Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

De Ziua Pământului, despre clădiri verzi şi dezvoltare durabilă la Centrul Green Mogo

0

Marcăm Ziua Pământului, o zi în care, mai mult decât oricând, dezbatem problemele cu care se confruntă planeta noastră şi căutăm soluţii pentru a promova un nou mod de viaţă şi o nouă economie în care considerentele de mediu să fie prioritare.

vizitatori la Centrul Green Mogo
Tot astăzi, la New York, peste 160 de ţări semnează Acordul încheiat anul trecut la Paris privind limitarea creşterii temperaturii medii la nivel global prin care ţările semnatare se obligă să-şi reducă emisiile de carbon.

În acest context, am inaugurat clădirea demonstrativă zero-energie de la Mogoșoaia, printr-un eveniment intitulat „De Ziua Pământului, despre clădiri verzi şi dezvoltare durabilă la Centrul Green Mogo”. Astfel s-a încheiat etapa de modernizare a sediului Asociaţiei Greenitiative, care devine Centrul de instruire şi consiliere energetică Green Mogo.

Proiect iniţiat de Asociaţia Greenitiative şi sprijinit financiar prin Granturile SEE 2009-2014 în cadrul Fondului ONG în România, Centrul Green Mogo își propune să devină un model de colaborare între societatea civilă, mediul academic, cercetare, învățământ preuniversitar și sectorul de business orientat către sustenabilitate energetică. Parte dintre aceste programe au fost deja testate prin colaborarea cu studenți, elevi, firme şi actori locali.

Proiectul are două componente: a) modernizarea sediului Greenitiative pentru a deveni o clădire verde, zero-energie și b) activități de educație, instruire și sprijin comunitar pe tema sustenabilității energetice. Activitățile de instruire au început încă din etapa de lucrări, când studenți și persoane interesate de clădiri verzi au putut participa la atelierele Centrului.

Și elevii însoțiți de profesorii lor vor putea participa la activitățile de la Green Mogo, în trei programe special destinate școlilor. Consilierea si sprijinul comunitar se adresează atât familiilor vulnerabile din Mogoșoaia, pentru a le ajuta să îmbunătățească eficiența energetică a locuințelor lor, cât și familiilor cu venituri medii și mari care doresc sa construiască ecologic.

Prin documentarea video a seminariilor practice și prin evenimentele de promovare, impactul proiectului va fi multiplicat și diseminat la nivel național.

Participanţii la evenimentul organizat de Ziua Pământului au avut ocazia să viziteze Centrul Green Mogo şi să primească explicaţii amănunţite despre tehnicile de construcţie şi materialele folosite, dar şi să afle de la cei implicaţi care a fost experienţa lor în proiectarea, construcţia, amenajarea şi designul unei clădiri zero-energie.

Pe lângă vizitarea Centrului Green Mogo, în cadrul conferinţei au fost abordate şi importante teme de actualitate cum ar fi: adaptarea la schimbările climei, provocările sau oportunităţile dezvoltării durabile, conceptul de clădire zero-energie reflectat în directivele europene, precum şi arhitectura durabilă, care presupune grija pentru mediu şi utilizarea de materiale reciclate.

„Centrul Green Mogo este, de acum, funcţional, ceea ce ne ajută, dar ne şi obligă să ne urmărim misiunea, aceea de a educa publicul în ce priveşte clădirile verzi şi dezvoltarea comunitară durabilă,” a explicat Marius Ienculescu-Popovici, preşedintele Greenitiative şi coordonatorul Centrului. „Una este să prezinţi ce înseamnă o clădire verde folosind doar cuvinte, dar este mult mai interesant să putem organiza activităţi practice prin care studenţii şi alte persoane interesate să poată înţelege mai bine ce înseamnă construcţie ecologică, cum se folosesc materialele, care sunt tehnologiile cele mai utile.”

La rândul ei, doamna fizician doctor Roxana Bojariu de la Administrația Națională de Meteorologie a discutat despre modul în care schimbarea climei ne afectează vieţile.

„Suntem într-a unsprezecea lună consecutivă de temperaturi record, iar acordul de la Paris presupune ca ţările să-şi asume să păstreze creşterea temperaturii la sub 2 grade Celsius faţă de nivelul preindustrial. De Ziua Pământului, peste 160 de ţări îşi asumă contribuţia la atenuarea încălzirii globale, pentru că am constatat, cu toţii, că nu se poate acţiona decât împreună, ca societate umană,” a precizat doamna Bojariu. „Dar este la fel de important ce face fiecare dintre noi la nivel local, iată, aici, la Mogoşoaia, de exemplu. Să încercăm să găsim modalităţi prin care adaptarea la noile condiţii climatice să presupună o creştere, şi nu o scădere a standardelor noastre de viaţă.”

La conferinţă au participat reprezentanți ai societății civile, administrației locale și centrale, universităților cu care colaborăm și mediului de afaceri și diplomatic.

Despre Asociația Greenitiative

Greenitiative este o organizație de mediu și dezvoltare durabilă care promovează, de 7 ani în România, prin proiecte de eco educație, green building & living și dezvoltare comunitară durabilă, trecerea la o societate cu emisii reduse de gaze cu efect de seră, pentru care considerentele de mediu sunt prioritare. Mai multe informații despre Greenitiative pe www.greenitiative.ro și pe Facebook-Greenitiative.

Proiectul Centrul de Instruire și Consiliere Energetică ”Green Mogo” este finanțat prin granturile SEE 2009 – 2014 în cadrul Fondului ONG în România cu suma de 71.693 euro.

Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesaţi www.eeagrants.org

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.