Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Curs de filosofie: Filosofia – un stil de viață / 19 iulie

0

Prezentare Curs de filosofie: Filosofia – un stil de viață

Filosofia înseamnă dragoste de înţelepciune, căutarea răspunsului la cele mai profunde întrebari ale omului: Ce este viaţa? Ce este omul? Există un sens al vieţii? Putem face lumea un loc mai bun? Ce este fericirea? De ce există suferinţă? Ne putem cunoaşte pe noi înşine? Putem deveni mai buni?
Cursul de Filosofie Comparată vă permite să găsiţi răspunsul la aceste întrebări fundamentale ale vieţii prin intermediul studiului comparat al învăţăturilor celor mai importanţi înţelepţi ai umanităţii şi a celor mai evoluate civilizaţii din istorie: India, Tibet, Egipt, China, Grecia, Roma.

Cursul vă propune o întâlnire cu ideile filosofice prezentate ca soluții reale în fața problemelor cotidiene, ca instrumente de autocunoaștere, pentru a trăi o viață mai profundă și mai autentică. Cele douăsprezece teme ale cursului își propun cercetarea în mod activ a celor trei aspecte fundamentale ale existenței:

  • Etica – cunoașterea de sine și armonizarea personalității în acord cu valorile superioare pentru a deveni un om mai bun;
  • Sociopolitica – conviețuirea cu ceilalți pe baza unui model echilibrat, ordonat, transformarea socială prin transformarea individuală;
  • Filosofia istoriei – raportul corect al omului cu istoria și cu timpul, care este sensul drumului parcurs de omenire și care sunt punctele cele mai importante ale acestui parcurs.

Temele cursului sunt:
1. ETICA ATEMPORALĂ.
De ce avem nevoie de filosofie? Ce sunt valorile durabile?
2. BHAGAVAD-GITA
Calea eroului şi acţiunea altruistă.
3. GLASUL LINIŞTII
Interpretarea unui text tibetan. Evoluţie şi căile cunoaşterii.
4. SIDDHARTA GAUTAMA BUDDHA
Calea de mijloc şi cum putem învăţa din suferinţă.
5. CONFUCIUS
Omul nobil şi asumarea responsabilităţii.
6. VIAŢA MORALĂ ÎN EGIPTUL ANTIC
Norme etice pentru o societate civilizată şi fericită.
7. ARISTOTEL
Construirea scării valorilor şi cucerirea fericirii.
8. PLOTIN
Despre suflet şi viaţă lăuntrică. Cele trei etape ale dezvoltării personalităţii.
9. IMMANUEL KANT
Datoria şi voinţa bună.
10.PLATON
Justiţie şi libertate. Cheile armoniei individuale şi sociale.
11.STOICISMUL ÎN ROMA
Cetăţeanul lumii: liberul arbitru şi slujirea celorlalţi.
12.FILOSOFIA ISTORIEI
Timpul cosmic şi istoria umană: limite şi oportunităţi.

Ciclul-I-BMB

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.