Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Descopera civilizatia europeana prin 50 de capodopere

0

Fundatia Calea Victoriei va invita miercuri 25 martie, ora 19:00, la un minunat curs in cinci intilniri: Descopera civilizatia europeana prin 50 de capodopere, imaginat de Monica Neatu, charismatic istoric si cercetator al mentalitatilor.

In cadrul cursului vom descifra istoria cotidiana si marile aventuri ale spiritului european, pornind de la 50 de opere celebre create in 14 secole: tablouri, mozaicuri, manuscrise, statui, tapiserii, fresce, monumente de arhitectura, afise si elemente de vestimentatie.

“Sa te familiarizezi cu istoria unei civilizatii, sa-i intelegi momentele fondatoare, victoriile si spaimele, pare, la prima vedere, o poveste complicata si plictisitoare. Dar o civilizatie nu se rezuma doar la evenimente din carti de istorie, ea trebuie privita si inteleasa prin intermediul operelor de arta create de-a lungul secolelor.

O catedrala, un castel, un tablou, o fresca sau o tapiserie nu ilustreaza doar un anumit ideal estetic sau anumite tehnici artistice, ci si bucuriile, spaimele, moda si mentalitatile unei lumi. Va invit sa privim si sa analizam impreuna 50 de capodopere din arta europeana si sa ne familiarizam cu o imensa mostenire culturala si umana.”-Monica Neatu

Temele celor cinci ateliere sunt:

1. Evul mediu si inceputurile Europei. Arta crestina – Mozaicurile de la Ravenna. Un manuscris celebru – Book of Kells. Tapiseria de la Bayeux – de la eveniment istoric la banda desenata. De la romanic la gotic – Eva, catedrala din Autun si ingerul zambitor de la Reims. Capetele de regi din Vechiul testament; Statuia marchizei Uta.

2. Renasterea italiana. Giotto – “Frescele din capela dell’Arena”. Simone Martini – “Buna Vestire”. Importanta perspectivei: Massacio – “Sfanta Treime”, “Fecioara”, “Sfantul Ioan si donatorii”. Paolo Uccello – “Batalia de la San Romano”. Botticelli, “Primavara”. Artistul Renasterii – Leonardo de Vinci si caietele sale.

3. Renastere si Reforma. Albrecht Dürer si Lucas Cranch. Realitati cotidiene: Hans Holbein cel Tanar si Breugel cel Batran. Barocul – spre Europa moderna. Carravagio, “Chemarea Sfantului Matei”; Rubens, ciclul Medici. Stralucirea Spaniei – Diego Velázquez, “Las Meninas”. Johannes Vermeer si scenele de viata privata; Varstele omului – Rembrandt, seria de autoportrete.

4. Farmecul Rococoului si serbarile galante. Antoine Watteau, “Pierrot si Pelerinaj in insula Cythera”; Jean Honoré Fragonard, “Zavorul”. Politica si arta: Goya, “Executia din 3 mai” si David, “Incoronarea lui Napoleon”. Secolul XIX.; Orientalismul – Jean Auguste Dominique Ingres; Realismul- Gustave Courbet, “Atelierul pictorului”; Viata cotidiana si impresionistii. Édouard Manet, “Olympia” si “Nana”. Claude Monet – “Impresie, rasarit de soare”, “Nuferii”. Pierre Auguste Renoir – “Le Moulin de la Galette”. Gustave Caillebotte, “O strada pariziana pe timp de ploaie”. Postimpresionismul si experimentele modernitatii: de la Vincent Van Gogh la Paul Gauguin.

5. Experimentele secolului XX. O noua viziune – Paul Cézanne, “Muntele Sainte-Victoire”. Art Nouveau si gloria afisului. Angoasele omului modern – Edvard Munch, “Strigatul”; Gustav Klimt, friza Beethoven. Arta abstracta. Cubismul si arta africana – Pablo Picasso, “Domnisoarele din Avignon”.

Descoperă civilizația europeană

Lector: Monica Neatu

Data incepere: 25 Martie 2015; Ora curs: 19:00

Numar ateliere: 5

Frecventa: saptaminal, miercuri

Varsta Minima: 14 ani

Cost: 250 ron (total 5 sedinte); Cost redus (card fidelitate, studenti, pensionari): 225 ron (total 5 sedinte)

Locul desfasurarii: Str. Popa Soare nr. 40, etaj 1 (in apropierea Rondului Pache Protopopescu si Bisericii Sfanta Vineri – B-dul Corneliu Coposu)

Inscrieri la CONTACT@VICTORIEI.RO

Detalii la www.victoriei.ro

Despre autor

avatar

Ne-am propus sa oferim celor din jur „delicatese culturale”, impachetate in forma unor evenimente sau ateliere care coloreaza si invioreaza peisajul cotidian. La Fundatia Calea Victoriei, discutam despre antropologie, istorie, muzica, pictura, astronomie, filozofie, teatru, mistica si orice alt subiect ne face placere sa abordam. Lectorii nostri sunt personalitati marcante ale vietii culturale bucurestene: profesori universitari, scriitori, pictori, actori etc. Numele fundatiei doreste sa celebreze o perioada efervescenta din istoria Bucurestilor, perioada in care Romania a fost un stat european in adevaratul sens al cuvantului, prin spirit si mentalitate. Vrem, de asemenea, sa sugeram ca exista o cale a victoriei personale prin vizitarea subiectelor culturale si intalnirea cu oameni care au cu adevarat lucruri de spus.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.