Decizie istorică pentru București: Va fi înființat Parcul Natural Văcărești, cel mai mare parc natural urban din Europa

0

Let`s Do It, Romania! – parte din echipa de lobby care a făcut posibil acest succes pentru mediu

După mai bine de 5 ani de lobby din partea asociațiilor pentru protecția mediului, printre care și „Let`s Do It, Romania!”, Guvernul României, prin Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Cristiana Paşca Palmer, au dat astăzi avizul de înființare a Parcului Natural Văcărești. 

poza Delta Vacaresti

poza Delta Vacaresti1

Voluntari1

Această decizie istorică pentru București și România va însemna că zona care adăpostește în acest moment peste 97 de specii protejate va avea instituit regimul de protectie si de conservare. Parcul Natural Văcărești va deveni, astfel, cel mai mare parc natural urban din Europa.

Organizațiile implicate în acest demers sunt: Asociația Parcul Natural Văcărești, Asociația „Salvati Dunărea și Delta” si „Let`s Do It, Romania!”.

„Let’s Do It, Romania!” a început colaborarea cu Asociatia Salvati Dunarea si Delta în anul 2013 și, începând din anul 2015, a dezvoltat un parteneriat alături de Asociatia Parcul Natural Văcărești. Echipa „Let’s Do It, Romania!” a organizat 4 actiuni de curățenie în Parcului Natural Văcărești, în cadrul cărora au participat 1050 voluntari, care au colectat 40 de tone de deșeuri menajere. De asemenea au fost montate aproximativ 90 adăposturi si cuiburi de păsări. Actiunile „Let’s Do It, Romania!” au fost Organizate împreună cu Asociatia Parcul Natural Văcărești și au avut sprijinul companiilor Kaufland România, Ursus Breweries, GreenGrour, Eco-Sud, Konica Minolta, HP, UNIQA Asigurări, fiind realizate în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor.

În tot acest timp, „Let’s Do It, Romania!” a susținut o campanie puternică de lobby, sprijinind demersul Asociației Parcul Văcărești atât prin intervenții la Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor, cât și la Primăria Capitalei, Primăria Sectorului 4 sau la alte instituții implicate direct sau indirect în această decizie.

În urmatoarea perioadă, Ministerul Mediului, Apelor si Pădurilor va selecta un administrator al zonei în baza unui proiect de amenajare a spațiului. Este pentru prima dată, începând din anul 2012, când Ministerul Mediului Apelor si Padurilor ia decizia de a-și asuma în mod oficial acest proiect.  

Despre Parcul Natural Văcărești

Parcul Natural Văcărești include 190 de hectare de spaţiu verde și este casa a 97 de specii de păsări (45 specii aflate în diferite faze de protecție) și mamifere ca: vidra (specie protejată), vulpe, nevăstuică, enot. De asemenea, aici se găsesc și alte specii precum țestoasa de uscat și țestoasa de apă.

De-a lungul anilor, zona a reusit sa se conserve într-un mod extraordinar, în ciuda amenințărilor ivite la tot pasul. Cele mai mari provocări au venit de la oameni, din cauza pescuitului ilegal în lacuri, inclusiv cu plasa electrică, a incendiilor devastatoare, sau din cauza cantităților uriașe de deseuri, care dăunează atât păsărilor, care pot confunda deșeurile cu hrana, cât și faunei.

“Let`s Do It, Romania!“ este cel mai mare proiect de implicare socială organizat în România. Din 2010 și până acum, “Let`s Do It, Romania!“ a implicat peste 1 100 000 de voluntari, care au reușit să adune peste 2.000.000 de saci (peste 22 500 de tone de deșeuri), iar media de deșeuri reciclate pentru cei patru ani de proiect a ajuns la 31%. “Let`s Do It, Romania!“ este parte din comunitatea internațională “Let`s Do It, World!“.
http://www.letsdoitromania.ro / http://www.facebook.com/LetsDoItRO

 

Despre autor

avatar

„Let’s Do It, Romania!” este cel mai mare proiect de implicare sociala din Romania, care isi propune curatarea deseurilor din arealele naturale intr-o singura zi. In cele 3 editii organizate pana in prezent, peste 600 000 de voluntari au participat in Ziua de Curatenie Nationala. Mai multe informatii pe www.letsdoitromania.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.