Curs de vara – Initiere in istoria Filmului (18 – 22 august)

0

Fundatia Calea Victoriei te invita la un curs de vara propus de regizorul Vlad Trandafir. Initiere in istoria Filmului (18 – 22 august) se adreseaza celor pasionati de filmele bune, precum si cinefililor care doresc sa intelegea mai bine arta marilor regizori care au marcat istoria filmului.

Istoria Filmului

Pe parcursul celor cinci intalniri, veti putea discuta despre reprezentantii si principalele caracteristici ale celor mai mari curente din istoria cinematografului, de la inceputurile lui, trecand prin Impresionismul francez, Expresionismul german, Suprarealism, Montajul sovietic, Neorealismul Italian, Noul Val Francez, Free Cinema, American New Wave/Indy Cinema si Dogma ’95, pana in prezent.

Va veti familiariza si cu marii actori ai timpului, de la Charlie Chaplin la John Cassavetes si de la Jean-Paul Belmondo la Brigitte Bardot si Julietta Massina.

Cursul este conceput cu precadere pentru cei care vad in arta si cultura mijloace de dezvoltare personala si pentru care studiul imaginii reprezinta sansa de a lua act de realitatile prezentului, covarsitor dominat de cultura video.

Temele cursului de istoria filmului:

SEDINTA 1: Inceputuri. Auguste si Louis Lumière, Georges Méliès. Scoala de la Brighton. George A. Smith, James Williamson. Filmul mut clasic hollywoodian. D. W. Griffith, Charlie Chaplin
SEDINTA 2: Suprarealismul. Luis Buñuel, Alain Resnais. Montajul sovietic. Lev Kuleshov, Serghei Eisenstein
SEDINTA 3: Impresionismul francez. Abel Gance, Germaine Dulac, Jean Epstein. Expresionismul german. Fritz Lang. Realismul poetic francez. Jean Renoir, Pierre Chenal, Marcel Carné
SEDINTA 4: Filmul noir. John Huston, Billy Wilder, Alfred Hitchcock, Orson Welles. Neorealismul Italian. Luchino Visconti, Michelangelo Antonioni Federico Fellini. Noul Val Francez. François Truffaut, Jean-Luc Godard, Eric Rohmer, Claude Chabrol, Jacques Rivette
SEDINTA 5: American New Wave/ Indy Cinema. John Cassavetes. Dogma ’95. Lars von Trier, Thomas Vinterberg.

Lector:  Vlad Trandafir

Data incepere: 18 august 2014; Ora curs: 19:00

Numar ateliere: 5

Frecventa: zilnic (luni-vineri, 18-22 iulie)

Cost: 225 ron; Cost redus (card fidelitate, studenti, pensionari): 200 ron

Loc desfasurare: Fundatia Calea Victoriei – Str. Popa Soare nr. 40, etaj 1 (in apropierea Rondului Pache Protopopescu si Bisericii Sfanta Vineri – B-dul Corneliu Coposu)

Inscriere la CONTACT@VICTORIEI.RO

Detalii la www.victoriei.ro

 

Despre autor

avatar

Ne-am propus sa oferim celor din jur „delicatese culturale”, impachetate in forma unor evenimente sau ateliere care coloreaza si invioreaza peisajul cotidian. La Fundatia Calea Victoriei, discutam despre antropologie, istorie, muzica, pictura, astronomie, filozofie, teatru, mistica si orice alt subiect ne face placere sa abordam. Lectorii nostri sunt personalitati marcante ale vietii culturale bucurestene: profesori universitari, scriitori, pictori, actori etc. Numele fundatiei doreste sa celebreze o perioada efervescenta din istoria Bucurestilor, perioada in care Romania a fost un stat european in adevaratul sens al cuvantului, prin spirit si mentalitate. Vrem, de asemenea, sa sugeram ca exista o cale a victoriei personale prin vizitarea subiectelor culturale si intalnirea cu oameni care au cu adevarat lucruri de spus.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.