Cum să ai un an mai bun? Devino voluntar într-un centru de plasament!

0

Cum să ai un an mai bun? Devino voluntar într-un centru de plasament!

-cursuri interactive pentru copiii instituţionalizaţi-

Colaj - Volunteer - have fun, change lives

A simţi că schimbi o viaţă este o răsplată frumoasă pentru doar două ore pe săptămână alături de copiii din centrele de plasament. Închişi în centre, copiii au mare nevoie de îndrumători care să le deschidă noi perspective şi să îi atragă spre educaţie.

Tinerii peste 15 ani din Bucureşti şi Cluj-Napoca sunt invitaţi să aducă bucurie copiilor din centre de plasament prin proiectul „Dă-ţi pasiunea mai departe!”. Ei vor susţine  cursuri interactive, prin joc, în funcţie de pasiunile lor – de la matematică sau engleză, la fotografie sau dans.

Proiectul de voluntariat „Dă-ţi pasiunea mai departe!”, nominalizat drept proiectul anului la Gala Naţională a Voluntarilor, se desfăşoară în cadrul programului educaţional Ajungem Mari al Asociaţiei Lindenfeld. Momentan sunt implicaţi în proiect 150 de voluntari care ajută 300 de copii din sectoarele 1, 2, 3 şi 6, dar proiectul se extinde în noi centre de plasament din Bucureşti şi Cluj.

Ce înseamnă „Dă-ţi pasiunea mai departe!”? Voluntarii le împărtăşesc celor mici pasiunile lor – matematică, romană, engleză, cinematografie, dans, muzică, teatru, fotografie, scriere creativă, educaţie pentru sănătate etc.  Fie că este vorba de materii şcolare sau de cursuri creative, orele se desfăşoară prin joc, într-un mod interactiv şi amuzant.

Voluntarii merg săptămânal în centre în echipe de câte 2 pentru a preda timp de două ore unor grupe formate din 4-12 copii în vârstă de 3-16 ani. Copii sunt grupaţi în funcţie de vârstă, abilităţi şi nivel de cunoştinţe. Voluntarii sunt liceeni, studenţi sau tineri profesionişti şi nu au nevoie de experienţă în lucrul cu copiii – ei participa la training-uri înainte de a începe activitatea în centre.

Rolul voluntarilor este mult mai important decât transmiterea de cunoştinţe. Tinerii voluntari devin modele pentru copii, iar aceştia încearcă să le copieze comportamentul.  Învăţarea prin joc le dezvăluie copiilor din centre noi perspective şi le formează abilităţi. Copiii prind încredere în forţele lor, învaţă să devină o echipă, să se respecte unii pe alţii şi să relaţioneze mai uşor. Încurajările şi atenţia dăruite de voluntari sunt răsplătite de copii prin multă bucurie, zâmbete şi îmbrăţişări.

Modulul 3 al proiectului de voluntariat se desfăşoară pe durata semestrului 2, între 9 februarie şi 19 iunie. Înscrierea se face până pe 21 ianuarie printr-un e-mail pe adresa office@ajungemmari.ro cu CV şi scrisoare de intenţie. La finalul modulului voluntarii primesc diplome şi adeverinţe de voluntariat şi pot completa certificate de competente.

Programul educaţional Ajungem Mari – Asociaţia Lindenfeld

Asociaţia Lindenfeld este o organizaţie non-guvernamentala ce are ca obiectiv facilitarea accesului grupurilor vulnerabile la domenii cheie ale societăţii.

Principalul program este Ajungem Mari, ce susţine educaţia copiilor din centre de plasament şi medii defavorizate. Prin proiecte de voluntariat şi orientare profesională, workshop-uri, ateliere creative şi activităţi socio-recreative, programul îşi propune să reducă trauma instituţionalizării, a abandonului şi separării de familie, să  le dea copiilor încredere în ei şi să le formeze abilităţi pentru a deveni adulţi responsabili şi independenţi.

Detalii pe www.ajungemmari.ro.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu 25 de autori și aproape 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Allianz-Țiriac Management Conference, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum (Timișoara), “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, TEDx Galați. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.