De la hobby la mod de viață: consultanții F64 povestesc cum s-au îndrăgostit de fotografie

0

În luna iubirii, F64 continuă proiectul „Fotografia – pasiune și meserie“ cu un subiect special: Valentine’s Day și dragostea pentru această artă. Membrii echipei F64 au fost provocați să răspundă la întrebarea: „Cum te-ai îndrăgostit de fotografie?” Astfel, toți iubitorii acesteia pot afla ce stă în spatele devenirii ca artist foto și ce le motivează dragostea. Fie că a fost moștenită, fie că a fost descoperită într-un anumit moment, pasiunea pentru imagine a fiecăruia dintre ei are o poveste specială.

Rafi spune că a deprins secretele fotografiei de la tatăl său, care stătea ore întregi în cămara casei și developa filme. „Era camera secretelor! Și toate erau adunate meticulos într-o Smena 8M, iar subiecții eram eu și sora mea. Aceștia au fost anii copilăriei noastre!”, declară Product Managerul. Pentru el, toată magia stă în printare. „Posibilitatea de a ține în mână, atunci când dai dimensiune fizică unui cadru, o sutime de secundă ruptă timpului, acela e tot farmecul. Ții în mână un moment pe care îl poți păstra pentru toată viața.”

F64_Mihai Paraschiv

Pentru Alexandra Crisbășan, fotografiatul este o modalitate foarte bună de a lua o pauză de la lumea în care trăim. Ea susține că este una dintre trăsăturile excepționale pe care le are arta în general pentru individ. „Cât despre cum am început, ca mulți dintre colegii mei, am declanșat din întâmplare și a fost «dragoste la prima vedere», m-a prins și acum n-o mai las eu“, completează ea.

 

Alexandru Negoiță declară că iubește fotografia pentru că, după ce s-a instalat în viața lui pas cu pas, a ajuns să fie o parte centrală în ceea ce îl reprezintă în viața de zi cu zi. „Dragostea mea nu a fost una imediată. S-a construit treptat, după ce am fost la un curs de fotografie care a durat un an. Au trecut 11 ani și nu mă văd făcând altceva, deoarece m-a acaparat complet. S-a transformat dintr-un hobby, într-un mod de viață. Îmi ocupă o mare parte din existență și m-a făcut să văd lumea înconjurătoare într-un alt mod. Sunt dese momentele în care văd cadre, texturi, umbre, culoare, detalii, lumină și la o simplă plimbare prin oraș sau parc”, afirmă acesta.

Despre fotografie, Roxana Bălan susține că e pasiune pentru un tip de artă care oprește timpul în loc. Ea a început prin a fotografia la întâmplare, fiind atrasă de frânturile de viață pe care le vedea și își dorea să le păstreze mai mult timp. „Îmi pot lăsa amprenta în fiecare cadru, ca și cum aș lăsa ceva în urma mea. Opresc momentul și rămâne prezent pentru totdeauna. Atunci când e vorba de artă, de orice fel de artă, în cazul nostru fiind fotografia, asta trebuie să faci: să se simtă că faci parte din ce ai surprins, să se simtă ce vrei să transmiți”.

F64_Matei Moroldo

Lui Andrei Badea îi place, pentru că este modul prin care reușește să aducă frumusețea naturii acasă. „Fie că vorbim de o lumină caldă înainte de apus, pe munte, sus, departe, fie că ne gândim la ceața difuză care se ridică dintr-un lac, prin fotografie natura prinde viață și ne înfrumusețează ziua”. Pasiunea lui s-a născut în copilărie, când a început să descopere primele aparate. „Firește, pe atunci pelicula era scumpă, n-aveam voie să mă joc după pofta inimii, ceea ce nu a făcut decât să sporească fascinația și curiozitatea unui copil năzdrăvan”, mărturisește acesta.

Bogdan Popa iubește fotografia pentru opțiunile numeroase pe care aceasta i le oferă. A început în urmă cu aproximativ 12 ani, iar de atunci nu a renunțat la a crea amintiri, așa cum spune el. E atras de ideea că prin imagine poate transmite și celorlalți stările și sentimentele sale.

