Din culisele licitaţiei de curiozităţi la Artmark: de la Maria Tănase la Elvis Presley

0

„Cabinetul de Curiozități – Arta Fotografiei, Muzicii și Scrisului”, expoziţia organizată de Casa Artmark la Palatul Cesianu-Racoviţă, aduce în atenţia colecţionarilor de piese cu valoare muzeală o serie de loturi ce vor fi scoase la licitaţie miercuri, 29 ianuarie. Bogată în obiecte inedite, expoziția prezintă piese rare de colecţie, în stare funcțională, ce sunt pentru prima oară tranzacţionate pe o piaţă de profil. Vizitatorii au ocazia de a intra în ambientul muzical al „Junimii” literare, ascultând piese celebre ale epocii, dar și în spatele frontului Războiului din Coreea, unde, în rarele clipe de răgaz, soldații americani ascultau la Jukebox melodiile anilor ′50…

Atracţia centrală a expoziţiei de la Palatul Cesianu-Racoviţă o reprezintă Orchestrionul fabricat într-un atelier austriac, la sfârşitul secolului al XIX-lea (estimat la 4.000 de euro), ce se mai găsește într-un exemplar pe teritoriul României la Complexul Muzeal Național „Moldova” din Iași. Orchestrionul poartă marca distribuitorului Jacques Calmanovici, proprietar al magazinului de profil „La înger” din Iași. Melodiile înregistrate fac parte din repertoriul popular românesc, dar și din cel monden al epocii: „Hora pe bătae”, „Chindia olteanului”, „Bulgărașul”, ”Susi Walser”, ”Hercules Vals”, ”Polca Serafina” și multe altele.

 

Remarcabil este și Jukeboxul marca Wurlitzer, fabricat în 1954 (estimat la 2.000 de euro), ce provine dintr-o fabrică ce a scris istorie în civilizația modernă a SUA. Germanul naturalizat american Franz Rudolph Wurlitzer aducea în 1853, la Cincinnati, în noua sa patrie, tradiția confecționării instrumentelor muzicale, asupra cărora inovează prin noi mijloace tehnice de expresie. Compania s-a dezvoltat, iar după cel de-al Doilea Război Mondial începea producția de aparate automate de tip Jukebox, care vor deveni emblematice pentru evoluția muzicii. Seria destinată soldaților americani angajați în Războiul din Coreea (1950-1953) a sporit prestigiul companiei, care se extinde și în Europa. Exemplarul de față utilizează 52 de discuri pe vinil și are încorporat propriul sistem de amplificare a sunetului.

Pentru cei  pasionați de biografia și personalitatea Mariei Tănase, Artmark propune o importantă mărturie (preţ de pornire: 300 de euro), scrisă de artistă cu privire la un scandal răsunător în epocă. Maria Tănase declara, printr-un text olograf, scris la 23 februarie 1957 – în contextul cazului cu privire la paternitatea compoziției, disputate între Richard Stein și compozitorul american Cole Porter –, că melodia „Sanie cu zurgălăi” a fost compusă special pentru ea, de către românul-evreu Richard Stein.

Expoziția „Cabinetul de Curiozități – Arta Fotografiei, Muzicii și Scrisului”, deosebit de ofertantă în sfera pieselor rare de epocă (instrumente din câmpul fotografiei, cutii muzicale sau mașini de scris), poate fi vizitată la Palatul Cesianu-Racoviță de marți, 14 ianuarie, până luni, 27 ianuarie (orele 10:00 – 20:00), iar la Athénée Palace Hilton, începând de marți, 28 ianuarie, până miercuri, 29 ianuarie (orele 10:00 – 19:00). Licitația se desfășoară miercuri, 29 ianuarie, ora 19:30, la Athénée Palace Hilton.

 

Despre Artmark

Artmark este o casă de licitaţii de artă înfiinţată în 2008 care selectează, evaluează şi pune în circuitul pieţei de artă opere cu autenticitate garantată, susţinând în paralel activitatea Centrului Cultural ArtSociety, care organizează expoziţii de artă de anvergură naţională.

În cei cinci ani de existenţă, Artmark, liderul pieței de artă din România (75%, potrivit bilanțului primului semestru din 2013), a organizat peste100 de licitaţii de artă, care au pus în vânzare peste 12.000 de opere de artă şi obiecte de colecţie. Vânzările publice (prin licitaţii de artă) ale Artmark au crescut de la 10,7 milioane de euro în 2011 la 11,9 milioane de euro în 2012 – într-o piaţă a licitațiilor de artă care a crescut de la aproximativ 13,7 milioane euro în 2011 la aprox. 14,6 milioane euro în 2012.

Oferind oportunităţi de investiţie numai în opere de calitate muzeală, Artmark se implică activ şi în conservarea şi perpetuarea moştenirii culturale. Începând cu 2010, datorită iniţiativei susţinute de Artmark a unor colecţionari, mai multe capodopere ale artei româneşti vândute prin licitaţie au fost oferite expunerii publice în muzee naţionale de artă din ţară și străinătate (Muzeul Național Brukenthal, Muzeul de Artă Constanța, Muzeul de Artă Ploiești, Muzeul Național de Artă al Republicii Moldova, Muzeul de Artă Brașov etc.). Totodată sediul Artmark găzduiește, cu începere din 2011, în regim de vizitare gratuită, expoziția permanentă a unei selecții a patrimoniului Pinacotecii București, în condițiile în care aceasta nu beneficiază de un sediu propriu.

Pentru mai multe informaţii, vizitaţi www.artmark.ro.

Aparat de fotografiat Hermann Mackenstein Aparat de fotografiat Kodak Cartridge No. 5, cca. 1900 Casă de marcat National Cash Register Company, 1912, piesă deosebită de colecție Cutie muzicală mecanică, Charles Paillard & Company, sfârşitul sec. XIX Jukebox Wurlitzer, 1954 Mărturie a Mariei Tănase privind cântecul Sanie cu zurgălăi, 1957 Orchestrion, atelier austriac, sfârşitul sec. XIX

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.