Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Cum se fabrică textilele inteligente. Dr. ing. Carmen Ghițuleasa la conferințele ScienceHUB

0

Industria textilă este cea de-a doua ca pondere în exporturi din economia românească și este considerată unul dintre domeniile cu un potențial mare de dezvoltare. Una dintre direcțiile dinspre care se poate aștepta o creștere substanțială este inovația. Carmen Ghițuleasa, director general al Institutului Național de Cercetare Dezvoltare pentru Textile și Pielărie (INCDTP), va vorbi sâmbătă, 25 iunie, la ora 10.30, la conferința ScienceHUB, despre un hibrid de laborator specializat, atelier de croitorie și studio de design în care se testează și se produc materialele viitorului. Întâlnirea va fi moderată de Corina Negrea, jurnalist de știință, va avea loc în București, în librăria Humanitas de la Cișmigiu și va putea fi urmărită în direct online în Suceava, Oradea și Sibiu. O premieră a acestei ediții este transmisia live a dezbaterii la Chișinău și parteneriatul cu Asociația de educație nonformală Artico din Republica Moldova.

news-ScienceHUB
Echipa INCDTP e preocupată de siguranță, dar și de design, lucru foarte important pentru ca textilele și confecțiile să se transforme într-o industrie culturală și creativă de succes. Materialele produse sunt rezistente la temperaturi foarte ridicate sau foarte scăzute, la raze ultraviolete sau diverși compuși chimici periculoși. Uniformele, ca cele ale pompierilor sau cele folosite în spitale, costumele pentru înotători sau cicliști profesioniști, nu sunt doar gândite să se potrivească unor condiții speciale, ci sunt și atrăgătoare. Institutul sprijină 4 clustere de textile în România și are parteneriate cu universități și producători din mai multe țări. Printre domeniile în care veți găsi materiale și produse dezvoltate de INCDTP sunt securitate civilă și uz profesional, sport și timp liber, textile industriale, transport, militar, construcții și geotextile, agricultură sau ambalaje.

Tehnologia promite multe alte lucruri interesante. INCDTP produce deja textile inteligente. Sunt pe piață echipamente sportive sau tricouri în care au fost integrați senzori sau procesoare care pot interacționa cu alte dispozitive și pot transmite informații despre condiția fizică sau starea de sănătate a celor care le poartă. Există materiale care permit reglarea temperaturii corpului. Se testează nanoparticule care îmbunătățesc performanța și rezistența textilelor, iar în domeniul medical se lucrează la proteze vasculare și țesut artificial. O altă schimbare este trecerea de la produse de masă la unele ultrapersonalizate, lucru posibil datorită modelelor extrem de fidele ale corpului create cu ajutorul scannerelor 3D.

Vă așteptăm la întâlnirea cu dr. ing. Carmen Ghițuleasa.

Organizator: ScienceHUB

Conferința va avea loc în librăria Humanitas de la Cișmigiu din București și va fi transmisă live în Suceava, librăria Humanitas Oradea, librăria Humanitas Sibiu, Chișinău.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.