Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Despre crowdfunding cu doamna Corina Șuteu

0

Crowdfunding.

Un concept care pare că a inundat paginile online ale campaniilor de colectare de fonduri pentru o mulțime de idei, proiecte și inițiative. Un concept care este și nou și vechi în același timp. Curioși din fire să aflăm mai multe informații despre crowdfunding am descoperit că în București în data de 17 iulie 2014 o să se desfășoare un seminar „neobișnuit” – cum a fost descris chiar de către organizatori.

Film ETC. în colaborare cu Formare Culturala prezintă primul seminar din București dedicat crowdfunding-ului, sesiune de formare si consultanță interactivă fiind susținută de Corina Șuteu – formator principal, Oana Radu & Elvira Lupsa.

interviurile-romaniapozitiva

Avem plăcerea și onoarea să te invităm să citești interviul cu doamna Corina Șuteu despre crowdfunding, despre potențialul și provocările industriilor creative în România.

Biserica, Ateneul și leul. Care credeţi că este atitudinea românilor cu privire la crowdfunding?

Aşa ca majoritatea europenilor, românii abia descoperă crowdfundingul și este, pentru ei, ceva care li se pare, cred, ‘neserios’, minor, greu accesibil, deoarece Europa este de multă vreme obişnuita exclusiv cu o susţinere substanţială a culturii de către stat. Dar aș dori să o spun de la început-crowdfundingul este doar o alternativă de participare financiară colectivă la susţinerea unor proiecte culturale și creative, el nu înlocuieşte susţinerea politicilor publice, doar o completează și o diversifică.

Povestea scurtă a Festivalului de film romanesc Making Waves din New York. Cum v-a ajutat crowdfunding-ul?

Nu există o poveste scurtă, așa că prefer să spun doar atât: Making Waves este un festival care s-a reconstruit și redimensionat după ieşirea de sub tutela ICRNY, propunându-si un model instituţional nonconformist, acela care se bazează pe susţinerea financiară provenită din fonduri private mai ales. Împreuna cu Oana Radu (manager) și Mihai Chirilov (director artistic) ne-am lansat într-o aventură extrem de riscantă și de originală instituţional bazându-ne pe faptul că un festival reprezentativ pentru filmul românesc poate fi menţinut la Lincoln Center grație calităţii sale de propagare, a calităţii filmelor și a inventivităţii noastre. Am vrut să credem că acest proiect funcţionează nu fiindcă există fondurile de stat ci, invers, prin faptul că are o programare atât de interesantă, el va atrage fonduri.

Campania de crowdfunding a fost o idée a Elvirei Lupsa, am lucrat apoi cu toţii la ea și a funcţionat . Dar a funcţionat pentru că fiecare dintre noi a venit cu o expertiză proprie foarte solidă, am construit campaniile cu mare seriozitate și ne-am și perfecţionat pe parcurs.

Mă bucur să știu că noi am condus și finalizat cu succes cele două campanii de crowdfunding cele mai spectaculoase, până acum, în România.

Dacă România este un film sau un festival – atunci care este tematica sa?

Agonie și extaz.

ttl-crowdfunding

Care considerați că este cel mai mare potenţial din România din perspectiva industriei creative?

Cred că potenţialul de creativitate al indivizilor este imens, IT-ul și audiovizualul, dar și designul și cinematografia, inovaţia arhitecturală și modelele de inovaţie  organizaţională au, aici, un laborator ideal . Suntem o țară care nu își epuizează și nu își va epuiza ușor sursele de inspirație. Important ar fi să reușim să le și canalizăm în interiorul României, nu să trebuiască să le exportăm și reciclăm abia apoi, după ce alții au știut să le folosească și să le direcționeze eficient din afară.

Care credeți că este cea mai mare provocare pentru industria creativă? (exceptând probabil subfinanţarea)

Cea mai importantă provocare este ca industriile creative să își găsească mecanismele organizaţionale care să îi permită să devina autosuficiență si să poate dinamiza alte sectoare creative. Industriile creative din România pot deveni un adevărat motor economic dacă reuşesc să își complementarizeze aportul și să construiască forme colaborative inovatoare și funcţionale. Doar ele pot, de altfel, face asta, în aria culturală.

6s

Cine sunt oamenii potriviţi pentru a participa la seminarul din 17 iulie 2014? 3 idei importante pe care le vor dezbate în seminar.

Oricine este potrivit să participe, dar seminarul se va adresa cu precădere unor participanţi care au un proiect concret în acest moment. Nu vom divulga ideile, altfel de ce am face seminarul, dar pot spune că vom aduce în discuţie cu participanţii toate acele teme care transformă o campanie de crowdfunding într-una de succes și ca vom discuta direct cu exemple inspirate din proiectele participanţilor.

Un vis al Dumneavoastră despre România.

Un vis al meu despre România este să văd reabilitate și ocupate toate clădirile magnifice din centrul Bucureștiului, astăzi lăsate în paragină. Și , în cartierul în care locuiesc acum- zona Grivița, Dacia, Facultatea de Arte, Piaţa Matache, să fie un cartier locuit de creativi, cu rezidente, ateliere, hoteluri pentru vizitatori din străinătate. Un cartier al creativilor.

