Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Curs de Desen: creion, carbune, pastel

0

Fundația Calea Victoriei vă invită de miercuri, 9 ianuarie, ora 19:00, la Cursul de Desen: creion, cărbune, pastel, susținut de Teodora Vărzaru.

Oricine poate desena. Mai bine spus, oricine poate învăța să deseneze, deoarece desenul poate însemna talent și imaginație, dar în aceeași măsură poate însemna doar observație, măsurători și exercițiu.

Desenul este o tehnică și o artă care constă în reprezentarea grafică a unui obiect, a unei figuri, sau a unui peisaj pe o suprafață bidimensională, plană sau curbă. Reprezentarea se face în general prin linii, puncte, pete, simboluri etc. Desenul poate fi monocrom sau colorat.

Nimic mai simplu. Dar de unde începem și unde ne propunem să ajungem? Iată temele celor 4 întâlniri:

1 – Bazele unui desen. Învățăm cum să încadrăm o imagine. Ce înseamna compoziția și care sunt regulile compoziționale. Cum se începe o compoziție de natură statică. Cum să măsurăm astfel încât să ne educăm simțul vizual și coordonarea mână-ochi.

2 – Hașură. Umbre și lumini. Pe aceeași natură statică deja începută în cursul anterior, aflăm care este firescul umbrelor. Învățăm ce este hașura și cum să o folosim corect. Ne îndreptăm atenția către diferitele tipuri de contrast, dar și către degrade-uri fine și tonuri subtile.

3 – Mari artiști. Ne inspirăm din desenele lui Albrecht Durer, da Vinci, Degas, Cezanne, Renoir, Rodin, Toulouse-Lautrec, Picasso, Van Gogh, Warhol și mulți alții, pentru a putea înțelege mai bine cu ce provocări s-au confruntat aceștia în realizarea unei opere. Și cu atât mai mult vom începe să înțelegem diferențele dintre desenul caracteristic picturii, cel al graficii, desenul de arhitectură sau cel al sculptorilor.

4 – Ce este un crochiu? Ne vom ajuta de informațiile deja acumulate și vom exersa simțul observației încercând să facem schițe după corpul uman. Vom afla cum surprinzi „esența” unui om sau a unui obiect într-un timp scurt. Ne vom ajuta de cretă color și acuarelă, ca să realizăm mai multe astfel de crochiuri.

Cursul de desen pentru începători începe miercuri, 9 ianuarie, ora 19.00. Are 4 întâlniri, cu frecvență săptămânală, și se desfășoară la Fundația Calea Victoriei: str. C. A. Rosetti 47, et. 1, București. Ca să participi e necesar să te înscrii pe contact@victoriei.ro și să achiți taxa de participare (400 de lei, materiale incluse).

Despre autor

avatar

Ne-am propus sa oferim celor din jur „delicatese culturale”, impachetate in forma unor evenimente sau ateliere care coloreaza si invioreaza peisajul cotidian. La Fundatia Calea Victoriei, discutam despre antropologie, istorie, muzica, pictura, astronomie, filozofie, teatru, mistica si orice alt subiect ne face placere sa abordam. Lectorii nostri sunt personalitati marcante ale vietii culturale bucurestene: profesori universitari, scriitori, pictori, actori etc. Numele fundatiei doreste sa celebreze o perioada efervescenta din istoria Bucurestilor, perioada in care Romania a fost un stat european in adevaratul sens al cuvantului, prin spirit si mentalitate. Vrem, de asemenea, sa sugeram ca exista o cale a victoriei personale prin vizitarea subiectelor culturale si intalnirea cu oameni care au cu adevarat lucruri de spus.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.