Curs de filosofie: Filosofia – un stil de viață / 19 iulie

0

Prezentare Curs de filosofie: Filosofia – un stil de viață

Filosofia înseamnă dragoste de înţelepciune, căutarea răspunsului la cele mai profunde întrebari ale omului: Ce este viaţa? Ce este omul? Există un sens al vieţii? Putem face lumea un loc mai bun? Ce este fericirea? De ce există suferinţă? Ne putem cunoaşte pe noi înşine? Putem deveni mai buni?
Cursul de Filosofie Comparată vă permite să găsiţi răspunsul la aceste întrebări fundamentale ale vieţii prin intermediul studiului comparat al învăţăturilor celor mai importanţi înţelepţi ai umanităţii şi a celor mai evoluate civilizaţii din istorie: India, Tibet, Egipt, China, Grecia, Roma.

Cursul vă propune o întâlnire cu ideile filosofice prezentate ca soluții reale în fața problemelor cotidiene, ca instrumente de autocunoaștere, pentru a trăi o viață mai profundă și mai autentică. Cele douăsprezece teme ale cursului își propun cercetarea în mod activ a celor trei aspecte fundamentale ale existenței:

  • Etica – cunoașterea de sine și armonizarea personalității în acord cu valorile superioare pentru a deveni un om mai bun;
  • Sociopolitica – conviețuirea cu ceilalți pe baza unui model echilibrat, ordonat, transformarea socială prin transformarea individuală;
  • Filosofia istoriei – raportul corect al omului cu istoria și cu timpul, care este sensul drumului parcurs de omenire și care sunt punctele cele mai importante ale acestui parcurs.

Temele cursului sunt:
1. ETICA ATEMPORALĂ.
De ce avem nevoie de filosofie? Ce sunt valorile durabile?
2. BHAGAVAD-GITA
Calea eroului şi acţiunea altruistă.
3. GLASUL LINIŞTII
Interpretarea unui text tibetan. Evoluţie şi căile cunoaşterii.
4. SIDDHARTA GAUTAMA BUDDHA
Calea de mijloc şi cum putem învăţa din suferinţă.
5. CONFUCIUS
Omul nobil şi asumarea responsabilităţii.
6. VIAŢA MORALĂ ÎN EGIPTUL ANTIC
Norme etice pentru o societate civilizată şi fericită.
7. ARISTOTEL
Construirea scării valorilor şi cucerirea fericirii.
8. PLOTIN
Despre suflet şi viaţă lăuntrică. Cele trei etape ale dezvoltării personalităţii.
9. IMMANUEL KANT
Datoria şi voinţa bună.
10.PLATON
Justiţie şi libertate. Cheile armoniei individuale şi sociale.
11.STOICISMUL ÎN ROMA
Cetăţeanul lumii: liberul arbitru şi slujirea celorlalţi.
12.FILOSOFIA ISTORIEI
Timpul cosmic şi istoria umană: limite şi oportunităţi.

Ciclul-I-BMB

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează