Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Cursul: Mircea Eliade: Istoria religiilor si literatura fantastica, sustinut de Mario Barangea.

0

Fundatia Calea Victoriei va invita marti, 29 ianuarie, de la ora 19.00, la cursul: Mircea Eliade: Istoria religiilor si literatura fantastica, sustinut de Mario Barangea.

 

Eliade

Mircea Eliade Istoria religiilor si literatura fantastica

 

Fundatia Calea Victoriei va invita marti, 29 ianuarie, de la ora 19.00, la cursul: Mircea Eliade: Istoria religiilor si literatura fantastica, sustinut de Mario Barangea.

Fiecare dintre cele cinci intalniri este o incercare per se de a deslusi cate ceva (poate nici de ajuns dar cu siguranta nici prea putin) din opera si viata lui Mircea Eliade. Un curs despre o biografie, fara o parcurgere scolareasca, banala, care sa dilueze nepermis nucleele.

Cursul acesta e gandit in doua coordonate. La fiecare intalnire vom discuta doua carti (cu tot contextul aferent): una din literatura lui Eliade si alta din opera sa stiintifica. Structura se descifreaza intotdeauna in compozitie, asa cum va fi fi in cazul acesta.

Avand alaturi marturiile lui Ioan Petru Culianu, Andrei Oisteanu, Florin Turcanu, Mircea Handoca et alii, vom sti sa evitam criticile injuste aduse lui Eliade dar si cum sa asimilam scaderile acestuia.

Temele celor cinci intilniri sint:

1. De la macro- la micro-cosmos: Cosmologie si Alchimie babiloniana (1937). Tinerete fara de tinerete (1976).

2. Realul si realitatea – un dinamism al unitatii Adevar-Iluzie: Tehnici Yoga (1948). Nopti la Serampore (1940).

3. O privire in lumea dinauntru: Samanismul si tehnicile arhaice ale extazului (1951). Un om mare (1945).

4. Nadirul si zenitul una sunt: Sacrul si profanul (1957). Dayan (1979).

5. Formele si structurile sacrului: Tratat de istorie a religiilor (1949). Pe strada Mantuleasa (1967).

 

Lector: Mario Barangea

Data incepere: 29 Ianuarie 2013; Ora curs: 19:00

Cost: 225 ron; Cost redus (card fidelitate, studenti, pensionari): 200 ron

Locul desfasurarii: Fundatia Calea Victoriei, str. Caimatei 20, et 3.

Inscriere la CONTACT@VICTORIEI.RO

Despre autor

avatar

Ne-am propus sa oferim celor din jur „delicatese culturale”, impachetate in forma unor evenimente sau ateliere care coloreaza si invioreaza peisajul cotidian. La Fundatia Calea Victoriei, discutam despre antropologie, istorie, muzica, pictura, astronomie, filozofie, teatru, mistica si orice alt subiect ne face placere sa abordam. Lectorii nostri sunt personalitati marcante ale vietii culturale bucurestene: profesori universitari, scriitori, pictori, actori etc. Numele fundatiei doreste sa celebreze o perioada efervescenta din istoria Bucurestilor, perioada in care Romania a fost un stat european in adevaratul sens al cuvantului, prin spirit si mentalitate. Vrem, de asemenea, sa sugeram ca exista o cale a victoriei personale prin vizitarea subiectelor culturale si intalnirea cu oameni care au cu adevarat lucruri de spus.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.