Din 8 mai o istorie culturala a Europei: imagini, mituri si idei

0
Din 8 mai, Fundatia Calea Victoriei va propune un atelier nou – O istorie culturala a Europei: imagini, mituri si idei, cu istoricul Monica Neatu.

 O ISTORIE CULTURALA A EUROPEI: IMAGINI, MITURI SI IDEI

 

La ce va ganditi cand spuneti Europa? La o istorie ce se scrie de mii de ani, la o cultura a miturilor, consonantelor si clivajelor sau la o lume ce se proiecteza permanent  intre un trecut fabulos si un postmodernism, ce pare sa nu-i mai recunoasca hegemonia culturala?

 

Iata cateva idei pe care le asociem, mai in gluma mai in serios, atunci cand ne gandim la diverse momente din istoria sau cultura europeana. De prea multe ori, pierduti in logica complicata a diverselor evenimente, stiluri sau epoci aproape ca uitam de un concept vesnic prezent, ce face parte din structura noastra mentala si afectiva: spiritul Europei. Caci Europa nu este doar un continent, ea este si un construct cultural, ce s-a format de-a lungul timpului; a-i studia trecutul dintr-o perspectiva pur evenimentiala echivaleaza cu ratarea unui adevarat mozaic al legendelor, imaginilor si scrierilor diverse ce este inca viu.

 

Va invit, asadar, sa descoperim impreuna nu doar istoria unui continent ci si acele idei, cuvinte, gusturi, imagini si reprezentari care care au dus la nasterea unui spirit mereu viu si in permanenta schimbare, cel al culturii europene. Calauze ne vor fi scrierile, sculpturile si picturile din diverse epoci, nu vom uita nici de muzica timpului sau de acele evenimente, personaje sau reprezentari artistice care i-au uimit sau i-au scandalizat pe strabunicii nostri. Scopul atelierului este acela de a oferi o imagine de ansamblu asupra diversitatii culturale europene, de a inlesni intelegerea unor epoci istorice dintr-o perspectiva literara sau artistica si, nu in ultimul rand, de a discuta relaxat despre o istorie culturala ce ne pare, uneori, atat de indepartata.

 

Temele celor opt intalniri sunt:

1. Cand zeii erau precum oamenii. Antichitatea si nasterea unui ideal.

2. Surasul ingerilor si misterul licornilor. Evul mediu intre religios si fantastic.

3. Descoperirea eului si a trupului. Umanismul, Renasterea si Reforma

4. Umbrele si luminile Barocului. Paradoxurile modernitatii.

5. De la Rococo la ghilotina. Revolutia franceza schimba fata Europei.

6. Catre o noua sensibilitate – secolul XIX. Cultura se democratizeaza.

7. O lume in miscare – secolul XX. Avangarda, razboiul, noile paradigme istorico-culturale. Totul este permis?

8. Noile mitologii. Fascinatia infinita a batranului continent sau sfarsitul unei hegemonii culturale?

 

Lector: Monica Neațu

Data incepere: 8 mai; ora: 19.00

Numar ateliere: 8; Frecventa: saptamanal, marti

Cost: 330 lei; cost student si pensionari: 300 lei

Loc: fundatie

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este facilitator & educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training & facilitare și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 40 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are 20 de ani de experiență ca trainer, facilitator pentru peste 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție, antreprenoriat (inclusiv social), ”train the trainers & facilitators”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria FMCG alături de InBev având atribuții de training pentru mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente, parteneri și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Frankfurt School of Finance & Management, Future Makers, ASPEN Young Leaders Program, Leaders for Justice Program, Ashoka Romania,Automotive Forum, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers & Facilitators” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.