Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Decalogul luptei împotriva schimbărilor climatice” a început cu un concurs de biciclete şi un concert al formaţiei Voltaj

0

Campania ,,Redu amprenta de carbon – decalogul luptei împotriva schimbărilor climatice” a început cu un concurs de biciclete şi un concert al formaţiei Voltaj

Încălzirea globală și efectele pe care le produce reprezintă una dintre cele mai mari amenințări asupra mediului înconjurător, de aceea tot mai mult măsurile de prevenire a schimbărilor climatice constituie o preocupare de actualitate la nivel global.

Din acest motiv, Ambasada Republicii Federale Germania și Asociația Environ au lansat campania  ,,Redu amprenta de carbon – Decalogul luptei împotriva schimbărilor climatice”, primul proiect comun privind creșterea gradului de conștientizare a populației din România referitoare la efectele schimbărilor climatice.

Evenimentul de lansare realizat în parteneriat cu Ambasada Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord a avut loc vineri, 12 septembrie 2014 în Parcul Herăstrău în cadrul unei conferințe de presă.

La eveniment au participat Ambasadorul Republicii Federale Germania, Excelența Sa, Dl. Werner Hans Lauk, Ambasadorul Marii Britanii, Excelența Sa, Dl. Paul Brummell, reprezentantul special al Ministerului Britanic de Externe pe problematica schimbărilor climatice, Sir David King, Ministrul Mediului și Schimbărilor Climatice, Dl. Attilla Korodi și Președintele Asociației Environ, Dl. Andrei Orban. Invitați speciali: membrii trupei Voltaj, ambasadorii de imagine ai campaniei.

Campania ,,Redu amprenta de carbon – decalogul luptei împotriva schimbărilor climatice” se derulează în perioada septembrie – decembrie 2014 și are drept obiectiv informarea populația din România în ceea ce privește cauzele schimbărilor climatice, precum și efectele dezastruoase pe care le provoacă asupra mediului și omului. Totodată, campania încurajează un comportament responsabil față de mediu, la nivel personal astfel încât fiecare cetățean să devină conștient de faptul că propria sa contribuție la reducerea amprentei de carbon rezultate în urma activităților cotidiene, este primul și cel mai simplu pas de realizat pentru combaterea schimbărilor climatice.

„Scopul proiectului nostru este să conştientizaţi propria contribuţie la schimbările climatice şi posibilităţile fiecăruia de a contribui în viaţa de zi cu zi la protecţia climei. Dorim să vă încurajăm la o atitudine responsabilă faţă de mediul nostru înconjurător, de ex. economisind energie, mergând mai des cu bicicleta în loc de maşină şi luând în considerare modalităţile de reciclare. Putem avea succes în acest demers doar dacă dumneavoastră şi noi, dacă acţionăm, cu toţii, împreună, prospectiv, dacă tratăm resursele sustenabil şi contribuim zilnic la protecţia climei.”, a subliniat Ambasadorul Germaniei.

Ambasadorul britanic Paul Brummell a declarat: “Marea Britanie și Germania au sărbătorit Climate Diplomacy Day pe data de 9 septembrie în multe părţi ale lumii. Ne bucurăm că a ajuns acum la Bucureşti, este o ocazie bună să arătăm că ne dorim cu toţii o planetă mai verde şi un mediu mai curat. Ceea ce face fiecare dintre noi acasă sau la birou are un impact asupra mediului. Cu toții putem să ne reducem amprenta de carbon dacă avem un comportament responsabil față de mediu. Oprind imprimanta la birou peste noapte economisești energie electrică cât pentru a pregăti 30 (treizeci) de căni de ceai. Mai mult, un computer lăsat deschis peste noapte creează dioxid de carbon (CO2) suficient pentru a umple un double decker!”

Conferința de presă a fost urmată de un concurs de biciclete în sistem ”treasure hunt”. Dl. Ambasador Werner Hans Lauk, Dl. Ministru Attilla Korodi, Dl. Andrei Orban și solistul formaţiei Voltaj, Călin Goia au dat startul, oferind exemplul personal de comportament ecologic.

Concurenții înscriși în competiție au avut de bifat patru checkpoint-uri (Insula Trandafirilor, Pavilion H, Roata Mare și Roaba de Cultură) și să găsească brățările de culori diferite aflate la voluntarii proiectului. La final au fost premiați cu kit-uri reparații biciclete, huse de șa, căni și tricouri. Cei care nu au avut biciclete personale și au dorit să  participe la concurs au putut închiria gratuit una din cele 100 de biciclete puse la dispoziție de către Asociația Green Revolution.

De asemenea, toți participanții la eveniment au avut ocazia  să își exprime sugestiile de reducere a amprentei personale de carbon pe panourile aflate la punctul de înscriere în concurs. Cele mai interesante contribuții vor fi preluate pe site-ul oficial al campaniei www.sosclima.ro, precum și pe pagina de facebook, www.facebook.com/climasos.

 

În încheierea evenimentului, trupa Voltaj, imaginea proiectului, a sustinut un concert special.

Pentru proiect este prevăzut un buget total de 57.000 de euro, contractul de finanțare al proiectului  fiind semnat în data de 5 iunie, cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului de către Dl. Ambasador Werner Hans Lauk și Dl. Andrei Orban, Președintele Asociației Environ.. Mesajul campaniei va fi comunicat prin intermediul site-ului dedicat proiectului,www.sosclima.ro, precum și pe rețelele de socializare (Facebook, Youtube), unde vor fi accesibile informații despre politicile privind schimbările climatice, cauze, efecte și măsuri de combatere ale acestora, sfaturi, explicații și exemple de bune practici privind reducerea impactului încălzirii globale, dar și o aplicație de măsurare a amprentei personale de carbon.

Campania va avea de asemenea o componentă ce se adresează direct elevilor și profesorilor din școli și licee, care vor primi broșura ,,Decalogul luptei împotriva schimbărilor climatice” în format tipărit și pe care o pot folosi drept material didactic în cadrul orelor de educație ecologică. Broșurile vor fi distribuite gratuit în aproape 700 de unități de învățământ din întreaga țară, partenere ale Asociației Environ în cadrul altui proiect de informare și conștientizare pe teme de protecție a mediului. Toți cei interesați pot descărca varianta online a broșurii de pe pagina web a campaniei,www.sosclima.ro

La data de 9 septembrie 2014 a avut loc la Berlin prima zi germano-britanico-franceză dedicată protecţiei climei. Reprezentanţe diplomatice din întreaga lume marchează data de 9 septembrie prin evenimente care subliniază importanţa eforturilor comune în vederea protecţiei climei.

Mai multe informații despre campanie sunt disponibile pe pagina web www.sosclima.ro, pagina Ambasadei Republicii Federale Germania în România, www.bukarest.diplo.de și pagina Asociației Environ, www.environ.ro.

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.