Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Din 15 noiembrie introducere in arta Bizantina la Fundatia Calea Victoriei

0

Fundatia Calea Victoriei organizeaza, din 15 noiembrie, atelierul de Introducere in arta Bizantina. Atelierul se va desfasura sub forma unui scurt, dar incitant itinerariu in fascinanta lume a artei bizantine.

Atelierul va incepe printr-o calatorie in Orientul apropiat, pornind chiar din zorii crestinismului. Va continua cu vizitarea catacombele Romei si va explora frescele ce decorau incaperile sau locurile care adaposteau trupurile primilor crestini. Apoi vom face un popas in desertul egiptean, in oaza de la Faiyum, celebra prin impresionanta colectie de portrete elenistice funerare descoperite acolo si la poalele Sinaiului (unde se inalta pana astazi manastirea Sf. Ecaterina).

Calatoria continua prin Constantinopol, capitala civilizatiei si artei bizantine, unde admiram Marea Biserica Sfanta Sofia. Vom face apoi un salt in timp pentru a putea contempla decoratia murala a bisericii si a paraclisului manastirii Chora (Kariye Camii), apogeu al picturii Bizantine.

Analizand vestimentatia si accesoriile diferitelor categorii de personaje sfinte, vom intelege mai bine frumusetea artei Bizantine.

Arta bizantina a supravietuit evenimentelor politice, reusind sa exercite, in lumea contemporana, o indiscutabila fascinatie asupra spiritului uman.

Lectorul Stefan Ionescu-Berechet este asistent universitar al Facultatii de Teologie Ortodoxa „Justinian Patriarhul” a Universitatii din Bucuresti, disciplina Arta crestina ecleziala.

Lector: Stefan Ionescu-Berechet

Data incepere: 15 Noiembrie 2011; Ora curs: 18:30

Numar ateliere: 5; Frecventa: saptamanal,

Cost: 200 ron; Cost studenti: 150 ron

Locul desfasurarii: Fundatia Calea Victoriei, str. Caimatei 20, et. 3.

Inscriere la CONTACT@VICTORIEI.RO

 

 

Despre autor

avatar

Ne-am propus sa oferim celor din jur „delicatese culturale”, impachetate in forma unor evenimente sau ateliere care coloreaza si invioreaza peisajul cotidian. La Fundatia Calea Victoriei, discutam despre antropologie, istorie, muzica, pictura, astronomie, filozofie, teatru, mistica si orice alt subiect ne face placere sa abordam. Lectorii nostri sunt personalitati marcante ale vietii culturale bucurestene: profesori universitari, scriitori, pictori, actori etc. Numele fundatiei doreste sa celebreze o perioada efervescenta din istoria Bucurestilor, perioada in care Romania a fost un stat european in adevaratul sens al cuvantului, prin spirit si mentalitate. Vrem, de asemenea, sa sugeram ca exista o cale a victoriei personale prin vizitarea subiectelor culturale si intalnirea cu oameni care au cu adevarat lucruri de spus.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.