Dâmbovița Delivery 23-24 septembrie 2023 – sustenabilitate, artă și plimbări pe râu

0

Dâmbovița Delivery 2023, evenimentul manifest organizat de Nod Makerspace și Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 în weekendul 23-24 septembrie în București, va revitaliza segmentul de râu și parte din Splaiul Unirii în zona Timpuri Noi – Mihai Bravu. Locuitorii orașului București și turiștii vor avea prilejul să se bucure de un spectacol al naturii prin culoare, muzică și activități pentru toate gusturile și vârstele.

Printre activitățile programate se numără:

Reconectarea cu apa și natura

Într-o eră în care tehnologia acaparează și ne îndepărtează de natură, evenimentul manifest Dâmbovița Delivery 2023 ne invită să ne re-conectăm cu apa.

În cadrul proiectului „Săptămâna europeană a dezvoltării durabile: Dâmbovița Delivery 2023” va fi lansat ansamblul de mobilier stradal “Dâmbovița Apă Dulce” – soluția propusă pentru a avea un râu cu apă curată. Acesta va fi alcătuit din info-point și cișmea publică, loc de odihnă și un mecanism-prototip de colectare deșeuri ne-biodegradabile din apă.

Pe lângă avantajele practice de păstrare a apei curate, prototipul propus are un potențial major de a crește gradul de conștientizare a publicului cu privire la problema managementului deșeurilor pe apă și în jurul ei.

Vineri, 22 septembrie, la Nod Makerspace, va avea loc conferința de presă cu cele două teme de larg interes pentru locuitorii și vizitatorii Bucureștiului: stadiul proiectului de revitalizare coerentă a râului Dâmbovița, inițiat de Grupul de Lucru G-DAM, și administrarea deșeurilor pe apă, cu obiectivul de a capacita diferitele instituții cu atribuții privind Dâmbovița pentru a adopta proceduri eficiente de colectare deșeuri de pe apă, pe baza unei soluții inovative și extrem de concretă, propusă de experți din industriile creative din grupul Nod Makerspace. Conferința va favoriza dezbateri privind asumarea, îmbunătățirea și replicarea de soluții de prevenire a producerii deșeurilor pe apă și pe uscat.

Pe 23 și 24 septembrie, participanții la eveniment au ocazia să descopere râul Dâmbovița dintr-o perspectivă nouă, prin plimbări pe apă cu canotcile PATZAIKIN (o experiență inedită), iar iubitorii de sporturi pe apă vor putea să se bucure în siguranță de o diversitate de activități nautice, de la caiac la paddleboard, într-un cadru urban reconectat la natură, prin redefinirea relației vizitatorilor festivalului cu apa care străbate orașul.

Arte vizuale

Comunitatea de artiști Ilustromania și-a propus ca în acest an să susțină Dâmbovița Delivery și să integreze un număr mare de artiști locali care să contribuie la misiunea evenimentului manifest prin desfășurarea de ateliere de creație pe tematica de apă, sustenabilitate, ecologie. Câteva dintre cele prezente se concentrează pe: colaje, lucru manual, string art, desen și pictură, benzi desenate etc. Prin intervențiile și activitățile desfășurate de artiști locali, fiecare zonă a evenimentului va deveni parte dintr-un adevărat spectacol vizual: Podul Abatorului va fi transformat într-un spațiu reper, atractiv și colorat. Cuva râului va fi animată cu picturi ale animalelor autohtone, precum un omagiu închinat biodiversității regiunii.

Clădirea Industriei Bumbacului va servi ca pânză pentru un mural impresionant, care va conecta prin ilustrație ecologia și arta, două valori cheie aflate la fundamentul evenimentului. Vizitatorii vor putea să exploreze murale, graffiti, caligrafie, stickere, paste-ups, mici instalații de street art din cadrul Bucharest Sticker Fest și vor putea participa la ateliere de design botanic, de string art, de reciclare și să învețe cum își pot crea propriile accesorii.

Spectacole live

Două scene vor găzdui sesiuni cu selecții muzicale oferite de DJ locali, creând atmosfera perfectă pentru dans și distracție. Iubitorii de teatru vor avea parte de reprezentații cu actori talentați, iar galeriile și expozițiile de artă din cadrul evenimentului manifest vor oferi un spațiu de contemplare și apreciere ale artelor vizuale contemporane.

Sport și wellness

Pentru cei ce își doresc să înceapă ziua cu energie și revitalizare, yoga matinală pe râu oferă o combinație ideală de mișcare și relaxare în inima orașului. Zona dedicată sporturilor urbane va atrage atât practicanți, cât și spectatori, iar sesiunile de dans în aer liber vor aduce ritm și culoare evenimentului.

Zone tematice

Spațiile dedicate celor mici vor propune jocuri educative și ateliere creative, în timp ce târgul DezNod va oferi șansa participanților să redea viața unor obiecte vestimentare de colecție. Pentru gurmanzi, foodcourt-ul va satisface cele mai diverse gusturi culinare, de dulce la mâncare internațională și băuturi alese.

Proiecte comunitare

Dâmbovița Delivery 2023 nu este doar un eveniment de divertisment ci și unul care încurajează implicarea comunitară, sustenabilitatea și dezvoltarea durabilă.

Unul dintre proiectele conexe principale este crearea unei instalații artistice colaborative din bețe, care va simboliza unitatea și creativitatea comunității.

Plantarea de copaci pe malurile râului va oferi nu numai un peisaj mai verde, dar și o moștenire durabilă pentru generațiile viitoare, iar ansamblul de mobilier stradal „Dâmbovița Apă Dulce” va îmbia la odihnă și răcorire la cișmeaua de apă curată în cadrul evenimentului.

Dâmbovița Delivery 2023 are loc pe 23 și 24 septembrie în zona Timpuri Noi – Mihai Bravu. Mai multe informații despre eveniment pe: https://nodmakerspace.ro/comunitate/dambovita-delivery-2023/

Ne puteți urmări și pe:

facebook.com/nodmakerspace

instagram.com/nodmakerspace/

nodmakerspace.ro

Evenimentul reprezintă o inițiativă care vizează transformarea râului Dâmbovița și a spațiilor adiacente într-un spațiu public vibrant, al comunităților. Prin această acțiune, se dorește crearea unei legături mai strânse între bucureșteni și râul lor, valorificând potențialul acestuia ca zonă de recreere, sport, cultură și socializare.

Această ediție a Dâmbovița Delivery este organizată de către Nod Makerspace și Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23.

Despre organizatori:

Nod Makerspace este un centru cultural-creativ de dimensiuni mari: atât o platformă tehnică ce oferă mijloace de prototipare, producție, consultanță, cât și un hub cultural și spațiu de interacțiune pentru start-up-uri creative. Misiunea Nod implică și organizarea de evenimente relevante pentru oraș și pentru comunitățile creative: conferințe, concursuri de design, târg de design local, cursuri practice, activări urbane.

Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 a luat naștere în 2010 la inițiativa multiplului campion european, mondial și olimpic la kaiac-canoe, Ivan Patzaichin, și a arhitectului Teodor Frolu. Susține protejarea diversității culturale şi naturale a zonelor cu ape din România, promovarea patrimoniului hidrografic românesc, a profilului cultural și natural local, practicarea mișcării în aer liber și a unui stil de viață sănătos. Dezvoltă programe de antreprenoriat social ancorate în activități de consultare publică pentru a identifica direcțiile de dezvoltare potrivite pentru comunitățile cărora li se adresează.

Proiectul este realizat cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, al Primăriei Municipiului București și ARCUB.

Dâmbovița Delivery este realizat în parteneriat cu: Alternative Bucharest, Anagram, AMAIS, Asociația Parcul Natural Văcărești, Eematico, Ilustromania, Mai Mult Verde.

Evenimentul este susținut de: Apele Unite ale României, Banca Transilvania, Bosch Professional, Enviropack Consult, Fundația Cărturești, Fundația Orange, Holver România, Leroy Merlin, Nhood, The Plot

Parteneri media: B365, Buletin de București, Radio Guerilla, Revista Atelierul  Revista Zeppelin, Start-up.ro, The Institute, Vice România.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 55 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.