Ana Măreșescu a început să fotografieze din dorința de a păstra cât mai mult unele momente și amintiri cu oamenii dragi. Treptat, această dorință s-a transformat în pasiune. S-a ambiționat să „vâneze” momentele frumoase cu care se întâlnește și și-a alimentat astfel pasiunea. „Este, cred, unul din motoarele pentru care declanșez cu drag de fiecare dată. Și fac asta fie că este vorba de o frunză sau un eveniment, fie că e bucuria de a descoperi și de a da naștere unui moment unic.”

Matei Moroldo a avut prima întâlnire cu fotografia în jurul vârstei de 10 ani, când și-a încercat norocul cu un aparat Minolta pe film. După 15 ani, e încă îndrăgostit mai ales datorită călătoriilor lungi pe care le face prin țară. În drumurile sale a început să observe natura, în special păsările mari, răpitoare. Acela a fost momentul în care curiozitatea și interesul pentru a le imortaliza i-a fost stârnite. De aici și până la a uita noțiunea timpului petrecut la pândă pentru un cadru reușit a fost doar un pas. De-a lungul timpului a ajuns să captureze într-o mulțime de cadre numeroase specii de păsări. A cochetat și cu fotografia comercială, dar și cu cea de eveniment sportiv.

„Iubesc fotografia pentru că am văzut ce ne poate oferi natura. Sunt lucruri pe care cu ochiul liber, chiar dacă le observi, nu le vezi în profunzime. Asta mi-a stârnit curiozitatea și mi-a transformat hobby-ul în pasiune. Vreau să surprind natura, chiar dacă asta presupunea să car cu mine aparatul și într-o vizită la prieteni sau la o plimbare în parcul aflat la cinci minute de casă“, spune acesta.

Pentru Adrian Nistia, momentul cheie în descoperirea pasiunii pentru imagine a fost discuția cu un fotograf de eveniment, la nunta unchiului său. La scurt timp după această întâlnire, și-a cumpărat un DSLR, un Canon 650D, și a început să fotografieze într-unul din cluburile din Târgu Jiu, orașul său natal. Adrian povestește că prin intermediul acesteia a ajuns să cunoască oameni noi și interesanți, l-a ajutat să se dezvolt ca persoană și, cel mai important, îi dă posibilitatea de-a experimenta tot timpul ceva nou. Cu ajutorul acesteia reușește să păstreze vie amintirea unor momente importante de viață.

Mihai Paraschiv a pornit pe acest drum tot din joacă, prin descoperire pas cu pas, apoi s-a transformat în dependență. „Prin fotografie pot exprima mai mult decât prin cuvinte și este o senzație excepțională pe care o simt când știu că am puterea de a opri timpul“, explică acesta.

 

Proiectul „Fotografia – pasiune și meserie“ desfășurat de F64 e despre membrii echipei, despre pasiunile lor și despre cum dragostea pentru această artă a devenit și viață profesională. Magazinul devine astfel mediul excelent în care acești fotografi să-și aprofundeze și dezvolte tehnica și stilul. Prin acest proiect, F64 a dorit să prezinte poveștile oamenilor care inspiră mii de pasionați de fotografie în fiecare an.

Despre F64

Cu o experiență de 15 de ani pe piața românească, F64 este cel mai mare retailer de echipamente și accesorii pentru imagine (foto și video). Portofoliul companiei include aproape 70.000 de produse, fiind astfel și cel mai mare magazin de profil din Sud-Estul Europei. F64 operează atât magazinul online f64.ro, cât şi unul dintre cele mai mari magazine fizice de profil din regiune. F64 a înregistrat în 2015 o creştere de 8% a cifrei de afaceri, ajungând până la 101,2 milioane de lei (22,8 milioane de euro), în condițiile unei scăderi a pieţei foto cu 12,4% (27 milioane de euro).

Compania a primit recunoașteri precum cel mai bun magazin IT & C în cadrul GPeC 2015, Magazinul online al anului 2015 în cadrul Romanian E-commerce Gala Awards, precum și premiul pentru cel mai bun blog de companie în 2016 (acordat în cadrul Webstock).

Pentru noutățile legate de domeniul foto și F64, vizitați f64.ro și urmăriți-ne pe  Instagram, Facebook, și Twitter.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine aproape 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele informații care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. 12 ani De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.