Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Despre educația pentru viitor, cu speranță și optimism

0

Despre educația pentru viitor, cu speranță și optimism. O temă centrală dezbătută de peste 100 de profesori și specialiști în educație, în cadrul Conferinței Naționale Aletheea – 25 mai 2019

Care sunt competențele și abilitățile de care copiii vor avea nevoie în viitor? Care sunt rolurile și valorile sociale ale viitorului? Acestea au fost întrebările principale dezbătute în cadrul conferinței naționale organizată de Școala Privată Aletheea din București, sâmbătă, 25 mai, la care au participat peste 100 de profesori și specialiști în domeniul educației din toată țara. Ajunsă la cea de-a IV-a ediție, conferința din acest an s-a desfășurat sub forma a „7 Ateliere Aletheea – un exercițiu de imaginație despre educația pentru viitor”. Unul din rolurile active pe care Școala Aletheea și le-a asumat încă de la deschidere, este acela de a împărtăși anual bunele practici cu colegii din branșă. Plecând de la premisa că „o altfel de generație are nevoie de un alt fel de educație”, profesorii Aletheea, împreună cu invitații și partenerii lor, au împărtășit participanților la eveniment din experiențele, ideile și metodele folosite în activitățile cu copiii, în așteptarea unui viitor imprevizibil, complex, imediat, dar şi plin de promisiuni, speranţe şi vise.

Meseria de profesor este una aleasă, privilegiată, am mare respect pentru cei care și-au urmat această menire, deoarece ei pot schimba într-adevăr lumea”, a declarat, în deschiderea conferinței, fondatoarea școlii, Mona Mușat. „Impactul pe care un profesor îl are asupra copiilor este uriaș – prin modul în care stabilește relația cu ei, cum îi ascultă, cum le recunoaște potențialul și cum îi ghidează spre învățare, până la urmă – prin modul în care își amintește el însuși de copilăria lui și în care transpune acest lucru la clasă”, a continuat ea. „Mă bucur că ați ales astăzi să fiți alături de profesorii Aletheea, pentru a face schimb de idei, experiențe și metode inovative”.

Primul atelier al conferinței, intitulat „Un alt fel de educație pentru o altfel de generație”, a fost moderat de Ada Roseti, fost Director de Programe al Discovery Europa Centrală și de Est. Invitații și-au prezentat reflecțiile, dar și îngrijorările la adresa sistemului educațional românesc, într-o lume aflată în continuă și rapidă schimbare. Printre vorbitorii evenimentului s-au numărat: scriitorul și editorul Alexandru Mironov, care le-a explicat participanților de ce Viitorul nu mai este cum a fost”, profesorul universitar din cadrul Facultății de Litere a Universității București, redactor-șef al revistei Observator Cultural, Carmen Mușat, care a făcut o analiză a sistemului educațional prezent și a pledat pentru importanța disciplinelor umaniste în dezvoltarea spirituală a copiilor, conferențiarul Oana-Chelaru Murăruș, din cadrul aceleași Facultăți, care a vorbit despre idealurile și provocările educației umaniste de astăzi. Au mai fost prezenți profesorul universitar doctor Anca Nedelcu de la Facultatea de Științele Educației din București, care a prezentat rezultatele proiectului Rodawell al Centrului româno-danez pentru starea de bine a copiilor, derulat în mai multe școli din București, co-fondatorul Asociației Aspire, Ruxandra Manea, care a pus accentul pe conceptul de educație personalizată – în care copilul este co-autor al învățării, precum și reprezentantul Microsoft, Robert Pufan, Channel Sales Executive în cadrul companiei, care le-a arătat profesorilor utilitatea celor mai noi aplicații Microsoft în domeniul educației.

Evenimentul a continuat cu organizarea a două sesiuni de ateliere practice susținute de profesorii Aletheea, la care participanții au avut ocazia să se înscrie în funcție de interesele și nevoile lor în domeniul învățării. Printre temele abordate s-au numărat: tehnologie, STEM și dimensiune umană în educație, „gamification”–managementul clasei prin joc, educație ca inspirație, valorizarea relațiilor elev-profesor și a procesului educațional prin emoție, experiențe de învățare transdisciplinare, noutate în predare pentru dezvoltarea gândirii critice și creative la copii.

Cred în puterea de regenerare, de resetare a profesorilor din România: morală şi profesională”, a concluzionat directorul educațional pentru ciclul gimnazial al Școlii Aletheea, Mihai Stamatescu, gazda evenimentului, în încheierea conferinței. Profesorii fac parte dintre actorii din societate care pot să refacă, ceea ce sociologul american Francis Fukuyama numeşte, „capitalul social” al societăţii. Româneşti, în cazul de faţă. Adică, acel set de valori informale care conferă oamenilor încredere unii în alţii şi care acţionează ca un lubrifiant ce face să funcţioneze mai eficient orice grup, organizaţie sau societatea în ansamblul său. ”

Evenimentul a fost organizat în colaborare cu: Points of You România, Vestel România, MGT Educațional și Microsoft România; parteneri media: Observator Cultural, Adservio, www.româniapozitivă.ro, www.educatieprivata.ro.

Școala Aletheea este una dintre cele mai moderne şi inovatoare școli private din București, înființată în anul 2014 printr-o inițiativă privată, amplasată în nordul Capitalei, în sectorul 1 – în mijlocul naturii, departe de zgomotul orașului.

Sistemul educațional Aletheea este bazat pe curriculum-ul naţional românesc, aplicat printr-un program personalizat, ce pornește de la convingerea că fiecare copil este unic, iar educaţia este un proces viu şi în continuă mişcare. Filozofia școlii este transpusă în viața de zi cu zi de una dintre cele mai bune echipe de profesioniști din ţară, cu experienţă şi dragoste de copii. Prin proiectele interdisciplinare, desfășurate în școală și în afara ei, este stimulat potențialul personal al fiecărui copil într-un mediu de învățare sigur, echilibrat, motivant, atractiv și interactiv.

Școala Aletheea este  amplasată pe un teren generos cu spații verzi, într-o clădire de 4.500 mp construită de la zero, ce asigură copiilor un cadru prietenos și sigur: 20 de săli de curs și laboratoare pline de culoare, imaginaţie și cele mai noi resurse, o bibliotecă bogată, spaţii de joacă și terenuri de sport (o sală de baschet acoperită, teren exterior de fotbal, baschet și tenis, cu finisaje acreditate de FIBA şi FIFA), toate într-un spațiu proiectat special pentru copii.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.