Cum susţinem activ schimbarea în sisteme socio-ecologice, cu mai mult impact și mai puțină suferință – un workshop cu Eugenio Molini.

0

Consultant în procese de schimbare la ONU și Stockholm Resilience Center, Eugenio Molini aduce pe 11-12 noiembrie în România workshop-ul “The shift in change. More impact and less pain”. Specialitatea sa este designul şi facilitarea proceselor de transformare în care succesul depinde de colaborarea dintre părţi cu diferite perspective, profesii, culturi şi chiar interese divergente. Un curs dedicat celor ce-și doresc schimbare în sistemele din care fac parte.

2 zile de workshop pentru AGENȚII DE SCHIMBARE, cei ce promovează schimbarea în organizațiile ce le conduc, comunitățile sau teritoriile în care locuiesc.

Vom aborda 3 zone
1. PREGĂTIREA DE LA AGENT DE SCHIMBARE LA AGENT DE TRANSFORMARE INTENȚIONALĂ
o schimbându-ne felul de a ne schimba
o creștem impactul intervențiilor
o scădem suferința provocată de schimbările ce le promovăm

2. PROMOVĂM SCHIMBAREA ÎN ORGANIZAȚII SAU SISTEME STRUCTURATE ȘI DELIMITATE MĂRGINITE, UNDE
o este o delimitare clară între sistem si mediul de operare
o există o structură ierarhică, ce poate fi alimentată cu putere sau alimentată cu funcționalitate
o părțile din sistem sunt interdependente dar nu autonome

3. PROMOVAM SCHIMBAREA ÎN SISTEME DIFUZE ȘI ÎNTREȚESUTE, UNDE
o nu este o delimitare clară între sistem și mediul în care este încorporat
o toți jucătorii sunt interdependenți și autonomi
o nu există o ierarhie formală, în ciuda diferențelor reale de putere

La GAIT (Guild of Agents for Intentional Transformation), noi am experimentat că cele mai multe din încercările a susţine activ schimbarea cu abordări tradiționale au impact foarte mic în proporție cu timpul, energia și banii investiți. De asemenea, experienţa ne-a confirmat ca cele mai multe din procesele de schimbare provoacă mai multă suferință decât caștiguri.

CONŢINUTUL ATELIERULUI

În acest workshop Eugenio Molini va urma modelul GAIT pentru transformare, împărtășindu-ne experiența, conceptele, abordarea și metodologia ce le folosește pentru a sprijini procesele de schimbare atunci când lucrează cu clienții săi.

Workshopul se va focusa pe următoarele subiecte:

– Promovarea schimbării cu prezență. Pasiune și compasiune
– Asistarea la mai multe dileme transparență versus prudență, generozitate versus sustenabilitate, inițiativă versus control.
– Definirea condițiilor de boundary/limite ce ne va ajuta să ne pastrăm fideli unei strategii când nimic din jurul nostru nu este stabil
– Gestionarea rezistențelor și inerțiilor
– Gestionarea vertijului încrederii și responsabilității
– Renunțarea la controlul a ce nu pute controla, păstrăm controlul asupra a ceea ce putem controla și dezvoltarea înțelepciunii de a vedea diferența dintre acestea
– Contribuind la nasterea structurilor flexibile ce sprijină colaborarea dintre mai multe părți interesate, interne ori externe, care ar putea avea sau nu interese comune cu fiecare sau cu noi.
– Imaginarea viitorului doriit care face ca toate părțile interesate să se simtă invitate. Definirea scopurilor SMART.
– Formularea dilemelor ce vom avea să le gestionăm pe parcurs
– Discernerea când să intervenim cu intruniri și evenimente și când să o facem cu mici acțiuni diseminate în întregul sistem ce dorim să-l influențăm
– Designul proiectelor ce contribuie la dezvoltarea sistemului către un viitor dorit, în același timp permițându-ne noua și celorlalte părți interesate să-și urmărească propriile interese
– Designul întrunirilor și proceselor ce cresc participarea, interactivitatea și autonomia tuturor participanților
– Inițierea de procese cu implicare și terminându-le cu satisfacție.

METODOLOGIA WORKSHOPULUI

Workshopul va urma o metodologie acțiune-învățare, combinând prelegeri scurte conceptuale cu trainingul de abilități, discuții de grup, reflecții individuale și lucru pe cazuri concrete.

Participanții vor fi invitați să-și prezinte cazurile curente la care lucrează, astfel să putem aplica tot ce învățăm la situații reale.
Formularul de înscriere https://goo.gl/forms/w6enTC21DojOk49N2.

Taxă de participare: 135 EUR/participant. Recomandăm rezervarea locului în avans.

Despre Eugenio Moliní

” E dorinţa arzătoare a inimii mele să experimentez procese de schimbare în care fiecare persoană poate străluci în lumina proprie, în acelaşi timp în care toţi ceilalţi strălucesc. Adeseori, lumina fiecăruia intră în umbră din cauza nevoii de supunere sau a aşteptărilor de înţelegere. Iar cu strălucirea umbrită, şansele ca un proces să ducă undeva sunt mult reduse.”

Consultant în dezvoltare organizaţională din 1990. Specialitatea sa este designul şi facilitarea proceselor de transformare în care succesul depinde de colaborarea dintre părţile cu diferite perspective, profesii, culturi şi chiar interese divergente. Abordarea sa ca şi consultant vizează următoarele direcţii:

• susţinerea transformării în sistemele cu structuri delimitate (cum sunt companiile, organismele locale, naţionale şi intenaţionale, primăriile, etc) pentru ca ele să prospere în sistemul lor socio-ecologic complicat şi să fie operaţionale fără să facă rău.
• susţinerea apariţiei unor reţele complexe orientate spre taskuri în sisteme întrețesute şi difuze (cum sunt teritoriile, oraşele, pieţele şi reţelele cu diverşi stakeholderi, etc.)

În afara de practica sa de consultanţă, el a iniţiat GAIT- “Organizaţia agenţilor de transformare intenţională”, o reţea a oamenilor care îşi asumă să se sprijine reciproc pentru a creşte impactul intervenţiilor lor, în acelaşi timp în care diminuează durerea pe care ei o cauzează celor care vor fi afectaţi de schimbare, evitând în acelaşi timp să se pună ei înşişi în pericol.

A lucrat în special în Suedia şi Spania, dar de asemena în Africa şi America Latină, cu companii naţionale, multinaţionale şi globale; cu organizaţii locale, naţionale şi multilaterale.

Te poţi conecta la blogul său www.molini.es

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine aproape 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele informații care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. 12 ani De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.