Din 8 mai o istorie culturala a Europei: imagini, mituri si idei

0
Din 8 mai, Fundatia Calea Victoriei va propune un atelier nou – O istorie culturala a Europei: imagini, mituri si idei, cu istoricul Monica Neatu.

 O ISTORIE CULTURALA A EUROPEI: IMAGINI, MITURI SI IDEI

 

La ce va ganditi cand spuneti Europa? La o istorie ce se scrie de mii de ani, la o cultura a miturilor, consonantelor si clivajelor sau la o lume ce se proiecteza permanent  intre un trecut fabulos si un postmodernism, ce pare sa nu-i mai recunoasca hegemonia culturala?

 

Iata cateva idei pe care le asociem, mai in gluma mai in serios, atunci cand ne gandim la diverse momente din istoria sau cultura europeana. De prea multe ori, pierduti in logica complicata a diverselor evenimente, stiluri sau epoci aproape ca uitam de un concept vesnic prezent, ce face parte din structura noastra mentala si afectiva: spiritul Europei. Caci Europa nu este doar un continent, ea este si un construct cultural, ce s-a format de-a lungul timpului; a-i studia trecutul dintr-o perspectiva pur evenimentiala echivaleaza cu ratarea unui adevarat mozaic al legendelor, imaginilor si scrierilor diverse ce este inca viu.

 

Va invit, asadar, sa descoperim impreuna nu doar istoria unui continent ci si acele idei, cuvinte, gusturi, imagini si reprezentari care care au dus la nasterea unui spirit mereu viu si in permanenta schimbare, cel al culturii europene. Calauze ne vor fi scrierile, sculpturile si picturile din diverse epoci, nu vom uita nici de muzica timpului sau de acele evenimente, personaje sau reprezentari artistice care i-au uimit sau i-au scandalizat pe strabunicii nostri. Scopul atelierului este acela de a oferi o imagine de ansamblu asupra diversitatii culturale europene, de a inlesni intelegerea unor epoci istorice dintr-o perspectiva literara sau artistica si, nu in ultimul rand, de a discuta relaxat despre o istorie culturala ce ne pare, uneori, atat de indepartata.

 

Temele celor opt intalniri sunt:

1. Cand zeii erau precum oamenii. Antichitatea si nasterea unui ideal.

2. Surasul ingerilor si misterul licornilor. Evul mediu intre religios si fantastic.

3. Descoperirea eului si a trupului. Umanismul, Renasterea si Reforma

4. Umbrele si luminile Barocului. Paradoxurile modernitatii.

5. De la Rococo la ghilotina. Revolutia franceza schimba fata Europei.

6. Catre o noua sensibilitate – secolul XIX. Cultura se democratizeaza.

7. O lume in miscare – secolul XX. Avangarda, razboiul, noile paradigme istorico-culturale. Totul este permis?

8. Noile mitologii. Fascinatia infinita a batranului continent sau sfarsitul unei hegemonii culturale?

 

Lector: Monica Neațu

Data incepere: 8 mai; ora: 19.00

Numar ateliere: 8; Frecventa: saptamanal, marti

Cost: 330 lei; cost student si pensionari: 300 lei

Loc: fundatie

 

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează