Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Despre cea mai faimoasa afacere de spionaj din Romania comunista la Frontline Club Bucuresti

0

Proiecția filmului „Afacerea Tănase, Leapșa pe murite” la Frontline Club București

Afacerea Tanase - Afis
Frontline Club București, promotor al jurnalismului independent, găzduiește marți, 29 aprilie, proiecția filmului „Afacerea Tănase, Leapșa pe murite”. Aceasta va fi urmată de o sesiune de Q&A cu Liviu Tofan, autorul cărții “A patra ipoteză” despre afacerea Tănase și unul dintre scenariștii filmului. Evenimentele vor avea loc la Institute, The Café (Știrbei Vodă 104-106), începând cu ora 18.30.

În anul 1982, François Mitterrand, proaspăt ales preşedintele Franţei, este pus faţă în faţă cu Nicolae Ceauşescu, prin intermediul unei poveşti de spionaj demnă de un roman poliţist. Un conflict în plin Război Rece, o luptă dusă în culise de către serviciile secrete ale celor două state, DST, respectiv redutabila Securitate.

În luna ianuarie 1982, Ceauşescu îi cere unuia dintre agenţii săi să asasineze la Paris doi disidenţi, pe scriitorii Virgil Tănase şi Paul Goma, ambii cetăţeni francezi. Tentativa Securității de asasinare a celor doi scriitori români este zădărnicită de serviciul francez de contrainformații, DST, și contrată prin cea mai spectaculoasă și sofisticată diversiune din perioada Războiului Rece: “Afacerea Tănase”, cum a numit-o presa franceză.

În pofida unei mediatizări superlative în epocă, resorturile secrete ale celebrei afaceri au rămas ascunse. Protagoniștii politici ai conflictului, președintele francez François Mitterrand și dictatorul român Nicolae Ceaușescu, s-au confruntat pe un fundal senzațional al speculațiilor mediatice, manevrelor diversioniste, intrigilor de culise și al unor acțiuni de risc extrem. Motivele reale ale acestui episod excepțional de război secret le aflăm abia acum, ca urmare a unei ample investigații reconstituite în filmul documentar “Afacerea Tănase. Leapșa pe murite”.

Liviu Tofan este jurnalist și cercetător al evenimentelor din timpul Războiului Rece, pe care le-a trăit în anii 1970-80 ca redactor la Radio Europa Liberă. Liviu Tofan a lucrat timp de 20 de ani la postul american de radio Europa Liberă (RFE/RL), mai întîi ca redactor de știri. A devenit șef al serviciului de știri (News Chief) în 1980, apoi director adjunct al Departamentului Românesc. Revenit în România după înlăturarea regimului comunist, Liviu Tofan a înființat și condus pînă în 1994 redacția din București a Radio Europa Liberă. A fost cofondator și director al Radio Total (96,9 FM), și a realizat diverse producții TV. Din 2008, Liviu Tofan este directorul Institutului Român de Istorie Recentă (IRIR), o fundație independentă. A publicat în 2012 “A patra ipoteză. Anchetă despre o uluitoare afacere de spionaj” și “Șacalul Securității. Teroristul Carlos în solda spionajului românesc” în 2013 (Polirom).

La dezbaterea media ce va avea loc după proiecție vor mai lua parte: Cristian Teodorescu (scriitor și publicist), Florin Iaru (scriitor și publicist), Liviu Țăranu (cercetător C.N.S.A.S.) și Cornel Ivanciuc (jurnalist).

„Afacerea Tănase. Leapșa pe murite” este o producție Libra Film, producător Tudor Giurgiu, regia Ionuț Teianu, scenariu Ionuț Teianu și Liviu Tofan. Filmul a fost prezentat în avanpremieră la FFIR 2013 și a avut premiera în octombrie 2013.

Frontline Club București își propune să devină un punct și un prilej de întâlnire, atât pentru jurnaliștii români, cât și pentru reprezentanții societății civile dornici să dezbată pe marginea subiectelor aflate pe agenda publică, atât în România, cât și la nivel internațional.

Programul clubului în perioada februarie – mai 2014 va include mai multe proiecții de film, cât și dezbateri media.

Frontline Club are ca scop susținerea și promovarea jurnalismului independent și a fost înființat în anul 2003 de către Vaughan Smith, recunoscut jurnalist, cameraman și videoreporter în zone de conflict. De-a lungul anilor, activitatea jurnalistică a lui Smith s-a concentrat pe corespondența de război din Iraq, Afghanistan, Bosnia și Kosovo.

http://www.vaughansmith.com/.

Detalii despre activitățile și despre proiectele Frontline Club regăsiți pe paginile dedicate:
http://www.frontlineclub.com/about-us/
http://www.frontlineclub.com/romania/
https://www.facebook.com/FrontlineClubBucharest

Parteneri media: Șapte Seri, Dilema Veche, RFI România, LiterNet.ro, Dela0.ro, Vice România, SUB25, Institute, The Magazine. Frontline Club București este susținut de Fundația Gala Societății Civile.

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.