Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Dezbatere despre risipa alimentară din România

0

Joi, 30 octombrie, la ora 18:30, Think Outside the Box vă invită la o dezbatere despre risipa de hrană din România.  Dezbaterea este realizată în cadrul proiectului “Think Outside the Box – TOTB.ro”, proiect co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă.

Vă aşteptăm la Librăria Bastilia (Str. Piaţa Romană nr. 5), să stăm de vorbă cu reprezentanţi ai instituţiilor, activişti şi membri ai unor iniţiative sociale din România care luptă împotriva munţilor de alimente de la gropile de gunoi. Împreună, deschidem un subiect ignorat în spaţiul public românesc, dar ale cărui costuri sociale şi de mediu ne afectează simţitor.

risipa alimentara

În fiecare an, mai bine de o treime din cantitatea totală de hrană din lume este aruncată: 1,3 miliarde de tone de mâncare ajung astfel la tomberon. În fiecare an, locuitorii ţărilor dezvoltate trimit la coş peste 222 de milioane de tone de alimente, echivalentul producţiei de hrană din toată Africa sub-Sahariană. În fiecare an, costurile economice ale risipei de hrană se ridică la 750 de miliarde de dolari. În fiecare an, românii aruncă la gunoi peste 2,5 milioane de tone de mâncare. Potrivit Naţiunilor Unite, 21.000 de oameni mor zilnic în lume din cauza foametei.  Potrivit Eurostat, România este cea mai săracă ţară din UE: peste 30% din populaţie suferă de lipsuri materiale severe.

Potrivit Food Wastage Footprint: Impacts on Natural Resources, primul studiu care analizează impactul de mediu al risipei de hrană, aceasta din urmă are consecinţe nefaste pentru apă, climă, sol şi biodiversitate. Astfel, hrana irosită în fiecare an presupune un consum de apă echivalent cu debitul anual al râului Volga, cel mai lung râu din Europa. Totodată, cele 1,3 miliarde de tone de alimente irosite sunt responsabile pentru 3,3 miliarde de tone de gaze cu efect de seră, care contribuie masiv la poluarea globală. Printre soluţiile sugerate de UNEP, se numără, pe lângă reducerea risipei, atât refolosirea alimentelor în lanţul alimentar uman, cât şi reciclarea deşeurilor alimentare, în vederea producerii energiei și a compostării.

La dezbaterea de joi, vrem să vedem care sunt problemele în urma cărora România ajunge să umple tomberoanele cu mâncare, deşi mulţi oameni mor de foame şi mediul are de suferit, dar şi care ar putea fi soluţiile. De aceea, i-am invitat să vorbim în afara cutiei pe Viorica Boboc, consilier în cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Direcţia Generală de Industrie Alimentară şi pe Cristian Pătică, reprezentant al Protan, care colectează şi neutralizează deşeuri în toată ţara. Alături de ei, vor fi Simon Suitner, iniţiatorul Somaro, primul magazin social din România care primește de la companii produse alimentare și nonalimentare care fie se apropie de data de expirare, fie au mici defecte și pe care le vinde la prețuri simbolice celor cu un venit foarte mic pe membru de familie, precum şi Cosmina Paul, iniţiatoarea programului O masă caldă, prin care zeci de familii nevoiaşe primesc mâncare gătită cu alimente donate. Programul, derulat iniţial la Cluj, însă în scurt timp va fi replicat şi la Bucureşti. Un alt invitat al dezbaterii va fi Ana-Maria Pălăduş, din partea organizaţiei Societal, care promovează dezvoltarea durabilă şi consumul responsabil. De asemenea, vom discuta virtual cu doi cunoscuţi activişti străini care luptă cu risipa de alimente: Baptiste Dubanchet, francezul care a călătorit 3.000 de kilometri prin Europa, mâncând numai din gunoaie (detalii pe site-ul proiectului său, La Faim du Monde) şi Rob Greenfield, americanul care a călătorit prin SUA şi a documentat „21 de reţete delicioase din gunoaie” (detalii pe site-ul personal). Pentru că soluţii pentru a reduce risipa de hrană există din plin, completăm evenimentul de joi cu proiecţia unui scurt documentar realizat de Ramona August, regizor şi antropolog român care a spus povestea proiectului danez Bucătăria comunitară.

Think Outside the Box (www.totb.ro) este o publicaţie independentă care, de cinci ani, urmăreşte şi dezbate cele mai importante probleme sociale şi ecologice cu care ne confruntăm. Dintre articolele publicate pe tema risipei alimentare, vă propunem câteva care să creeze o imagine despre amploarea acestui fenomen:

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.