Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Dandy si dandyism- Povestea gentlemanului romantic

0

Dandy vizual FB

Fundatia Calea Victoriei va invita luni, 6 iunie, ora 19:00, la cursul Dandy si dandyism- Povestea gentlemanului romantic, o incursiune in lumea controversata, rafinata si exotica a DANDY-ului, personaj masculin care a inspirat si inspira lumea culturala si a modei.

In compania Mihaelei Irimia, profesorul universitar doctor si Director de Studii al British Cultural Studies Centre, vom povesti despre persoane reale – scriitori, aristocrati sau personaje imaginate de artisti – care ilustreaza stralucit acest ideal masculin sau reinterpretarea masculinului – M. Darly, George Cruikshank, Thomas Rowlandson, James Gillray, George BRUMMELL, George Gordon LORD BYRON, Charles Baudelaire, OSCAR WILDE, SCOTT FITZGERALD.

Precum termeni ca domn, gentleman, barbat galant sau cavaler, dandy este mult mai mult decat o expresie de evaluare, fie ca aceasta exprima consideratie, pretuire sau, din contra, repros si ironica referinta. Toate sunt, in ultima instanta, institutii culturale ale spatiului cultural euratlantic, componente inalienabile ale civilizatiei occidentale, cu filtrele si fraiele sale identitare, cu puternica sa investitie emotionala si cu practicile implicate in intelegerea celor din jurul nostru in acesti termeni.

„Cu interesante momente de preistorie a conceptului ca atare, dandy subantinde ‘lunga modernitate’ britanica, de la epoca Elisabetei I la cea a Elisabetei a II-a, mobilizand energii societale, cautari identitare si impliniri personale sau colective.”- Mihaela Irimia

Intr-o serie de patru prelegeri, va propunem urmatoarea tematica, cu o bogata ilustratie vizuala si comentata punctual:
1. Protoistoria tipologiei dandy – o privire sartoriala pe epoci
2. Istoria tipologiei dandy – note identitare: sec. al XVIII si Regenta
3. Istoria tipologiei dandy – note identitare: victorianismul
4. Istoria tipologiei dandy – o privire imagologica si o perspectiva literara

Lector: Mihaela Irimia
Data incepere: 6 Iunie 2016; Ora curs: 19:00;
Numar ateliere: 4; Frecventa: zilnic: (luni – joi) (6-9 iunie)
Varsta Minima: 16 ani
Cost: 200 ron (total patru sedinte); Cost redus: (card fidelitate, studenti, pensionari): 180 ron (total patru sedinte)
Loc desfasurare: Fundatia Calea Victoriei – Str. Popa Soare nr. 40, etaj 1 (in apropierea Rondului Pache Protopopescu si Bisericii Sfanta Vineri – B-dul Corneliu Coposu)
Inscriere la CONTACT@VICTORIEI.RO

Despre autor

avatar

Ne-am propus sa oferim celor din jur „delicatese culturale”, impachetate in forma unor evenimente sau ateliere care coloreaza si invioreaza peisajul cotidian. La Fundatia Calea Victoriei, discutam despre antropologie, istorie, muzica, pictura, astronomie, filozofie, teatru, mistica si orice alt subiect ne face placere sa abordam. Lectorii nostri sunt personalitati marcante ale vietii culturale bucurestene: profesori universitari, scriitori, pictori, actori etc. Numele fundatiei doreste sa celebreze o perioada efervescenta din istoria Bucurestilor, perioada in care Romania a fost un stat european in adevaratul sens al cuvantului, prin spirit si mentalitate. Vrem, de asemenea, sa sugeram ca exista o cale a victoriei personale prin vizitarea subiectelor culturale si intalnirea cu oameni care au cu adevarat lucruri de spus.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.