De la Art Nouveau la Art Deco: Arta, moda si societate (30 iunie-3 iulie)

0

Fundatia Calea Victoriei va invita luni, 30 iunie, de la ora 19.00, la cursul De la Art Nouveau la Art Deco: Arta, moda si societate, sustinut de Monica Neatu.

Daca ni s-ar cere sa definim, in doar cateva cuvinte, societatea europeana de la sfasitul secolului XIX pana in preajma celui de-al doilea razboi mondial am gasi cu usurinta, in noianul de idei al epocii, doua concepte care sa ii infatiseze, deopotriva, aspiratiile, cotidianul, angoasele si bucuriile.

Curentele Art Nouveau si Art Deco, caci despre ele este vorba, condenseaza toate mutatiile suferite de civilizatia europeana, intr-o epoca in care nu doar arta ci si societatea trec printr-o serie de revolutii si drame.

Va invit sa descoperim impreuna, cu ajutorul a numeroase imagini, documente si fragmente muzicale, modul in care societatea de la 1900 a reactionat in fata modernizarii, sa ii intelegem sensibilitatile si extravagantele si sa ne bucuram de farmecul ei.”-Monica Neatu

Temele celor trei ateliere sunt:

Sedinta 1: 30 iunie – Art nouveau – doar un curent artistic? Dilemele unei definitii. Arta in marile capitale europene. Inceputurile acestui curent artistic in Anglia victoriana. Parisul- Belle epoque. Expozitia universala – 1900. Statiile de metrou si gloria lui Hector Guimard.

Sedinta 2: 1 iulie – Viena lui Gustav Klimt si extravagantele lui Gaudi. O privire comparativa asupra stilului art nouveau in Europa si SUA. Louis Comfort Tiffany. Trupul feminin se elibereaza-geniul lui Paul Poiret.

Sedinta 3: 2 iulie – Art Deco si societatea interbelica. “Ornamentul este o crima”. Peter Behrens, Walter Gropius, Auguste Perret. Théatre des Champs-Élysées – stil si spectacole. Trupurile si arta se elibereaza. Fascinatia baletului rus – Ritualul primaverii. De la Montmartre la Montparnasse – boema pariziana inainte si dupa razboi. Expozitia de arte decorative din 1925.

Sedinta 4: 3 iulie- Viteza, simplitate, functionalitate si eleganta– un stil care cuprinde intreaga lume. Moda feminina si masculina. Coco Chanel, Baietana. O pictorita a elitelor pariziene – Tamara de Lempicka. Sfarsitul unei lumi.

 

Lector: Monica Neatu

Data incepere: 30 iunie 2014; Ora curs: 19:00

Frecventa zilnic (luni-joi)

Cost: 200 ron; Cost redus (card fidelitate, studenti, pensionari): 180 ron

Locul desfasurarii: Fundatia Calea Victoriei, str. Popa Soare nr 40, etaj 1

Inscriere la CONTACT@VICTORIEI.RO

 

 

De la Art Nouveau la Art Deco

Despre autor

avatar

Ne-am propus sa oferim celor din jur "delicatese culturale", impachetate in forma unor evenimente sau ateliere care coloreaza si invioreaza peisajul cotidian. La Fundatia Calea Victoriei, discutam despre antropologie, istorie, muzica, pictura, astronomie, filozofie, teatru, mistica si orice alt subiect ne face placere sa abordam. Lectorii nostri sunt personalitati marcante ale vietii culturale bucurestene: profesori universitari, scriitori, pictori, actori etc. Numele fundatiei doreste sa celebreze o perioada efervescenta din istoria Bucurestilor, perioada in care Romania a fost un stat european in adevaratul sens al cuvantului, prin spirit si mentalitate. Vrem, de asemenea, sa sugeram ca exista o cale a victoriei personale prin vizitarea subiectelor culturale si intalnirea cu oameni care au cu adevarat lucruri de spus.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.