Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Despre natură, filosofie sau fotografie pentru copiii și familiile cu copii mici

0

Asociația Da’DeCe invită copiii și familiile cu copii mici la programe de educație muzeală și ateliere noi. Cei cărora le era dor să colinde muzeele sau galeriile de artă alături de noi vor fi bucuroși să afle că le-am pregătit programe de educație vizuală pentru copii de la 4 la 8 ani în expoziția fotografului francez Phillipe Ramette, organizată de Institutul Francez la Galeria Centrul Artelor Vizuale-Multimedia București.

Pe de altă parte, continuăm seria de ateliere în cadrul aceluiași spațiu special, numit Seneca Anticafe, unde recenții pasionați de filosofie sunt așteptați cu o nouă temă în cadrul atelierelor de filosofie pentru copii de la 4 la 8 ani, numită Cu alte cuvinte. Celor care se pregătesc de ieșiri în natură și călătorii, le pregătim două tipuri de ateliere: unul despre lumea ierburilor, altul despre cea a copacilor. Flori, fete și… ierburi este un atelier despre ierburi și flori dedicat fetelor de toate vârstele și va fi realizat cu ocazia zilei de 8 martie în prezența autoarei și ilustratoarei cărții Călătorie printre ierburi și lumină, Iulia Iordan și Cristiana Radu. Cel de-al doilea atelier, Atelierul din copac, se adresează familiilor cu copii de la 4 la 8 ani și are ca subiect lumea fascinantă a pădurii.

unnamed

1.      Atelierele de filosofie pentru copii, tema lunilor martie și aprilie Cu alte cuvinte, la Seneca Anticafe, str. Arh. Ion Mincu, nr 1.

Astăzi Andrei a spus:
–         Sânziana nu vorbește niciodată. Poate că nici nu există de-adevăratelea!
Uite, așa se vede cât de mult greșește el! S-ar putea să nu vorbesc mult, dar gândesc tot timpul!
Dacă la primele două teme am abordat subiecte precum curajul și frica, sufletul și mintea, de data aceasta atelierele de filosofie pentru copii vă propun o temă legată de cuvinte, unde vom vorbi despre puterea acestora, despre relația lor cu gesturile și cu gândirea, despre cuvinte frumoase și cuvinte care provoacă teamă sau despre cât de importante sunt ele.
Pretextul discuției noastre va fi nuvela Sânziana, de Matthew Lipman, una dintre primele cărți de filosofie scrise special pentru copii și tradusă în limba română în anul 1993, alături de o altă nuvelă a aceluiași autor, numită Ruxi. Discuția dintre copii și educator va fi completată de diverse jocuri și activități în care cuvintele sau lipsa lor vor fi principalele protagoniste. De asemenea, la finalul atelierului, fiecare copil va inventa propriul limbaj folosindu-se de litere, semne, pictograme sau desene mai elaborate.
Având ca punct de plecare texte din literatura pentru copii, atelierele de filosofie pentru copii au ca scop dezvoltarea abilităților de gândire critică și argumentativă. Seria de întâlniri începută cu tema curajului, continuată cu tema legată de importanța minții și sufletului, merge mai departe cu tema Cu alte cuvinte. Atelierele de filosofie vor continua și lunile următoare pentru care avem în pregătire teme noi ce vin în întâmpinarea curiozității naturale a copiilor.

Programul de desfășurare:
– sâmbătă, 21  martie 2015, ora 10,30 – pentru copii de 6-8 ani;
– duminică, 22 martie 2015, ora 10,30 – pentru copii de 4-6 ani;
– sâmbătă, 28 martie 2015, ora 10,30 – pentru copii de 4-6 ani;
– duminică, 29 martie 2015, ora 10,30 – pentru copii de 6-8 ani.

Mai multe detalii aici: http://www.asociatiadadece.ro/program/cu-alte-cuvinte/

2.     Flori, fete și… ierburi, atelier cu Iulia Iordan și Cristiana Radu, autoarele cărții Călătorie printre ierburi și lumină, la Seneca Anticafe, str. Arh. Ion Mincu, nr 1.

Cu ocazia zilei de 8 martie, Asociația Da’DeCe vă propune un atelier deosebit unde sunt așteptate mame și fiice, bunici și nepoțele pentru a petrece un timp prețios împreună. Pornind de la tema cărții Călătorie printre ierburi și lumină, scrisă de Iulia Iordan și ilustrată de Cristiana Radu, apărută la Editura Cartea copiilor în anul 2012, atelierul pe care vi-l propunem vă invită într-o lume vegetală, primitoare și colorată. Dacă subiectul principal al cărții este lumea ierburilor, atelierul desfășurat în prezența celor două autoare va pendula între ierburi și flori, între botanică și artă, între cuvinte și culori. La partea de atelier, se vor realiza mici cărți/felicitări cu desene și plante presate.

