Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Despre comunităţi de romi, antreprenoriat social şi economia de piaţă

0

Departamentul pentru Relaţii Interetnice (DRI) – Guvernul României, Alianţa Civică a Romilor din România (ACRR), Fundaţia Centrul pentru Analiză şi Dezvoltare Instituţională (CADI Eleutheria) în colaborare cu Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare România (UNDP) au organizat miercuri, 11 aprilie 2012, la hotel Howard Johnson, sala de conferinţe Platinum, forumul “Despre comunităţi de romi, antreprenoriat social şi economia de piaţă”.

Dezbaterea şi-a propus să creeze o platformă de discuţii unde practicienii, liderii comunitari, decidenţii politici şi reprezentanţii sectorului privat pot interacţiona şi pot face schimb de experienţă în probleme legate de reţelele de producţie şi distribuţie ale antreprenorilor sociali, de modelele de promovare a conceptului de franciză socială şi de posibilităţile iniţierii unei burse a proiectelor sociale.

Obiectivele evenimentului au fost: (a) reunirea actorilor principali din domeniul economiei sociale şi a comunităţilor de romi cu partenerii acestora din instituţii guvernamentale, societatea civilă şi sectorul privat și (b) facilitarea schimbului de experienţă pe tema economiei sociale în rândul comunităţilor de romi.

Pentru a sublinia rolul economiei sociale în dezvoltarea socio-economică a comunităţilor de romi din România, agenda forumului a inclus doua sesiuni plenare în care au fost abordate subiecte precum partenerii economici ai întreprinderilor sociale, relaţia dintre capitalul social şi dezvoltarea comunitară, politicile de stabilire a prețului produselor de economie socială, replicabilitatea experienţelor pozitive. La forum au participat peste 75 de actori şi promotori ai economiei sociale, reprezentanţi ai societăţii civile, ai comunităţii oamenilor de afaceri şi decidenţi politici.

În cadrul forumului a fost lansat “Ghidul de bune practici în dezvoltarea întreprinderilor sociale pentru comunităţile de romi”, un instrument util tuturor acelora care îşi propun să înfiinţeze sau să dezvolte întreprinderi sociale în România, în special în cadrul comunităţilor de romi. Ghidul îşi propune să prezinte principalele etape din planificarea unei întreprinderi sociale pornind de la iniţierea unui astfel de demers şi până la prezentarea cadrului legal de funcţionare. Pentru a fi util, ghidul cuprinde elemente legislative care stau la baza înfiinţării fiecărui tip de întreprindere socialã, precum și documentele necesare într-un astfel de demers.

O delegaţie formată din mai mulţi reprezentanţi ai UNDP, condusă de doamna Yesim Oruc, Coordonator Rezident a.i. UNDP, au participat la acest eveniment alături de alţi invitaţi de seamă, şi anume: Ilie Dincă, Preşedinte – Agenţia Naţională pentru Romi; Attila Gábor Markó – Secretar de Stat, Departamentul pentru Relaţii Interetnice, Guvernul României; David Mark – Director Executiv – Alianţa Civică a Romilor din România (ACRR); Bogdan Lăzărescu – Coordonator proiect, Fundaţia Centrul pentru Analiză şi Dezvoltare Instituţională; Oana Ţoiu – KCMC – Romano ButiQ; Bogdan Braicu – Concordia; Raluca Ouriaghli – Ateliere Fără Frontiere; Simon Suitner – Social Market Romania (SOMARO); Corina Molau – Nazarcea Group; Anca Nistor – Touched Association Romania; Georgiana Mincu – Banca Comercială Română; Zoltan Bereczki – NESsT; Péter Barta – Fundaţia Post Privatizare.

Economia socială, centrată pe valori şi interacţiuni sociale, creează oportunităţi de dezvoltare a comunităţilor de romi. În coordonare cu politicile și măsurile sociale specifice educaţiei, sănătăţii şi ocupării, economia socială poate oferi alternative viabile de activitate economică ce poate determina o creştere a incluziunii sociale a cetăţenilor români de etnie romă. De aceea, economia socială se poate dezvolta doar dintr-o perspectivă globală, prin realizarea legăturilor dintre guverne, societatea civilă, comunităţi, instituţii financiare şi sectorul privat” a declarat Mircea Mocanu, Director Departament Socio-Economic al UNDP România.

 

Începând cu luna martie 2011, UNDP România implementează proiectul POSDRU/69/6.1/S/34922 “Economia Socială ca soluţie a dezvoltării comunităţilor Roma din România”. Proiectul este cofinanţat din Fondul Social European, Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007–2013 şi se va derula pe o perioadă de 3 ani. Valoarea totală a investiţiei este de 1 milion de euro şi corespunde Programului Naţional UNDP 2010-2012, convenit de Guvernul României şi UNDP.

Prin proiectul “Economia Socială ca soluţie a dezvoltării comunităţilor Roma din România” UNDP contribuie la dezvoltarea dialogului naţional referitor la combaterea sărăciei în rândul comunităţilor de romi şi susţine dezvoltarea regiunilor ţării prin implicarea tuturor actorilor din domeniu (societatea civilă, comunităţi de romi, instituţii guvernamentale) şi prin definirea contextelor locale şi identificarea intervenţiilor de incluziune socială şi economică a comunităţilor de romi. Obiectivul principal al proiectului este de a implementa conceptul de economie socială în procesul de dezvoltare a comunităţilor de romi. Astfel, se urmăreşte promovarea economiei sociale ca instrument ideal pentru o dezvoltare durabilă prin: realizarea unei analize integrale a contextului naţional al aplicabilităţii de practici de economie socială la nivelul comunităţilor de romi; formularea de recomandări şi revizuirea bunelor practici privind economia socială (legislaţie naţională, strategii de formare, instrumente de dezvoltare, mediul financiar şi instituţional al economiei sociale); identificarea ideilor de afaceri pentru grupurile ţintă, instruirea de specialişti pe tema întreprinderilor sociale şi susţinerea dezvoltării iniţiativelor de economie socială; promovarea conceptului şi a elementelor specifice economiei sociale în rândul comunităţilor de romi ca instrument flexibil şi durabil pentru dezvoltarea şi crearea de locuri de muncă în beneficiul membrilor acestora.

Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP) este agenţie subsidiară din cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite având rolul de divizie operaţională a Naţiunilor Unite la nivel de ţară şi lucrează cu parteneri în numeroase ţări pentru a promova dezvoltarea durabilă, eradicarea sărăciei, emanciparea femeilor, buna guvernare şi statul de drept. UNDP este prezent în 166 de ţări. Biroul de ţară din România este interesat de intensificarea activităţilor sale de dezvoltare în ceea ce priveşte consolidarea guvernării democratice la nivel naţional şi local şi a practicilor privind incluziunea socială. Pentru mai multe informaţii despre programele UNDP România vizitaţi www.undp.ro

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.