Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Dezbatere: Propuneri de amendare a O.G.26/2000 cu privire la asociații și fundații

0

NOI SCHIMBĂM ORDONANȚA CU PRIVIRE LA ASOCIAȚII ȘI FUNDAȚII

Dezbatere: Propuneri de amendare a O.G.26/2000 cu privire la asociații și fundații

Joi 3 martie 2016, orele 10.00

l

Centrul pentru Legislație Nonprofit vă invită joi, 3 martie 2016, între 10.00-12.00, la dezbaterea pe tema
”Propuneri de amendare a O.G. 26/2000, în contextul provocărilor sectorului ONG”, la sediul său din Str. Agricultori nr.128bis, București. Astfel, vă provocăm să identificăm împreună problemele sectorului ONG și să găsim soluții care să fie transpuse în propunerile de amendare a O.G. 26/2000 cu privire la asociații și fundații. În cadrul întâlnirii vă invităm să vă prezentați punctele de vedere, timp de aproximativ 3-4 minute, urmând ca acestea să fie incluse de către grupul de experți juridici în forma finală a setului de amendamente.

În ultima perioadă au fost organizate o serie de întâlniri cu reprezentanți ai administrației centrale și Parlament în vederea promovării unei inițiative legislative. Recent, modificarea O.G. 26/2000 cu privire la asociații și fundații a fost introdusă ca și prioritate legislativă a Guvernului României pentru anul 2016, urmând ca Ministerul Justiției să inițieze o propunere de modificare. Obiectivul acestui demers este să furnizăm cât mai multe propuneri de modificare a cadrului legislativ actual, care să răspundă nevoilor de dezvoltare a sectorului ONG din România. În contextul cadrului juridic birocratic și neadaptat realității socio-economice actuale, nefavorabil asocierii sau înființării unei organizații non-guvernamentale și al creșterii implicării spontane, Centrul pentru Legislație Nonprofit, împreună cu alte 15 organizații neguvernamentale, a elaborat un prim set de propuneri de amendare a O.G. 26/2000 cu privire la asociații și fundații.

Principalele modificări propuse de noi vizează reducerea birocrației administrative privind procedura de înființare și de modificare a unei asociații sau fundații prin reducerea termenelor procedurale, a costurilor aferente procedurii de înregistrare, inclusiv includerea opțiunilor de notificare a înregistrării sau a modificării unor elemente din actele constitutive. Nu în ultimul rând avem în vedere revizuirea registrului național al asociațiilor și fundațiilor și interconectarea acestuia cu registrele aflate la grefa instanțelor, în sensul asigurării unui nivel adecvat de transparență a organizațiilor (membrii, activitate financiară, etc).

De asemenea, propunem și modificări care vizează reglementarea asocierilor fără personalitate juridică. Aceste propuneri de amendamente vizează acordarea dreptului cetățenilor dintr-o comunitate să se înregistreze într-o asociere comunitară parcurgând o procedură administrativă mult mai simplă. Simplificarea procedurii de înregistrare, inclusiv prin recunoașterea înregistrării prin notificare atât pentru organizațiile cu personalitate juridică, precum și cele fără personalitate juridică conduce la implementarea în legislația națională a recomandărilor Raportorului Special ONU privind dreptul la libertatea de întrunire pașnică și de asociere, publicat în data de 24 aprilie 2013.

Setul de propuneri de amendare a O.G. 26/2000 și Raportul de Politică Publică sunt disponibile pe site-ul http://www.legiong.ro/propuneri-de-modificare-a-o-g-262000-cu-privire-la-asociatii-si-fundatii.

Puteți confirma participarea la adresa de e-mail laura.chiscop@clnr.ro sau la telefon 0310.802.344.
Inițiativa de modificare a actului normativ O.G. 26/2000 2000 cu privire la asociații și fundații, a fost demarată în cadrul proiectului ”Îmbunătățirea cadrului legal privind organizarea și funcționarea organizațiilor neguvernamentale în România” finanțat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România și se derulează în perioada aprilie 2015 – martie 2016.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.