Programul de desfășurare:
– duminică, 8 martie 2015, ora 10,30 – pentru familii cu copii de la 4 la 8 ani;
Mai multe detalii aici: http://www.asociatiadadece.ro/program/flori-fete-si-ierburi-atelier-cu-iulia-iordan-si-cristiana-radu/

3.     Atelierul din copac, atelier cu Iulia Iordan, la Seneca Anticafe, str. Arh. Ion Mincu, nr 1

Atelierul din copac este un concept nou de atelier prin care vă invităm să descoperiți lumea fascinantă a pădurii fiind, în același timp, și un atelier preambul la cartea Luli și căsuța din copac, de Iulia Iordan, în curs de apariție la Editura Cartea copiilor. În cadrul atelierului, copiii sunt invitați pe de o parte să exploreze senzorial lumea copacilor: frunze, scoarță, rădăcini, rășină, crenguțe, semințe, diverse esențe de lemn etc. Pe de altă parte, copiii vor fi introduși într-o lume cu povești vechi despre plop și salcie, vor participa apoi la jocuri de grup prin care vor afla despre fragilitatea ecosistemului pădurii, vor compara propriile amprente cu cele ale arborilor, vor afla despre copacul vieții și, în funcție de vreme, împreună cu întregul grup vor observa lumea vie a copacilor din Parcul Kiseleff, care se află în apropierea locului de desfășurare a atelierului, Seneca Anticafe.
La final, fiecare copil va primi un “copac-frate” cu sprijinul City Garden, pe care să îl planteze și să îl îngrijească, apoi fiecare participant va agăța un gând bun în copacul adus de organizatori special pentru acest lucru.

Programul de desfășurare:
– sâmbătă, 7 martie 2015, ora 10,30 – pentru familii cu copii de la 4 la 6 ani;
– sâmbătă, 14 martie 2015, ora 10,30 – pentru familii cu copii de la 6 la 8 ani;
– duminică, 15 martie 2015, ora 10,30 – pentru familii cu copii de la 4 la 6 ani;
– sâmbătă, 4 aprilie 2015, ora 10,30 – pentru familii cu copii de la 4 la 6 ani;
– duminică, 5 aprilie 2015, ora 10,30 – pentru familii cu copii de la 6 la 8 ani;

Mai multe detalii aici: http://www.asociatiadadece.ro/program/atelierul-din-copac/

4.     Cu susu’n jos, programe de educație muzeală în cadrul expoziției artistului francez Phillippe Ramette, la Galeria Centrul Artelor Vizuale-Multimedia București, str. Biserica Enei, nr 16.

Vă invităm la un program incitant și interesant despre fotografia ca obiect și instalație, care se desfășoară în cadrul expoziției artistului francez Phillippe Ramette, deschisă de către Institutul Francez, în Galeria Centrul Artelor Vizuale-Multimedia București.

Programul educativ de educație vizuală își propune ca prin joc, observație, imaginație și experiment, să familiarizeze familiile cu copii de 4-8 ani cu arta contemporană și cu demersul specific al universului paradoxal propus de artistul francez.
Fotografia propusă de Phillippe Ramette, cea în care perspectivele realiste sunt inversate printr-o logică originală, creează reacții controversate și surprinzătoare pentru orice spectator care încearcă să găsească logica firească a imaginii. Trucurile propuse de artist se află într-un demers artistic asumat, la care copiii reacționează natural, prin uimire și joc. Pentru apropierea de universul artistului francez se vor folosi jocuri care abordează elementele de: realitate/artă, imaginație, joc/seriozitate, arta ca joc și sursă de gândire. Se va pleca de la portrete clasice, se va ajunge la cele propuse de artist și apoi la selfie-urile contemporane, într-un demers jucăuș de a înțelege rolul artistului de-a lungul timpului. Se va răspunde la întrebări incitante de genul: ”De ce apa din fotografiile artistului nu curge chiar dacă e așezată pe verticală?” iar paradoxurile vor fi descusute meticulos.
La partea practică, de atelier, se va propune realizarea unui colaj fotografic cu tema: Dacă lumea s-ar întoarce cu josul în sus, ce ți-ar plăcea să cadă în cer și ce să rămână sus, pe pământ?

Program de desfășurare:
–         sâmbătă, 21 martie, ora 11.00 – pentru copii de 4-6 ani;
–         duminică, 22 martie, ora 11.00 – pentru copii de 6-8 ani;
–         sâmbătă, 28 martie, ora 11.00 – pentru copii de 6-8 ani;
–         duminică, 29 martie, ora 11.00 – pentru copii de 4-6 ani.

Mai multe detalii aici: http://www.asociatiadadece.ro/program/philippe-ramette/

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.