Dans contemporan pe ruta Vizurești-București și în lumea largă

0

În cadrul proiectului „Future Move: Romania – Oportunități de dezvoltare prin dans pentru tineri”, 15 copii și (pre) adolescenți cu vârste între 6 și 14 ani din satul Vizurești, județul Dâmbovița, beneficiază, în cursul anului 2023, de ateliere de dans contemporan susținute săptămânal de Adina Barbu în spațiile asociației Centrul Popular de Cercetare și Documentare (CPCD) din Vizurești. De asemenea, copiii vor participa și la două ateliere coordonate de coregrafele Catrinel Catană și Mădălina Dan, organizate în parteneriat cu Centrul Național al Dansului București și Centrul de Teatru Educațional Replika, ocazie cu care copiii vor vizita și vor descoperi activitățile celor două structuri, parteneri în proiect.

Proiectul este o extensie a programului „Future Move” al asociației Future Move e.V. Germania, condusă de coregrafa Bahar Meriç, program care a început anul acesta la Berlin și care constă în workshop-uri, întâlniri cu profesioniști în dans, vizite regulate în instituții de dans etc. pentru grupuri de tineri defavorizați economic și social, cu menirea de a-i antrena cu ideea că dansul poate fi o profesie.

Proiectul românesc este unul pilot în care, pe durata anului 2023, se testează și adaptează programul de mentoring inițiat în Germania la realitățile românești, pentru a concluziona posibilitatea formulării unui program de mentoring pe termen lung pentru copii care nu au acces direct la dansul contemporan. 

În România se lucrează cu copiii din Vizurești, unde asociația CPCD, condusă de profesoara Ionela Pădure, derulează activități culturale și de petrecere a timpului liber pentru copii și adolescenți.
Printre acestea se numără și workshop-urile săptămânale susținute de Adina Barbu. 

Cursul de dans din Vizurești se vrea a fi o alternativă de petrecere a timpului liber pentru copiii din sat. Observându-le comportamentele și modurile de organizare din afara programului școlar – fetele dansează acasă, la școală dar și în drum spre -, asociația noastră își propune încadrarea și dezvoltarea acestor competențe și construirea unui mediu unde acestea să fie valorizate. Un alt aspect important pentru noi este acela ca instructorul să fie parte din comunitate. În satul nostru, se resimte o puternică nevoie de modele, persoane care pot face mai mult și care pot împărtăși din cunoștințele și competențele lor. Pe de altă parte, face parte și din strategia noastră de sustenabilitate să dezvoltăm abilități tinerilor din comunitate care, peste vreme, pot deveni instructori pentru generațiile mai mici. Așadar, în prezent, cursul de dans este facilitat de o tânără a satului, care s-a remarcat prin competențele sale, atât la nivel național, cât și internațional. Acesta are loc săptămânal, în afara programului școlar al copiilor și se desfășoară deja de doi ani de zile, în regim de benevolat“, spune Ionela Pădure. 

În paralel cu aceste ateliere de dans, în cadrul proiectului „Future Move: Romania“ va fi organizată, în luna octombrie, în Pavilionul 32 al Goethe-Institut București, o întâlnire cu experți în dezvoltarea de programe culturale din Germania, Franța, Belgia și România, în cadrul căreia vor fi analizate posibilitățile dezvoltării programului de mentorat menționat, pornind de la nevoile și realitățile identificate în lucrul cu grupul din Vizurești. Coregrafa Bahar Meriç, care va fi prezentă în două ocazii la București, va susține și ea workshop-uri de dans contemporan cu copiii din sat.  

***

Proiectul „Future Move: Romania“ este realizat de Asociația Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului, în colaborare cu asociațiile Centrul Popular de Cercetare și Documentare Vizurești și Future Move e.V. Berlin, cu Goethe-Institut București, Centrul Național al Dansului,  Centrul de Teatru Educațional Replika și Forumul Democrat al Germanilor din Sibiu. Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării. 

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 55 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.