De la Maria Theresia în inima Ardealului

0

Prezența dinastiei de Habsburg în Transilvania a fost consemnată de numeroase documente și mărturii istorice, însă un remarcabil exemplu este Steagul unui regiment de grăniceri, decorat cu stema Casei de Habsburg-Lorena. Lotul evocă o parte din povestea Ardealului, a mișcărilor politice și a tulburărilor sociale ale țăranilor transilvăneni din secolul al XVIII-lea, valoarea emoțională și istorică ce-l înconjoară transformându-l într-un veritabil obiect de muzeu.

Farfurie decorativă Wilhemsburg

Odată cu înființarea „Miliției Naționale Grănicerești” în 1762, aprobată de împărătasea Maria Theresia, s-au iscat o serie de nemulțumiri și împotriviri în rândul aristocrației maghiare, care se temea de înregimentarea miilor de iobagi, ce astfel scăpau de obligațiile de muncă silită în folosul nobilimii, dar și de posibilele urmări ale instruirii militare a țăranilor români. În timp, această opoziție a fost scânteia care a declanșat răscoala iobagilor conduși de Horea, Cloşca şi Crişan în 1784.

Steagul, împreună cu celelalte obiecte ale Licitației Transilvania, poate fi admirat până marți, 23 februarie, la Palatul Cesianu-Racoviță, unde, în aceeași zi și în același loc, va avea loc și licitația începând cu ora 19:30. Aceasta va fi precedată de Licitația de Artă Contemporană și Postmodernă.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine aproape 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele informații care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. 12 ani De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.