„Dietetica lui Robinson”, carte la targul Kilipirim

0

Titlu: Dietetica lui Robinson

Autor: Alex Leo Serban

Editura: Curtea Veche

Preţ special : 20 lei


„Textul e delicios, înţelept şi frivol, rafinat şi simplu: un excelent antidot impotriva „maidanelor de scriitură“ din jur, un dozaj melancolic de Proust, de Quincey, Oscar Wilde şi avangardă. În plus, o dovadă că gustul voluptăţii şi bunul gust în genere pot duce la o formă de înţelepciune.“ Andrei Pleşu

Avertisment: „Cititorule, ai în faţă o carte ciudată.”

„În ea, autorul – deghizat, foarte transparent, în straiele lui Robinson – îţi spune la-nceput că nu crede în ideea unei cărţi, ci mai curând în materialitatea unui cufăr, în care să-nghesuie – la grămadă – scrieri şi amintiri. Acest eseu introducti v se numeşte, aşa cum ai văzut, „Dietetica lui Robinson” (o trimitere, fireşte, la „Etica lui Robinson” – unul dintre capitolele cărţii lui Andrei Pleşu, Minima moralia) şi spune că, de fapt, trebuie să renunţi – la ideea unei cărţi, la textele care ar compune-o etc. Dar mai spune şi că nu poţi renunţa la amintiri… Or, textele scrise sunt amintiri! Iar textele-amintiri care stau la originea eseului introductiv sunt cuprinse, şi ele, ca o addenda – sau o căptuşeală a cufărului.

Numai că întreaga carte se numeşte „Dietetica lui Robinson”! Ceea ce vine după contrazice ceea ce a fost înainte. Pentru că „ceea ce vine după” adună, destul de conştiincios, mai tot ce a scris autorul-Robinson după 1990 – sau ce-şi aminteşte că a scris… Mai mult: după ce a pledat pentru vraişte şi hazard, autorul nostru şi-a bătut capul să găsească „reguli de compoziţie” a cărţii: capitole, subcapitole, „rime”… În amestecul eteroclit al amintirilor, el a pus ordine. Or, tot el spune că nu există nimic mai trist decât a-ţi ordona amintirile…

Ce este, până la urmă, această carte? Probabil, nimic altceva decât autoportretul unui om atât de vanitos încât nu a crezut că trebuie să produci un volum ca să ai idei. Este un compromis între un cufăr şi-o carte. Între amintiri şi scris. Între „insula personală” şi corabia care te-aduce înapoi, pentru a povesti altora cum arată această insulă… Este dilema fundamentală a oricărui autor: a scrie – sau a tăcea.

Citiţi-o, dacă vă face plăcere. Dar nu uitaţi că, în spatele fiecărui cuvânt, există o insulă grea de tăceri.“

—————————————————————————————————————————————-

Pe 4 mai 2011, Kilipirim isi deschide din nou portile la Bucuresti, pentru cea de a XII-a editie a sa.

Timp de 5 zile, in perioada 4-8 mai, galeria Dalles va fi gazda celui mai mare targ de carte cu discount din Bucuresti, care aduce publicului peste 10.000 de titluri, din toate domeniile de interes: beletristica, hobby, stiinta, carte pentru copii, arta, arhitectura si design.

Targul Kilipirim este deschis in perioada 4-8 mai 2011, cu un program zilnic de vizitare intre orele 10.00 si 20.00 si intrare libera.

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează