Fundatia Calea Victoriei organizeaza, din 9 mai ora 18.30, cursul: Cum se face un Interviu? Cum se scrie un Reportaj?, sustinut de scriitorul Eugen Istodor.
Cum se face un Interviu? Cum se scrie un Reportaj?
Fundatia Calea Victoriei organizeaza, din 9 mai ora 18.30, cursul: Cum se face un Interviu? Cum se scrie un Reportaj?, sustinut de scriitorul Eugen Istodor.
“Intrebi. Povestesti. Esti in viltoarea evenimentelor. Curios. Spontan. Al dracului. Calcind „pe cadavre”. Gresind. Tradind. Ezitind. „Stind tablou”. Pe timp urit si in spatiu ostil. Deschizindu-si ochii si vazind pe ce lume traiesti. Scriind. Montind. Impartasind. Deschizind ochii altora. Daruindu-le disconfortul fiecarui cuvint. Pledind o cauza.”-Eugen Istodor
Aceste lucruri si multe altele le poti invata facind interviu si reportaj. Atent la detalii si indoieli. Unde-si folosesc toate acestea? In presa scrisa si audio-video. Pe blogul tau. Pe Facebook. Pe Twitter. In conversatia cu celalalt. Poate si la angajare. Lumea „te fura”. De ce sa fii prada? Poti fi reporter. Vino la cursul de Interviu si Reportaj pentru a fi gata sa faci fata provocarilor.
Un atelier plin de capcane, iesiri in teren si invataminte creat de catre Eugen Istodor, jurnalist „nascut si crescut” in lumea interviurilor si reportajelor.
Temele celor cinci intilniri sint:
1.Cu ce se „maninca” Interviul si Reportajul? Reguli. Interviuri si Reportaje celebre. Analiza pe text. Lectii romanesti si din lumea larga.
2. „Intrebarea sint eu”. Ce intrebari se pun? Cind sint intrebarile esentiale, anticipative, otravitoare, proaste, banale, stralucitoare?
3. „Raspunsul e mereu mai destept decit mine”. Cum „mirosim” pe loc un raspuns? Raspunsurile in doi peri, duplicitare, sincere, participative.
4. Life is live. Munca cu oamenii „in direct”. Nepregatit, destept si gafeur – in acelasi timp. Pregatit, briliant si invingator – mereu.
5. Psihologia tacerii si placerea contemplatiei. Cind realitatea urla. Cind omul nu tace. Cind reporterul doar inregistreaza.
6. A transcrie si a monta interviul si reportajul. Tigara de nervi si telefonul de dupa. Nu-i de ajuns! Nu-i bine! Ia-o de la capat! E bine, dar nu mai e de interes.
7. Concluzii. Intr-o zona in care concluziile se trag din mers. Invatatul din greseli. De ce nu esti niciodata „cel mai bun”?
Lector:Eugen Istodor
Data incepere: 9 Mai 2012;Ora curs:18:30
Cost: 300 ron; Cost studenti si pensionari: 270 ron
Locul desfasurarii: Fundatia Calea Victoriei, str. Caimatei 20, et. 3.
Inscriere la: CONTACT@VICTORIEI.RO