De dragul copiilor defavorizaţi, VIAŢA a ajuns la Bucureşti

0

Într-o miercuri seara, Tabăra VIAȚA s-a îngrămădit într-o cutie cu toate elementele și ideile de educație prin aventură și-a plecat din Straja tocmai către București. Joi dimineata, pe 5 februarie, alături de o echipă de facilitatori s-a stabilit în sala de sport a Liceului Teoretic „Marin Preda” și nu s-a dat plecată decât vineri după-amiază, aproape de finalul lui 6 februarie.

Timp de două zile minunate, 100 de copii provenind din medii defavorizate, din București, cu vârste cuprinse între 7 și 19 ani, au avut șansa de a trăi experiența unei tabere ce are la bază principiile educației prin aventură. La începutul fiecărei zile s-au adunat cu toții într-un cerc mare cât toată sala și au făcut exerciții de încălzire, apoi, repartizați în funcție de vârstă, copiii au format grupe şi au început exercițiile de prezentare. Odată ce participanții s-au cunoscut, colaborarea le-a fost mai ușoară și activitățile solicitante și-au aflat rezolvarea.

VIATA Bucuresti RO 1

9 copii au reușit să întoarcă covorul de sub picioare fără ca nici unul să iasă din perimetrul acestuia. O altă grupă a trecut cu succes provocarea de a crea senzația de siguranță pentru membrul vulnerabil: în centrul unui grup, persoana legată la ochi trebuia să renunțe la propria siguranță și să cadă în brațele celor din jur. Un foarte bun exercițiu pentru dezvoltarea încrederii în cadrul unei echipe. Alții au reușit să străbată o anumită distanță, gândind dinainte strategia de deplasare și respectând niște reguli stricte, dar distractive. Iar acestea nu sunt decât o mică parte din jocurile la care copiii au participat.

VIATA Bucuresti RO 2

La finalul fiecărei activități, întrebați de facilitatori, copiii au împărtășit morala jocurilor, dovedind că acestea i-au ajutat să își dezvolte aptitudini latente. „De ce vi s-a părut imposibil la început să întoarceți covorul?” întreabă Alex, „Pentru că fiecare avea o părere şi nu era bine, nu eram o echipă.”, răspunde Nicoleta, o participantă implicată în rezolvarea sarcinilor grupului.

VIATA Bucuresti RO 4

Facilitatorii VIAȚA, tineri cu experiență în acțiuni de educație nonformală, au înțeles nevoile și lipsurile copiilor. Asfel și-au croit discursul în cadrul grupurilor în funcție de așteptările membrilor. Comportamentul acestora din urmă le-a confirmat priceperea și atitudinile lor le-au răsplătit efortul. La finalul fiecărei zile s-au auzit urări de rămas bun transmise între prieteni, au fost desenate felicitări gigant și mai că ar fi curs lacrimi dacă n-ar fi fost frigul de afară să le înghețe în colțul ochilor plini de bucurie.

VIATA Bucuresti RO 3

La început nu a fost decât un gând, acela de a ajuta 100 de copii. În urma fondurilor strânse în cadrul evenimentului The Big Lunch Bucharest, organizat de Fundaţia Comunitară Bucureşti, VIAȚA la București a devenit un fapt concret cu rezultate vizibile. Mulțumim donatorilor, facilitatorilor, instituțiilor care ne-au pus în legătură cu centrele de plasament care au participat la experiența VIAȚA, și sponsorilor!

Cei 100 de copii au venit de la:
Fundația Inocenți
Centrul de Servicii Sociale Sfântul Nicolae
Asociația Fraților Marişti ai Școlilor din România
Casa Sfântul Ioan și Cantina Socială, prin intermediul Asociației Caritas
Centrul de Zi 167, Apartamente de Tip Familial și Fundația Filantropica, prin intermediul Direcției pentru Protecția Copilului Sector 6

Facilitatori:
Ilie Popescu
Jack Organ
Andrada Suciu
Octavia Borş
Dasha Goga
Iulian Minea
Răzvan Aromanesei
Rareş Gheorghe
Alex Konyar
Cosmin Baboş
Beatrice Dragomir
Rebeca Dragomir
Ştefania Neaţă

Sponsori: Coca-Cola HBC România

Partener: Liceul Teoretic „Marin Preda” Bucureşti

Pentru a simţi bucuria copiilor şi entuziasmul facilitatorilor VIAŢA, răsfoiţi albumul cu fotografiile de la eveniment.

Despre autor

avatar

Misiunea Fundaţiei Noi Orizonturi este de a promova modele de educaţie prin experienţă de calitate, care dezvoltă abilităţi de viaţă în rândul tinerilor, ca o strategie de dezvoltare durabilă a societăţii. Fundaţia Noi Orizonturi îşi doreşte o lume în care toţi tinerii se implică pentru binele comun al tuturor şi simt că pot face o diferenţă în societate.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.