Boroghină, Ilie Gheorghe și actorul păpușar Alexandra Davidescu, cei brașoveni sunt: Mircea Andreescu și Virginia Itta Marcu. Clujenii sunt reprezentați de Melania Ursu, Anton Tauf, Miriam Cuibus, Senkálszky Endre, iar bucureștenii de: Vladimir Găitan, Radu Gheorghe, Dumitru Rucăreanu, Valentin Uritescu, George Mihăiță, Virginia Mirea, Valentin Teodosiu.

 

Expoziția este deschisă publicului în ceainăria Cărturești între 21 ianuarie – 2 februarie. Vernisajul are loc luni, 28 ianuarie, ora 20:00. Portretele celor 17 actori sunt de văzut pe simeze cu sprijinul Leykom și Romanian Paper Distribution și online pe www.actoriisifotograful.ro

Despre fotograf

Simion Buia a studiat estetica fotografiei la Kunstakadémie Düsseldorf şi jurnalismul la Faculté Libre de Paris et d’Ile de France. Îndrăgeşte portretul ca gen fotografic, organizează periodic expoziţii prezentând mari actori români – „Actorii și Fotograful” ( www.actoriisifotograful.ro ), şi  măşti veneţiene realizate la Carnavalul de la Veneţia – „Maschere di Venezia” ( www.mascheredivenezia.ro ). Ca mentor, împărtăşeşte din experienţa sa profesională altor fotografi amatori sau avansaţi în workshopuri şi cursuri de fotografie, iar din 2010 coordonează Academia de fotografie ( www.academiadefotografie.ro ).

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează