Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Curs de introducere in Istoria Artei

0

Din 8 aprilie, Fundatia Calea Victoriei va invita sa va bucurati de frumusetea picturii si a arhitecturii europene la Cursul de Introducere in Istoria artei, sustinut de Petruţa Baniţă, restaurator si absolventă a Facultăţii de Istoria şi Teoria Artei, Universitatea de Arte Bucureşti.

Istoria artei este un domeniu extrem de vast care, fara cateva marcaje si directii orientative, ne plaseaza romantic intr-un labirint de forme si stiluri. Va propun sa facem impreuna o calatorie relaxanta prin etape si stiluri in arta si arhitectura. Pe parcursul celor opt intalniri, vom intelege cum momente si cumpene istorice si socio-culturale au influentat si continua sa influenteze evolutia artelor.

Stim ca istoria e ciclica si, pornind de la Antichitatea greco-romana, vom vedea in ce fel bazele puse atunci in constructia Cetatii vor influenta stilurile ulterioare, cum anumite forme preluate vor capata sensuri noi sau cum spiritualitatea si noile descoperiri tehnologice si stiintifice vor determina schimbari de expresivitate si stil in arta. Ne oprim cu prezentarea noastra in secolul XX, pana la cel de-al doilea razboi mondial.

La fiecare dintre intalnirile cursului de istoria artei vom inainta in descifrarea labirintului si vom povesti, analizind impreuna imagini reprezentative, despre  stiluri si curente culturale. Nu vom trece cu vederea evolutia artei de pe teritoriul Romaniei – vom discuta despre elementele specifice artei romanesti si vom cunoaste operele unor pictori celebri.

 

Temele cursului de istoria artei vor fi:

1. Antichitatea – Grecia si Roma.

2. Evul Mediu – Bizantul si Occidentul, respectiv, arta bizantina, arta romanica si arta gotica

3. Renasterea – redescoperirea si revitalizarea artei romane sub auspiciile principilor italieni

4. Barocul si plenitudinea formelor, Rococo si arta decadenta, Neoclasicismul si Romantismul

5. Secolul al-XIX-lea – Impresionismul si post-impresionismul

6. Simbolismul si instalarea Art-nouveau-ului ca stil marcant pentru inceputul secolului XX

7. Secolul XX si Modernismul – Expresionismul, Futurismul, Cubismul, Dadaismul, Bauhaus, Constructivismul, Noul Realism si Surprarealismul.

8. Arta si stiluri pe teritoriul Romaniei.

 

Lector: Petruta Banita

Data incepere: 8 aprilie 2014; Ora curs: 19:00

Numar ateliere: 8; Frecventa: saptamanal, marti

Varsta Minima: 14 ani

 

Cost: 350 ron; Cost redus (card fidelitate, studenti, pensionari): 315 ron

Loc: Fundatia Calea Victoriei, str Popa Soare nr 40, etaj 1

Va puteti inscrie la contact@victoriei.ro, detalii pe www.victoriei.roIntroducere in Istoria Artei

Despre autor

avatar

Ne-am propus sa oferim celor din jur „delicatese culturale”, impachetate in forma unor evenimente sau ateliere care coloreaza si invioreaza peisajul cotidian. La Fundatia Calea Victoriei, discutam despre antropologie, istorie, muzica, pictura, astronomie, filozofie, teatru, mistica si orice alt subiect ne face placere sa abordam. Lectorii nostri sunt personalitati marcante ale vietii culturale bucurestene: profesori universitari, scriitori, pictori, actori etc. Numele fundatiei doreste sa celebreze o perioada efervescenta din istoria Bucurestilor, perioada in care Romania a fost un stat european in adevaratul sens al cuvantului, prin spirit si mentalitate. Vrem, de asemenea, sa sugeram ca exista o cale a victoriei personale prin vizitarea subiectelor culturale si intalnirea cu oameni care au cu adevarat lucruri de spus.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.