Director al London School of Economics Health: România are nevoie de timp şi constanţă în implementarea direcţiilor de reformare a sistemului de sănătate

0

Prof. Elias Mossialos, Director al London School of Economics Health: România are nevoie de timp şi constanţă în implementarea direcţiilor de reformare a sistemului de sănătate

Prof. Elias Mossialos, Director al London School of Economics Health, expertul internaţional în analiza comparativă a sistemelor de sănătate, politici farmaceutice, politici de reformare şi sisteme de asigurări de sănătate, prezent în România la sfârşitul lunii noiembrie pentru a susţine, în premierăla Bucureşti,  conferinţa intitulată “Soluţii pentru sănătate în perioadă de criză”.

Ţinând cont de problemele cu care se confruntă acum România, Prof. Mossialos a oferit o serie de recomandări privind reformarea sistemului de sănătate şi a subliniat nevoia de a aloca mai mulţi bani la buget. Acesta consideră că banii investiţi în sănătate generează mai multe beneficii deoarece este îmbunătăţită starea de sănătate a populaţiei, scad costurile şi cresc veniturile la bugetul de sănătate. Banii obţinuţi nu trebuie investiţi într-o singură direcţie, ci trebuie identificate acele subdomenii ale sistemului care au cea mai mare nevoie de investiţii. „Alocarea unui buget mai mare pentru sistemul de sănătate fără creşterea speranţei de viaţă, fără un număr în scădere al celor care au nevoie de îngrijiri medicale, înseamnă o cheltuire încorectă a banilor”, a declarat Prof. Elias Mossialos.

Distribuirea banilor în sănătate, identificarea corectă a celor care pot contribui la bugetul de sănătate şi a celor care nu au venituri suficiente, identificarea marilor consumatori ai bugetului sunt câteva din aspectele ce trebuie avute în vedere în momentul reorganizării unui sistem de sănătate. Nu doar modul în care sunt colectate fondurile poate reprezenta o problemă, ci mai ales modul în care sunt alocate. Acestea trebuie distribuite astfel încît să crească accesul populaţiei la tratament. De asemenea, toţi cei care contribuie la bugetul de stat au nevoie de protecţie financiară. Acest lucru garantează accesul la tratamente precum accidente vasculare sau cancer, indiferent de tipul de venit. O soluţie cinică, dar care ar garanta un sistem de sănătate ideal, extrem de eficient, ar putea fi excluderea din sistemul de asigurări a celor care au boli care impovărează bugetul de sănătate. Din moment ce nici o ţară din lume nu este pregătită sa facă acest demers, soluţia reală propusă de Prof. Mossialos o reprezintă solidaritatea în sistem şi anume, cei care îşi permit să acopere şi pentru cei care au venituri foarte mici.

Plata informală, sursă de venit formal

În ce priveşte plata informală practicată în România, Prof. Mossialos a specificat că aceasta practică este specifică ţărilor din Sudul Europei şi se datorează salariilor foarte mici în sectorul medical. „Pacientul preferă să plătească atunci când are nevoie deoarece are senzaţia de control, iar medicul are nevoie de acele venituri suplimentare. Aceste plăţi ar putea deveni formale şi deci sursă de venit pentru bugetul de sănătate, în momentul în care guvernul garantează salarii mari pentru medici şi accesul la tratament personalizat pacienţilor”, a explicat Directorul LSE Health.

Spitalul viitorului

1 internare din 5 se datorează lipsei coordonării tratamentului pentru pacienţii care suferă de mai multe afecţiuni. Mai mult, 50% din astmatici, de exemplu, se reinternează deoarece nu îşi iau corect medicaţia. Soluţia propusă de Prof. Mossialos pentru un spital eficient o reprezintă coordonarea tratamentului acordat pacieţilor între medici cu specialităţi diferite, scăderea numărului de internări inutile în spital prin creşterea eficienţei în medicina primară. Cu cât pacientul are mai multă încredere în medicul său, cu atât va migra mai puţin de la un medic la altul, iar numărul internărilor va scădea, de asemenea.

Mai mult, 65% din cazurile de urgenţă nu ar necesita internare. Pentru a fi cât mai eficient administrat un spital, Prof. Mossialos propune amplasarea laboratoarelor de analiză în vecinătatea camerelor de gardă precum şi o mai bună cooperare interdisciplinară. Astfel se poate decide cine trebuie să rămână în spital şi cine poate fi îngrijit acasă. “ÎnUK, 53% din persoanele internate ar putea fi tratate la domiciliu, ceea ce ar scădea considerabil costurile în spital. Mai mult, o soluţie de eficientizarea spitalelor, a sistemului de asigurări, şi care ar rezolva plata informală oferită medicilor din spitale, ar putea fi alocarea de către guvern a 15% din paturile de spital asiguratorilor”, a propus Prof. Mossialos.

Facând o analiză a situaţiei actuale din Romania, Prof. Mossialos a recomandat politicienilor să aloce timp pentru a putea vedea rezultatele deciziilor de reformare. Mai mult, acesta a subliniat nevoia de coerenţă şi constanţă în implementarea reformelor, astfel încât să poată fi creată o stabilitate în sistem.

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează