Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Curtezane, madone si femei fatale

0

 Metamorfozele portretului feminin in istoria si arta europeana

 

Fundatia Calea Victoriei va invita miercuri 23 Octombrie, ora 19:00, la cursul Curtezane, madone si femei fatale. Metamorfozele portretului feminin in istoria si arta europeana, sustinut de istoricul Monica Neatu.

Curtezane, madone și femei fatale

In orice muzeu, real sau imaginar, public sau personal, portretele feminine sunt nelipsite. Putini sunt colectionarii sau iubitorii de arta care nu au cedat farmecului misterios si fara varsta al doamnelor de pe panza. Dar dincolo de fascinatia noastra in fata acestor personaje feminine, se afla o istorie incarcata de simboluri mai putin cunoscute, ce rezuma, in esenta, conceptele legate de feminitate, frumusete sau sexualitate.

Va invitam la o calatorie inedita in lumea artelor. Cu ajutorul imaginilor si relatarilor celebre, vom descoperi impreuna modul in care s-a elaborat si s-a definit imaginea feminina in societatea europeana. Atelier va fi adaptat gusturilor personale ale cursantilor; de-a lungul intalnirilor noastre, fiecare participant isi va putea elabora propria colectie si ii va afla povestea.

Temele celor trei intalniri sunt:

1. O scurta introducere in istoria portretului feminin. Teme si subiecte predilecte – de la Eva si Venus la Fecioara Maria si Maria Magdalena. Femininul si cotidianul. Doamnele evului mediu – real si imaginar. Madone si curtezane in Renastere – ambivalenta feminina. Cateva ipoteze istorice. Trupurile feminine – ce simbolizeaza nuditatea lui Venus? Povestea unor imagini emblematice – Mona Lisa, La Fornarina, Venus din Urbino, Flora etc.

2. Doamnele barocului – cand rochia copleseste femeia. Fascinatia trupului – Rubens. O alta lume – scoala nordului. Senzualitatea gesturilor marunte – doamnele lui Vermeer. Chipuri delicate – eleganta si senzualitatea rococoului de la Watteau la Fragonard.

3. Secolul XIX si o noua perceptie a femininului. Pictorii coboara in strada – Doamnele impresionistilor. Stralucirea si drama curtezanelor: Olympia & co. Un nou chip – pariziana. Senzualitatea epocii art nouveau – femei fatale si imparatese. Klimt intre Iudita si Danae. Un feminin  care socheaza – de la Egon Schiele la Balthus. Picasso si modele sale. Femininul de la obiect la subiect -un parcurs.

Lector: Monica Neatu

Data incepere: 23 Octombrie 2013; Ora curs: 19:00

Numar ateliere: 3

Frecventa: saptamanal, miercuri

Cost: 130 ron; Cost redus (card fidelitate, studenti, pensionari): 120 ron

Locul desfasurarii: Fundatia Calea Victoriei – Str. Popa Soare, nr 40, etaj 1 (in apropierea Rondului Pache Protopopescu si Biserica Sfanta Vineri-Blvd Corneliu Coposu)

Inscrieri la CONTACT@VICTORIEI.RO

Detalii la www.victoriei.ro

Despre autor

avatar

Ne-am propus sa oferim celor din jur „delicatese culturale”, impachetate in forma unor evenimente sau ateliere care coloreaza si invioreaza peisajul cotidian. La Fundatia Calea Victoriei, discutam despre antropologie, istorie, muzica, pictura, astronomie, filozofie, teatru, mistica si orice alt subiect ne face placere sa abordam. Lectorii nostri sunt personalitati marcante ale vietii culturale bucurestene: profesori universitari, scriitori, pictori, actori etc. Numele fundatiei doreste sa celebreze o perioada efervescenta din istoria Bucurestilor, perioada in care Romania a fost un stat european in adevaratul sens al cuvantului, prin spirit si mentalitate. Vrem, de asemenea, sa sugeram ca exista o cale a victoriei personale prin vizitarea subiectelor culturale si intalnirea cu oameni care au cu adevarat lucruri de spus.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.