Din agricultor premiat la congrese internaţionale de profil a devenit bariton aclamat pe scene internaţionale!

0

Din agricultor premiat la congrese internaţionale de profil a devenit bariton aclamat pe scene internaţionale:  Baritonul Vasile Chişiu debutează în Rigoletto pe scena ONB

Vasile Chişiu este omul care ne-a demonstrat că niciodată nu e prea târziu pentru a-ţi îndeplini un vis.  Chiar dacă mărturiseşte  că la vârsta de 20 de ani nu avea deloc cultura muzicală: “în acea perioadă nu recunoşteam notele muzicale pe portativ”, prin multă muncă, talent şi perseverenţă, succesul nu a  întârziat să apară.  Aşadar, miercuri, 8 februarie (19.00), baritonul Vasile Chişiu va debuta pe scena ONB, în rolul titular din opera “Rigoletto”.

În anul 1996, Vasile Chişiu a fost desemnat cel mai tânăr fermier din Romania, premiu oferit de Fundaţia Fermier. Ulterior a fost invitat la diferite congrese internaţionale de profil, iar cel de la Bruxelles din anul 1997 i-a marcat începutul unei alte vieţi: “fiecare participant trebuia să-şi promoveze ţara, iar eu m-am îmbrăcat în costum naţional, am cântat cântece populare (deja aveam lansat un CD). Am cantat şi “O sole mio”, dar nu ştiam prea bine cuvintele, îl văzusem la televizor pe Pavarotti şi mi-a rămas în minte. La finalul melodiei, jurnaliştii de la televiziunea  Rai 1  au venit la mine, au facut o plecăciune  şi mi-au spus: felicitari maestro! Apoi ceilalţi consileri europeni    mi-au spus că eu trebuie să devin solist de operă, nu trebuie să-mi irosesc talentul. Şi aşa am facut, la începutul anilor 2000 am renunţat la agricultură“, a declarat Vasile Chişiu.

 

La insistenţele cântăreţei de muzică populară,  Lucreţia Ciobanu, Vasilie Chişiu a început  să se pregătească pentru admiterea la Conservator alături de profesoarele Ana Stratulat şi Crina Popovici.

În anul 2006, Vasile Chişiu a absolvit  cursurile Universităţii  Naţionale de Muzică din Bucureşti, secţia canto.  A obţinut bursa Socrates la Conservatorul Antonio Scontrino din Trapani, Italia şi a urmat studii de canto cu maeştrii Corneliu Fănăţeanu şi Eduard Tumagian.

A participat la cursuri de masterclass conduse de nume mari precum: Mariana Nicolesco, Ludovic Spiess, Leontina Văduva, Constantin Zaharia, Ileana Cotrubaş, Viorica Cortez, Eduard Tumagian, Nelly Miricioiu.

Din anul 2005, Vasile Chişiu este solist al Operei Naţionale Bucureşti şi susţinut  concerte în Germania, Lituania, Italia,  Ungaria etc.

Printre premiile pe care le-a obţinut se numără: Grand Prix oferit de regiunea Oder-Spree în cadrul cursurilor de Opera  “Oper Oder Spree 2006” în  Cetatea Beeskow, Germania; Premiul Fundaţiei Darcleè la Concusul Internaţional de Canto Hariclea Darcleè (Brăila).

—–

Repertoriul baritonului cuprinde roluri precum: Enrico Ashton din Lucia di Lamermoor, Gasparo din Rita (G.Donizetti); Schaunard din La Bohème, Ping, Mandarinul din Turandot, Sciarrone din Tosca (G.Puccini); Der Heerrufer des Königs din Lohengrin (R.Wagner); Antonio din Le Nozze di Figaro (W.A. Mozart); Aroldo, Sicario, Domestico di Macbeth din Macbeth,  Marchese D’Obigny, Baronul Douphol din La Traviata (G.Verdi) etc.

În acest spectacol mai debutează şi mezzo-soprana Sorana Negrea, în rolul Maddalenei.

Din distribuţia spectacolului  “Rigoletto” fac parte artiştii şi colaboratorii ONB:  Robert Nagy, Irina Iordăchescu, Pompeiu Hărăşteanu, Adriana Alexandru, Marius Boloş, Florin Simionca, Valentin Racoveanu, Paul Basacopol, Cristina Eremia, Adrian Ionescu.

Conducerea muzicală va fi asigurată de către dirijorul Iurie Florea.

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează