“Dă-ţi pasiunea mai departe” dezvoltare prin voluntariat pentru tineri

0

Tinerii din Bucureşti au o nouă oportunitate de dezvoltare personală şi de a se bucura de pasiunile lor, ajutându-i în acelaşi timp pe copiii cu mai puţine şanse. Prin proiectul “Dă-ţi pasiunea mai departe”, liceenii, studenţii şi tinerii profesionişti sunt invitaţi să le transmită prin joc şi activităţi interactive pasiunile lor copiilor din centre de plasament.

Proiectul “Dă-ţi pasiunea mai departe” se desfăşoară în cadrul programului educaţional “Ajungem Mari” al Asociaţiei Lindenfeld. Tineri voluntari merg săptămânal în centre sociale pentru a le preda copiilor prin joc şi metode non-formale disciplinele care îi pasionează.

Voluntariat si joc

Fie că este vorba de materii din programa şcolară, ca matematica, engleza, istoria sau informatica, fie că sunt domenii artistice, ca teatrul, fotografia, muzică sau pictura, învăţarea prin joc le dezvăluie copiilor din centre noi perspective şi le formează abilităţi. Copiii învaţă să devină o echipă, să se respecte unii pe alţii şi mai ales, prind încredere în forţele lor. Încurajările şi atenţia dăruite de tinerii voluntari sunt răsplătite de copii prin multă bucurie, zâmbete şi îmbrăţişări.

 

Voluntariatul în centre prezintă mari beneficii şi pentru formarea voluntarilor: ei devin mai siguri pe ei, mai responsabili, mai toleranţi şi mai altruişti, învaţă să fie profesori şi să se descurce în situaţii noi. Voluntarii nu au nevoie de experienţă în predare. Ei vor participa la training-uri despre metodologia predării şi educaţia non-formală şi vor avea mentori specialişti din fiecare domeniu.

 

Programul de voluntariat este structurat în module de vară şi de semestru, timp în care voluntarii merg săptămânal în centre pentru o lecţie interactivă de două ore. Tinerii formează echipe de câte doi şi predau unor grupe de 5-12 copii cu vârste între 4 şi 13 ani. Cei care doresc să se alăture proiectului sunt invitaţi să trimită CV-ul şi o scrisoare de intenţie la adresa office@ajungemmari.ro până pe 24 iunie, precizând şi domeniile de interes.

 

Proiectul “Dă-ţi pasiunea mai departe” poate fi susţinut la evenimentul caritabil Swimathon organizat de Fundaţia Comunitară Bucureşti pe 12 iulie, unde echipa SalvaMarii va face valuri pentru programul “Ajungem Mari”. Fondurile obţinute vor fi investite în materiale didactice, training pentru voluntari şi transportul copiilor pentru activităţile din afară centrelor. Detalii pe www.ajungemmari.ro şi pe platforma Swimathon.

Ajungem Mari – Asociaţia Lindenfeld

Asociaţia Lindenfeld este o organizaţie non-guvernamentalt ce are ca obiectiv facilitarea accesului grupurilor vulnerabile la domenii cheie ale societăţii, ca educaţia, sănătatea, protecţia mediului sau dezvoltarea sustenabilă. Principalul program al organizației este “Ajungem Mari”, adresat copiilor din medii defavorizate.

Scopul programului Ajungem Mari este de a reduce trauma instituţionalizării, a abandonului şi separării de familie pentru copiii din centre de plasament. Vrem să îi ajutăm să se dezvolte armonios, să prindă încredere în ei şi să îşi descopere pasiuni şi abilităţi care să îi recomande pentru o profesie. Detalii pe www.ajungemmari.ro.

 

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează