Dezbatere societală: Economia socială, o economia alternativă?

0

Dacă e marți, Societal dezbate!

Marțea viitoare, 2 aprilie, Societal pregătește o nouă dezbatere, la 18 fix, în casă Dianei 4, despre cum se conturează economia socială în România. Dezbatem împreună cu două promotoare și practiciene în domeniu, Raluca Ouriaghli – Ateliere fără frontiere și Teia Gavrilescu – Viitor Plus.

Ce este economia socială? Un răspuns critic la eșecurile pieței sau o pârghie de integrare pe piața muncii? În timp ce sistemul capitalist s-a dezvoltat pe ideea că scopul oricărei activități  economice trebuie să fie obținerea de profit, economia socială consideră că profitul este doar un mijloc, scopul ultim fiind beneficiul social al activității economice respective. Însă poate că misiunea economiei sociale nu trebuie să se reducă la rezolvarea punctuală a unor probleme sociale pe termen scurt. Poate că rolul sau este să dea naștere unui model economic alternativ, cu bătaie pe termen lung.

Ce abordări ale economiei sociale se regăsesc în inițiativele din România? 

Ce învățam din experiență altor țări, unde economia socială are o istorie mai lungă?

Cum trebuie să se poziționeze un business social față de unul convențional, specific capitalismului “pur”? 

Oferă economia socială modele de dezvoltare durabilă sau urmează modelele economiei actuale, consumatoare de resurse și de oameni?

ÎNSCRIERE:

Vă solicităm un scurt e-mail de înscriere la adresă: cristiana.bobarnac@reper21.org pentru o bună organizare. Mulțumim!

Fiți eco-mobili și alegeți transportul în comun! Împărțiți mașina cu prietenii sau, și mai bine, faceți o plimbare până la casa Dianei 4 din piața C.A. Rosetti.

ORGANIZATOR: Asociația REPER21, în cadrul proiectului Societal.

SUSȚINĂTORI: Dianei 4, Translucid, Romaniapozitiva.ro, Alternativ.ro, StiriONG.ro, Ecomagazin.ro, Sub25.ro, Modernism.ro, Hipmag.ro, LiterNet.ro.

Afis dezbatere - 2 aprilie- final

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează