Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Cursuri gratuite de calificare sau formare în vederea unei cariere antreprenoriale pentru 460 de femei din București și Ilfov

0

Cursurile sunt oferite în cadrul proiectului „Șanse egale pentru femei active – Ș.E.F.A.” care sprijină femeile să devină mai competitive pe piața muncii 

460 de femei din zona București Ilfov vor beneficia de cursuri gratuite de calificare sau formare în vederea unei cariere antreprenoriale în cadrul unui proiect lansat la finalul acestei săptămâni de Asociaţia Romano ButiQ, în parteneriat cu K Consulting Management and Coordination (KCMC) și Centrul de Dezvoltare Curriculară și Studii de Gen: FILIA.

Conferinta deschidere_SEFA_1

Desfășurat până în octombrie 2015, proiectul „Șanse egale pentru femei active – Ș.E.F.A.” oferă cursuri de calificare femeilor care vor să aibă mai multe șanse de angajare și sprijină femeile care vor să aleagă o carieră antreprenorială prin cursuri de perfecționare în administrarea afacerilor, management de proiect, managementul întreprinderilor sociale etc. Acestea din urmă beneficiază și de consultanță și sprijin efectiv pentru deschiderea unei afaceri, urmare a unui concurs de idei.

Toate cursurile sunt acreditate de Autoritatea Națională pentru Calificări (ANC).  Pentru mai multe detalii despre cursuri, vă rugăm să accesați site-ul romanobutiq.ro (http://romanobutiq.ro/proiecte/sanse-egale-pentru-femei-active-s-e-f/cursuri-proiect-sanse-egale-pentru-femei-active-s-e-f/)

“Prin acest proiect ne dorim să construim o practică în promovarea egalității de gen și să sprijinim femeile din jurul nostru să devină active profesional, obținându-și astfel independența financiară. Pentru această inițiativă, avem în vedere atât femeile care își doresc un nivel mai înalt de calificare cât și femeile care au nevoie de sprijin în ceea ce privește accesul pe piața muncii” a declarat Nicoleta Bițu, directoarea executivă a Romano ButiQ.

O miză importantă a acestui proiect este identificarea problemelor cu care femeile se confruntă în accesul pe piața muncii, cât și la locul de muncă actual.

„Femeile trăiesc forme diverse de discriminare la intersecția dintre gen, etnie, orientare sexuală, dizabiliate, vârstă, limbă, religie, boală cronică necontagioasă, infectare HIV, apartenenţă la o categorie defavorizată etc. Pornind de la experiențele lor, ne dorim să înțelegem care sunt limitele cadrului legislativ și instituțional în domeniul egalității de gen și al antidiscriminării și să propunem un plan de măsuri pentru îmbunătațirea politicilor publice din domeniu” a declarat Andreea Bragă președinta Centrului de Dezvoltare Curiculară și Studii de Gen:FILIA.

În cadrul conferinței de lansare a participat și doamna Ioana Cazacu, Secretar de Stat, Președintă a Departamentului pentru Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați (DESFB), din cadrul Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice. Doamna Ioana Cazacu a subliniat importanța colaborării dintre societatea civilă și DESFBD pentru elaborarea și implementarea unor politici publice în domeniul egalității de gen, care să răspundă problemelor cu care se confruntă femeile. De asemenea, a prezentat activitățile și responsabilitățile DESFB în domeniul egalității de gen.

Unul dintre aspectele subliniate la conferința de lansare a proiectului este nivelul redus de conștientizare și nevoia de informare cu privire la discriminarea la locul de muncă.

Potrivit datelor prezentate de Alexandru Vasile secretar de Stat la Consiliul National pentru Combaterea Discriminării în cadrul conferinței de lansare a proiectului, în anul 2012 din totalul dosarelor înregistrate la CNCD, 11 au vizat situații de discriminare pe criterii de gen la locul de muncă. În patru dintre dosare CNCD a dat solutie de constatare a faptei de discriminare, amenzile aplicate ajungând la un cuantum total de aproximativ de 12,000 lei. În anul 2013 s-au înregistrat 21 astfel de dosare, 11 fiind soluționate prin constatarea faptei de discriminare și aplicarea unor amenzi în cuantum total de peste 60,000 lei.

Deși există o tendință ușor crescătoare, numărul redus de situații de discriminare pe criteriul de gen înregistrat de CNCD anual nu ilustrează numărul real de situații de discriminare, ci subliniază lipsa de informare privind legislația din domeniul combaterii discriminării și egalității de gen și nevoia îmbunătățirii politicilor publice din domeniu.

Proiectul „Șanse Egale pentru Femei Active – Ș.E.F.A.” (ID proiect 131707) este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Despre Asociația Romano ButiQ:

Asociația Romano ButiQ s-a înființat din nevoia de a prezenta într-un mod realist și necosmetizat comunitatea romă și de a crea spațiul în care oamenii să descopere experimental valoarea adusă în societate de membrii acestei etnii, dincolo de stereotipul negativ sau de paradigma de victimă.

Despre K Consulting Management and Coordination (KCMC)

KCMC este organizaţie dedicată dezvoltării şi implementării soluţiilor sustenabile pentru dezvoltarea comunităţilor din România și funcţionează ca o entitate de economie socială. KCMC oferă cadrul pentru dezvoltarea economiei sociale în mod direct prin proiecte şi prin serviciile de consultanţă şi formare cu scopul de a contribui proactiv la conturarea unei societăți în care egalitatea de șanse, accesul pe piața muncii și creșterea economică să reprezinte oportunități reale pentru toate grupurile vulnerabile din România.

Despre Centrul de Dezvoltare Curriculară și Studii de Gen: FILIA

FILIA sprijină egalitatea de șanse prin acțiuni educative, activități de emancipare a femeilor, de promovare a participării acestora în politică, precum și studii, cercetări și propuneri de politici publice care sprijină incluziunea socială. FILIA promovează asigurarea unei vieţi demne pentru femei şi bărbaţi indiferent de etnie, dizabilităţi, orientare sexuală, mediu de rezidenţă, educaţie etc. Centrul FILIA desfăşoară activităţi structurate pe trei paliere principale: cercetare, activism şi conştientizare, dezvoltare instituţională.

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.