1

 

FORMATORI la Primul de seminar dedicat crowdfunding-ului in Bucuresti (17 iulie)

CORINA ŞUTEU este președinte al Asociației Film ETC. și al Festivalului de film Making Waves de la New York. Între 2006-2012 a fost director al Institutului Cultural Român din New York. În perioada 1991 – 1993 a fost director al Uniunii Teatrale din România și ulterior director al „Theatrum Mundi”. Între 1995-2001 a fost director al Mastere Specialisee Europeen en Management des entreprises culturelles (Dijon, Franța). A inițiat şi implementat programul de Masterat ECUMEST pentru Europa Centrală şi de Est în 1995 şi a înființat Asociația ECUMEST. A co-inițiat programul Policies for Culture, în colaborare cu European Cultural Foundation, Amsterdam, în 2000. Corina Șuteu a fost președinte al Forumului Rețelelor Europene și membră în comitetul de conducere al IETM – Informal European Theatre Meeting, al ENCATC – European Network of Cultural Administration Training Centers în este expert și trainer în management cultural, politici culturale europene și cooperare culturală și autor a numeroase studii, articole și o carte pe aceste teme.
corina@filmetc.org

OANA RADU este co-fondator al Romanian Film Initiative și al Asociației Film ETC. (București) și manager al Festivalului MAKING WAVES: New Romanian Cinema (New York). Între 2006-2012 a fost director adjunct al Institutului Cultural Român din New York, participînd activ la implementarea unei noi viziuni și abordări instituționale a diplomației culturale sub conducerea Corinei Șuteu. Între 2000-2006, Oana Radu a fost director de programe al Asociației ECUMEST din București, coordonînd o serie de programe în domeniul politicilor culturale și cooperării culturale în Estul Europei. A fost coordonator regional pentru Europa de sud-est al programului „Policies for Culture”, dezvoltat în parteneriat de Asociația ECUMEST și Fundația Culturală Europeană din Amsterdam. A contribuit, de asemenea, la o serie de studii și cercetări în domeniul politicilor culturale în Europa de sud-est. Absolventă a Masteratului European în Management Cultural al Școlii de Comerț din Dijon, Franța.
oana@filmetc.org

ELVIRA LUPȘA este development associate și community manager al Romanian Film Initiative. Este designer-ul și dezvoltatorul website-ului filmetc.org. A lansat prima campanie de crowdfunding de succes pentru un proiect major din România : ediția 2012 a festivalului de film românesc Making Waves de la New York, care a fost finanțat în totalitate din fonduri private. În 2013, a coordonat și a doua campanie de strângere de fonduri care a inclus campania de Kickstarter și o gală de licitație live. În prezent, Elvira Lupșa dezvoltă o platformă online pentru comercializarea artei contemporane din România și continuă să fie implicată în organizarea festivalului Making Waves 2014. Elvira Lupșa a trăit și studiat în Franța, iar ulterior a obținut diploma de licență în istoria artei, filosofie și film în New York. De curând s-a mutat în România.
elvira@filmetc.org

ASOCIATIA Film ETC. este o organizație non-profit ce și-a propus sprijinirea dezvoltării și promovării industriilor culturale, a acompanierii profesionalizării sectorului cultural și dezvoltarea unor abordări mai antreprenoriale în arte și cultură. Asociația Film ETC. și platforma sa informală Romanian Film Initiative (RFI) au fost lansate în toamna anului 2012 de Corina Șuteu, Mihai Chirilov și Oana Radu, echipa care a inițiat și organizat Festivalul de film românesc din New York începând cu anul 2006, pentru a asigura continuarea și dezvoltarea acestuia și a parteneriatului cheie cu Film Society of Lincoln Center. În 2012 și 2013 RFI a derulat cu success două ample campanii de crowdfunding prin Kickstarter pentru susținerea festivalului. Alături de continuarea și extinderea festivalului Making Waves, proiectele Asociației Film ETC. includ participarea la Festivalul de film european din New York „Panorama Europe”, Rețeaua de distribuție Alternative Distribution Network (ADN), Biblioteca de management și politici culturale, precum și multiple ateliere adresate specialiștilor din industrie, proiecte de consultanță în industria de film și în sectorul cultural din România. www.filmetc.org

FORMARE CULTURALA este un program de traininguri și consultanță în domeniile managementului cultural și comunicării culturale. Misiunea programului de training este oferirea de oportunități de învățare continuă (life-long learning) în domeniul creativ și cultural, prin mijloace de educaţie nonformală, tuturor celor interesați. Programul are ca invitați formatori care sunt manageri cu experiență relevantă în domeniul creativ și cultural din România. Programul de consultanţă oferă servicii specializate în domeniul creativ și cultural, prin construirea de strategii de dezvoltare culturală, aplicarea acestora pe o piață atipică, cea românească, și integrarea firească într-un context european. Formare Culturală este initiativa asociată Modernism.ro, platforma de promovare a artelor contemporane românești, producător și partener de proiecte naționale și internaționale de artă contemporană.
www.FormareCulturala.ro | www.modernism.ro

FORMULAR DE INSCRIERE: Formular de inscriere

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.