Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Dezbaterea publică despre necesitatea paradelor Gay Pride

0

Miercuri, 11 iunie, are loc dezbaterea publică despre necesitatea paradelor Gay Pride, tema care încă desparte societatea românească. Evenimentul este organizat în cadrul programul educațional Closer to Oxford. Invitații sunt Ana Ciutu, Valentin Simionov, Dragoș Preda alături de tineri ai comunității ARDOR / Closer to Oxford.

Evenimentul are loc la Impact Hub București începând cu ora 18:30.

Afis C2O dezbatere publica Buc LGBT_web

De zece ani, comunitatea LGBT organizează în București parada Gay Pride / Marșul Diversității. Evenimentul este interpretat și privit diferit în societatea românească, iar consecințele acestor divergențe au o însemnătate mai amplă decât o simplă diferență între două comunități cu valori specifice. Concret, marșul diversității este definit de organizatori ca un eveniment despre solidaritate, drepturi și afirmarea identității, dar este interpretat de susținătorii valorilor tradiționale ca pe un atentat la adresa instituției familiei și nu numai. Aceștia înțeleg diferit limitele normalității și ale drepturilor cetățenești, însă deseori nu au un dialog real și se întâlnesc (față-n față) doar în mediul virtual. Mai mult decât atât, valorile acestor grupuri sunt utilizate în sloganuri electorale sau în discursuri menite să întărească disensiunile. Tocmai de aceea, dincolo de marșuri și evenimente publice simbolice, este nevoie de un spațiu de dialog echitabil și civilizat, pe un subiect care rămâne pe agenda publică atât în România, cât și în Europa.

Este marșul diversității un indiciu despre cât de europeană și tolerantă este societatea românească? Sau mai degrabă produce efecte contrare? Efectele remarcate în ultimii zece ani (mai) justifică organizarea acestei parade în stradă în România? Care sunt drepturilor civile ale comunității LGBT în Europa și în lume și unde se situează societatea românească în 2014?

Aceste întrebări sunt puncte de start pentru dezbaterea publică ce are loc miercuri, 11 iunie 2014, începând cu ora 18:30 la Impact Hub, București pe tema „Este parada Gay Pride încă necesară în România?”. Primii invitati care au răspuns apelului la dezbatere sunt Ana Ciutu și Dragos Preda, membri ai unor organizații nonguvernamentale, care vor dezbate împreună cu participanții. Evenimentul este moderat de Valentin Simionov, director la Romanian Harm Reduction Network.

Inițiat de ARDOR – Asociația Română de Dezbateri Oratorie și Retorică în 2010, programul Closer to Oxford propune studenților din România un spațiu de manifestare si exercitiu pentru gândirea critică, printr-o platformă de dezbateri online, sesiuni de elearning și dezbateri publice. Closer to Oxford a fost desemnat în 2011 „cel mai bun program educațional” prin premiile obținute la Gala Societății Civile și Premiile Radio România Cultural. Dezbaterea de la București are loc în cadrul rundei a 12-a a proiectului Closer to Oxford, organizată împreună cu Diwanieh – inițiativa de dezbateri publice în stradă a asociației Leaders of Tomorrow din Iordania. Closer2Oxford meets Diwanieh traduce efortul a două organizații din țări extrem de diferite – România și Iordania – de a promova dialogul real, înțelegerea diversității și schimbul de idei.

Această rundă este posibilă cu sprijinul Fundației Anna Lindh. Parteneri ai proiectului sunt British Council Romania, Centrul pentru Studiul Democrației, GRASP, Open Politics, Europuls, LEAP, ELSA, Policy Center for Roma and Minorities, Centrul de Resurse pentru participare publică Ce-Re, Cogitus, Educativa, Ospoon. Parteneri media: Radio Romania Cultural, Hotnews.ro, România Pozitivă, Foreign Policy Romania, Studenție.ro, Edu-news.ro, StartUB si Think Outside the Box.

vizual 403x403 C2O LGBT

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.