Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Dezbatere despre calitatea aerului în marile orașe

0

Desfăşurător eveniment:

09:30 10:00 – Înregistrarea participanților

10:00 11:00 – Discuție moderată cu vorbitorii

11:0011:30 – Întrebări și răspunsuri

11:30 12:00 – Comentarii, dezbateri, networking

Invitaţi:

  1. Costel Alexe – Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor
  2. Oana Neneciu – Director executiv, Ecopolis
  3. László Borbély – Consilier de stat, coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României

Evenimentul este cea de-a XXV-a ediţie a întâlnirilor “CSR Think Tank”, denumit acum “Sustainability Talks”, care promovează Obiectivele de Dezvoltare Sustenabilă (SDGs) lansate în 2015 de Organizaţia Naţiunilor Unite şi ratificate de România alături de alte 193 de state.

Ambasada Sustenabilităţii susţine contribuţia mediului de afaceri din România la îndeplinirea obiectivelor naţionale şi globale de sustenabilitate.

Această ediţie urmăreşte identificarea priorităţilor naţionale pentru îndeplinirea Obiectivului numărul 3 Sănătate și bunăstare și a Obiectivului numărul 11: Orașe și comunități sustenabile:

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), poluarea atmosferică constituie cel mai mare risc legat de mediu pentru sănătatea umană[1] și provoacă aproximativ 7 milioane de decese la nivel mondial, în fiecare an.

Descriere (context):

Persoanele din zonele urbane sunt deosebit de expuse la acest risc: peste 80% dintre persoanele care trăiesc în zone urbane unde este monitorizată poluarea aerului sunt expuse la niveluri de calitate a aerului sub limitele OMS.

În UE, poluarea aerului cauzează în medie peste 1000 de decese premature pe zi, un număr de peste zece ori mai mare decât numărul de decese cauzate de accidente rutiere[2].

În cazul României, Comisia Europeană a arătat că ţara noastră nu a luat măsurile necesare pentru a diminua nivelul de poluare cu particulele fine de praf PM10 specificate în Directiva 2008/50/EC. Nivelul acceptat este de 50 de micrograme pe metrul cub în 24 de ore, dar nu trebuie să depăşească 35 de zile dintr-un an. În funcţie de decizia Curţii de Justiţie a UE există posibilitatea ca România să primească amenzi drastice. Principalele surse de poluare a aerului provin din sectorul transporturilor și din cel al energiei, în special din utilizarea combustibililor fosili/solizi în gospodării[3].

Recent, Comisia Europeană a început o nouă procedură de infringement. „Statele membre ar fi trebuit să transmită Comisiei primele lor programe naționale de control al poluării atmosferice până la 1 aprilie 2019.”[4]

[1]
https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/250141/9789241511353-eng.pdf?sequence=1&isAllowed=y

[2]
            https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/IP_17_4604

[3]
            https://ec.europa.eu/environment/eir/pdf/report_ro_ro.pdf
[4]
            https://ec.europa.eu/romania/news/20200212_infringement_poluarea_atmosferica_ro?fbclid=IwAR1n4rNR3sy6V7AgRKXra3hYi6XI_QpSuj6KyY2LIyyLhTqcmiM4ll2oQUI

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.